Hafıza Kaybı Çeşitleri Nelerdir

Hafıza Kaybı Çeşitleri Nelerdir

Anterograd amnezi, yeni hatıraların (olayların) uzun süreli hafızaya aktarılamadığı amnezi tipidir. Bunun sonucunda hastalar bu tip amnezinin başlangıcından itibaren olmuş şeyleri, olaydan birkaç dakika sonra hatırlayamayacaklardır. Bu tip amnezinin zıddı, hastanın amnezi başladıktan önceki döneme dair bir şey hatırlayamadığı retrograd amnezidir. Aslında bu terimler belirli bir neden veya etyolojiden ziyade semptom modellerini kategorize etmekte kullanılırlar. Her iki amnezi kategorisi de aynı hastada birlikte görülebilir ve genellikle beynin epizodik/deklaratif bellek ile ilişkili kısımlarının zarar görmesi sonucu oluşur.

Travmatik amnezi, genellikle baş yaralanması sonucu olur. Travmatik amnezi çoğunlukla geçicidir; amnezinin süresi yaralanmanın derecesine bağlıdır ve diğer fonksiyonların iyileşmesine dair gösterge niteliği taşıyabilir. Orta seviyede bir travma, örneğin bir araba kazasında yaşanan, kazazedenin kazadan hemen önceki dakikalara dair hatırasının kaybolmasına neden olabilir.

Disosiyatif amnezi, psikolojik veya duygusal travma sonucu oluşan uzun-süreli bastırılmış belleği tanımlamakta kullanılır.

Korsakov sendromu; uzun süreli alkolizm bu tip hafıza kaybına yol açabilir. B1 vitamini eksikliği sebebiyle beynin zarar görmesi sonucu oluşur ve eğer alkol alımı ile beslenme düzeni değiştirilmezse ilerleyebilir. Başka nörolojik sorunlar da bu amnezi tipiyle birlikte görülebilir.

Laküner amnezi, belirli bir olay hakkındaki hafıza kaybıdır.

Disosiyatif füg veya füg durumu, çoğunlukla geçici olan ve psikolojik travma sonucu oluşan bir amnezi tipidir.

İnfantil amnezi veya çocukluk amnezisi kişinin kendi çocukluğundaki olayları hatırlayamamasıdır. Nedeni hakkında çeşitli teoriler mevcut olsa da, kesin sebebi bilinmemektedir.

Global amnezi, tam hafıza kaybıdır. Travmatik bir laydan sonra oluşan bir savunma mekanizması olabilir.

Posthipnotik amnezi, hipnoz sırasında olan olayların unutulması veya eski hatıraların tekrar hatırlanmasının mümkün olmaması.

Psikojenik amnezi, beynin doğrudan yaralanması, fiziksel travma veya hastalık değil de psikolojik sebepler sonucu oluşan amnezidir.

Kaynak amnezisi, kişinin belirli bir hatırayı hatırlamasına rağmen bu hatırayı (bilgiyi) hangi kaynaktan bildiğini hatırlayamamasını içeren bellek bozukluğudur.

Hafıza Kaybı Nedenleri

Birçok tıbbi problem, hafıza kaybı ya da diğer demans benzeri semptomlara neden olabilir. Bu koşulların çoğu başarıyla tedavi edilebilir ve geri dönüşümlü bellek bozukluğuna neden olan koşullar için doktorunuz size yardımcı olabilir.

Geri dönüşümlü hafıza kaybının olası nedenleri şunlardır:

İlaçlar: Tek bir ilaç veya belirli ilaç kombinasyonları unutkanlık ya da karışıklığa neden olabilir.

Küçük kafa tramvaları ya da yaralanmalar: Düşme veya herhangi bir kaza sonucu kafaya alınan darbeler, bilinç kaybına yol açmayan bir yaralanma bile hafıza sorunlarına neden olabilir.

Depresyon ya da diğer ruh sağlığı bozuklukları:

Stres, kaygı veya depresyon, unutkanlık, kafa karışıklıkları, konsantrasyon güçlüğü ve günlük aktiviteleri yapabilme yetisinden alıkoyan diğer tüm sebepler hafıza sorunlarına neden olabilir.

Alkolizm: Kronik alkolizm zihinsel yeteneklerde ciddi hasarlara sebep olabilir. Ayrıca alkol ilaçlarla etkileşim yaparak bellek kaybına neden olabilir.

B12 Vitamini eksikliği. B-12 vitamini sağlıklı sinir hücrelerinin ve kırmızı kan hücrelerinin korunmasına yardımcı olur. B-12 vitamini eksikliği -yaşlılarda ve yetişkinlerde- yaygın bellek sorunlarına yol açabilir.

Hipotiroidizm: Yeterli faaliyet göstermeyen tiroid bezi (hipotiroidizm), besin maddelerinin işlemden geçme süresini uzatır ve hücrelerin (metabolizma) enerji oluşturma işlemini yavaşlatır.

Hipotiroid, unutkanlık ve diğer düşünme sorunları neden olabilir.

Tümörler: Beyinde bulunan tümör, hafıza sorunları veya diğer demans benzeri semptomlara neden olabilir.

Hafıza kaybı belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlık önceleri hafif şekilde, hastaların bile fark edemeyeceği şekilde başlar. Hastalar daha önceden bildiği muhiti bile bulmakta zorluk yaşayabilir, eşyaların yerini bulmakta zorlanabilir. Hafıza kaybıyla birlikte diğer fonksiyonlarda değişimler olabilir. Ayrıca bir tür depresyona girme söz konusu olabilir. Bu yüzden hasta yakın çevresiyle, ailesiyle sorunlar yaşayabilir.

Hafıza kaybı ve unutkanlık arasındaki fark nedir?

Unutkanlıkta sadece bellek etkilenmemekte, bunun dışında zihinsel yetilerde bozulma, davranış bozukluğu, psikolojik etkiler, halüsinasyon gibi etkilerde olmaktadır. Hastalar günlük yaşamda daha önce yaptıklarını yapamama, kullandığı cihazları kullanamamaya, malzemeleri unutmaya başlar.

Hafıza kaybına neden olan hastalıklar nelerdir?

Tümörler, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, beyin damar hastalıklarının hafıza kaybını tetiklediği bilinmektedir. Bazı durumlarda hafıza sorunları demans adı verilen rahatsızlığın parçası olarak yaşanabilir. Burada hafıza dışında, diğer zihinsel yetilerde bozulmalar eşlik eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp