Hamilelikte Aylar

Hamilelikte Aylar

Hamilelikte Aylar ve Gelişimleri Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey

Hamilelik Hakkında A dan Z ye bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenler , % 100 bitkisel hamileliği destekliyici ürünlerimiz hakkında herşey aşağıda makalemizdedir..

HAMİLELER İÇİN AY-AY DEĞİŞİM KILAVUZU (Gebelikte Aylara Göre Değişiklikler)

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren geçecek olan 9 aylık sürede vücudunuzda birçok değişiklik meydana gelecektir. Bu 9 aylık süre, her biri 3 aylık dönemleri kapsayan 3 kısım halinde incelenir. Bu dönemler "trimester" olarak adlandırılır. Hamilelik insan vücudunda birtakım temel değişikliklere neden olur. Bununla birlikte her kadının hamileliği farklıdır.
Bu kılavuzda, oluşan değişiklikler önce 3 ana başlıkta anlatılacak, ardından her trimesterde meydana gelen genel değişimlerden bahsedilecektir.

GEBELİKTE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER
- Vücut Ağrılığındaki Değişiklikler
- Sistemlere Ait Değişiklikler
- Postür (Duruş) Değişiklikleri

Vücut Ağrılığındaki Değişiklikler
Gebelik sürecinde vücut ağırlığında %25'ten fazla bir artış meydana gelir. Bu ağrılık artışı, fetüs, plasenta, amnion sıvısı, uterus, göğüsler, kas, yağ, kan ve diğer vücut sıvılarındaki artıştan kaynaklanır. Ortalama olarak 10-15 kg'lık ağırlık
artışı normal kabul edilebilir.

Sistemlere Ait Değişiklikler
- Üreme Sistemi: Rahmin kapasitesi 4000 kat, ağrılığı 20 kat büyür.
- Boşaltım Sistemi: Böbrekler 1 cm büyür ayrıca vücut, üriner sistem enfeksiyonlarına açık hale gelir.
- Solunum Sistemi: Göğüs kafesinin şekli ve diyaframın pozisyonu değişir. Oksijen harcaması artar, akciğer kapasitesi azalır.
- Dolaşım Sistemi: Kan hacmi büyük oranda artar. Kan hücrelerindeki göreceli azalma, fizyolojik kansızlığa yol açar. Bacaklarda varis oluşumu gözlenebilir.
- Kas-İskelet Sistemi: Karın kasları ve eklem bağları gevşer. Ağrılık taşıyan eklemlerde yaralanma riski artar.
- Endokrin Sistem: Birçok hormon ve enzim seviyesinde değişiklikler meydana gelir. Değişim gösteren en önemli hormonlar, hCG, hPL, Östrojen, Progesteron ve Relaxin'dir.

Postür (Duruş) Değişiklikleri

- Omuzlar öne doğru yuvarlaklaşır
- Boyun öne doğru çıkar
- Vücudun ağrılık merkezi, öne ve yukarı kayar
- Bel çukurluğu artar
- Vücut ağırlığının çoğu topuklarda taşınmaya başlanır
- Oluşan değişiklikler önlem alınmazsa, KALICI OLABİLİR!

Meydana gelen tüm bu değişiklikler, hamilelik döneminde insan vücudunun pekçok açıdan daha savunmasız olduğu anlamına gelebilir. Daha öncede belirtildiği gibi her hamile birbirinden farklıdır. Ancak gerçekleşen bu genel değişimlerin neticesinde aşağıdaki fiziksel problemlere hamilelik süresince dikkat edilmeli, problemler görüldüğü zaman bir uzmana başvurulmalıdır.
1. Eklem Laksitesi (Gevşekliği): Relaxin seviyesindeki artışa bağlı olarak eklemler daha esnek ve yaralanmaya daha açık hale gelir.
2. Bel Ağrısı: Hormonal veya postüral nedenlere bağlı olarak görülebilir. Nedeni tespit edilmelidir.
3. Tuzak Nöropatiler (Sinir Sıkışmaları): Genellikle ödem nedeniyle oluşur. Karpal tünel sendromu, tarsal tünel sendromu, kübital tünel sendromu ve interkostal nevralji görülebilir.
4. Bacak Krampları: Mineral eksikliği, sabit pozisyon veya dolaşım problemleri nedeniyle görülebilir.
5. Varisler: İnaktivite, hormonal nedenler veya karın içi basınç artışı nedeniyle görülebilir.
6. Diz Ağrısı: Hamileliğin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Uygun egzersizler ve manuel terapiyle sonuca ulaşılır.
7. İdrar Kaçırma: Pelvik tabandaki çökme nedeniyle oluşur.

Hamilelik dönemine ait değişiklikleri, trimesterler halinde inceleyecek olursak,

1.Trimester (1., 2. ve 3. Aylar)

Vücudunuz
Hamileliğin ilk ayı, genellikle gebeliğin farkedilme dönemini içerir. İlk ay, vücudunuzda çok ciddi bir değişim hissetmezsiniz.
2. ayın sonundan itibaren doğum öncesi rutin tetkik ve kontrollere başlarsınız.
3. ayın sonunda, birkaç kilo almış olursunuz. Hormonal değişikliklerden dolayı kendinizi yorgun hissetmeye başlar, daha çok dinlenme ve uykuya ihtiyaç duyarsınız.
Daha çok tuvalete çıkma gereksinimi duyabilirsiniz. Bu durum birinci trimesterden doğuma kadar devam edebilir.
Rahat hareket edebilmek için, bol, rahat ve geniş elbiseler tercih etmeye başlarsınız.

Beslenmeniz
Kalsiyum hem bebeğin hem de sizin diş ve kemikleriniz için oldukça önemlidir. Kalsiyum almanın en kolay yolu, süt, yoğurt, peynir, dondurma gibi pastörize ürünlerdir.
Bol miktarda çiğ meyve sebze tüketilmeli, bol su içilmelidir.

Hissettikleriniz
Partnerinizle konuşun. Eğer yorgunsanız yardım isteyin. Bu süre boyunca kendinizi ağır ve hantal hissedebilirsiniz. Bu ekstra ağırlığın sizi anne olmaya ve emzirmeye hazırladığını hatırlayın.
Hamilelik boyunca cinsellik hakkındaki düşünceleriniz sürekli değişiklik gösterir. Hamilelikte cinselliğin hiçbir zararı yoktur. Fakat kontrollü olmalıdır.

2.Trimester

4. Ay

Vücudunuz
Daha çok enerjiye ihtiyaç gösterebilirsiniz. Mide bulantısı ve yorgunluk bitebilir. Karnınız biraz daha belirginleşir.

Beslenmeniz
Demir ihtiyacı artar. Yeterince demir aldığınızdan emin olun. Kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler yeyin.

Doğum Eğitimi
Hamile Eğitim Programlarına kayıt olmanız, rahat ve bilinçli bir hamilelik dönemi geçirmeniz açısından faydalı olacaktır.

5. Ay

Vücudunuz
Kan akışınız değişir. Göğüslerinizden sarımsı bir sıvı sızabilir. Bu sıvı “colostrum”dur ve emzirmeye hazırlık anlamını taşır. Bebeğin anne rahmi içindeki hareketi ilk olarak 5. ayda hissedilir.

Beslenmeniz
C vitamini açısından zengin bir diyetle beslenmelisiniz. C vitamini depolanamadığı için hergün vitamince zengin taze gıdalar tüketmelisiniz. Turunçgiller, brokoli ve domates zengin C vitamini kaynaklarıdır.

6. Ay

Vücudunuz
Bu ay içerisinde ortalama 2 - 3 kilo alırsınız. Ayaklarınız şişebilir. Bu durumda ayaklarınızı yukarı kaldırıp dinlendirmeli, rahat, geniş ve topuksuz ayakkabıları tercih etmelisiniz. Oluşan ödem nedeniyle ellerinizde ağrı ve uyuşma meydana gelebilir.

Beslenmeniz
Bazı yiyeceklere karşı şiddetli istek duyabilir, bazı yiyeceklerin ise tadı ve kokusunu kötü bulabilirsiniz.

3.Trimester

7. Ay


Vücudunuz
Bu ay içinde de ortalama 2 - 3 kilo alırsınız. Daha kolay yorulmaya başlayabilirsiniz. Eğer çalışıyorsanız daha az çalışmaya başlamalısınız. Zaman bulduğunuzda dinlenmelisiniz. Vücudunuzun ağırlık merkezi artık tam olarak yer değiştirdiğinden bel ve diz ağrılarınız şiddetlenebilir. Ağrılarınız, size özel olarak hazırlanmış bir egzersiz programıyla hafifleyecektir.

Hissettikleriniz
Duygusal dalgalanmalar son 3 ay boyunca daha da artar. Bu halinizi partnerinizle konuştuğunuza emin olun. Gerekiyorsa, profesyonel bir yardıma başvurun.

8. Ay

Vücudunuz
Bu ayda da ortalama 2 - 3 kilo alırsınız. Tuvalete çıkma sıklığınız artar. Ayrıca, bel ağrısı ve anksiyete artabilir. Kalp atım hızı artar, nefes alıp verme sıklaşır. Geniş hamile elbiseleri alın, sorunlarınızı çözebileceğine inandığınız kişilerle irtibata geçin.
Uyku
Uyku sıkıntısı varsa, sıcak birşeyler için, karnınızı destekleyerek yan yatın. Yatmadan önce sıcak bir duş alın.

9. Ay

Vücudunuz
Bu ay içerisinde de yine 2 - 3 kilo alırsınız. Bebek doğum pozisyonuna geçtiği için midenizin şekli değişebilir. Bu daha kolay nefes alıp vermeyi sağlar fakat daha sık tuvalete çıkarsınız.

9 ay süren bu zorlu sürecin ardından, sizi, başka hiçbir şeye benzeterek açıklayamayacağımız eşsiz bir duygunun beklediğini unutmayınız... Annelik. Mutlu ve Sağlıklı bir Hamilelik Dönemi geçirmeniz dileğiyle...



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp