Güneş Işınları

Güneş Işınları : Güneş ışınlarıyla canlılar arasındaki etkileşim basit olmaktan çok uzaktır. Güneşte kalmanın sonucu da melanosit adlı hücrelerin ürettiği melanin pigmentinin artmasından, yani bronzlaşmadan çok farklı olabilir.Işık, bir enerji yayılımıdır. Güneşten dalga ya da foton biçiminde elektro- magnetik ışınım (radyasyon) yayılır. Fotonlann dalgaboyu nanometre cinsinden ölçülür; '1 nanometre (nm) milimetrenin (mm) milyonda birine eşittir. Biyolojik açıdan bakıldığında atmosfere ulaşan kısa dalgalar 290 nm dolayındaki morötesi B (ultraviyole B-UVB) ışınlar, uzun dalgalar da 700-3.000 nm arasındaki kızılötesi ışınlardır.

Yeryüzüne ulaşan ışın enerjisinin yaklaşık yüzde 50'si gözle görülebilir (400-700 nm arası), yaklaşık yüzde 40'ı kızılötesi (700-3.000 nm), yalnızca yüzde 10'u da morötesi (400 nm altı) ışın biçimindedir. Dalgaboyu 20.000 nm’ye kadar olan ışınlar da atmosferi geçer, ama deriyi etkilemez.Yaklaşık 190-290 nm dalgaboyun- daki yüksek enerjili kısa morötesi ışınlar (UVC) ve öldürücü etki yapan çok kısa dalgalı X ve Y ışınlarıyla kozmik ışınlar stratosferde ozon katmanınca engellenir.Yeryüzünde güneşlenme üç etkenin sonucudur:

• Güneş ışınlarının şiddeti ve niteliği - şu etkenlere bağlı olarak:- Güneşin yüksekliği, yani günün saati.- Bulunulan yerin yüksekliği, enlemi ve boylamı.- Atmosferin durumu: Bulut, sis, hava kirliliği.

• Güneş ışınlarının atmosferde yayılması.

• Işınların yerden, kardan, kumdan ve bir ölçüde sudan yansıması.

Deriye ulaştığında, ışınımın bir bölümü boynuzsu katmandan geri yansır, kalanı ise kırılır ve emilir.UVB'nin büyük bölümünü boynuzsu katman, kalanını da derinin daha derin katmanları emer. Melanin pigmenti ise ısıyı ve görünür ışınlan emer. UVA'nın ve görünür ışınlann yalnızca bir bölümü altderiye ulaşır. Ama kızılve kızılötesi ışınlar üstderiyi geçerek altderiye kadar gidebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp