guatr kanseri öldürürmü

Guatr Nodül Tedavisi : Tiroid ameliyatı tiroid bezinin çok büyük olduğu yani büyük bir guatrın olduğu ve guatrın etraftaki dokulara baskı yaptığı durumlar ile büyük bir nodülü olan veya nodülde kanser veya kanser şüphesi olan hastalarda ve dalan guatr denen tiroid bezinin göğüs kafesine girmesi durumlarında yapılır. Graves hastalığı denen tiroid bezinin çok çalıştığı hastalarda da bez büyükse tiroid ameliyatı yapılabilir.İçerisinde nodül olmayan düz ve küçük bir guatrda veya küçük bir nodülde (iyi huylu olan) ve bezi çok büyük olmayan Graves hastalarında ameliyat yapılmaz.

Ameliyatta Tirot Bezinin Ne kadarı Alınır?

.Ameliyatın tipi ve bezden ne kadar parça alınacağı hastalığın durumuna, hastanın yaşına, nodülün tipine ve kanser olup olmadığına bağlı olarak değişir.
.Tiroid kanseri, çok nodüllü guatr veya Graves hastalarında tiroid bezinin tamamına yakını ameliyatla alınır.
.Tek nodül varsa nodülün olduğu taraftaki lob tamamen alınır ve ilaveten öbür lobdan bir kısım parça daha alınır. Yani bezin hepsi alınmaz.
.Ameliyat sırasında tiroid bezinden alınan parça patoloğa gönderilir. Bu incelemede eğer kanser varsa veya kanser şüphesi ortaya çıkarsa operatör doktor bezin tamamını ameliyatla alır. Ancak bazen nodülün frozen ile kanser olmadığı saptansa bile ameliyat sonrası bezin başka bir yerinde ufak bir kanser teşhisi konabilir.
.Bu durumda yapılacak ikinci bir ameliyatla geri kalan tiroid parçasının da alınması gerekir.

Ameliyat öncesi nasıl bir hazırlık yapılır?

Nodülünüz varsa ameliyat öncesi mutlaka biyopsi yapılır.Ameliyat öncesi tam bir muayeneden geçersiniz. Tansiyon, kalp hastalığı ve diğer hastalıkların olup olmadığına ve varsa bunların ameliyata engel teşkil edip etmeyeceğine bakılır. Tiroid hormonları ölçülür ve diğer kan tetkiklerine (şeker, üre ve karaciğer testleri ile kan sayımı, kanama zamanı gibi) bakılır. Özellikle tiroid hormonlarının ameliyat öncesi normal olması gerekir.Tiroid ameliyatı olacak hastaların ses telleri ameliyat öncesi muayene edilir.

Anestezi doktoru sizi ameliyattan önce muayene eder, dosyanızı ve tetkiklerinizi inceler ve kullandığınız ilaçları sorar. Kullandığınız ilaçları ve allerjiniz varsa mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Özellikle kanı sulandıran aspirin, Plavix ve Coumadin gibi ilaçlar alıyorsanız bunlar ameliyatta kanamayı artıracağından tehlikeli olabilir. Bitki (herbal) ilaçlar kullanıyorsanız ameliyattan bir hafta önce bu ilaçları kesiniz ve bunları kullandığınızı doktorunuza söyleyiniz. Şeker hastalığınız varsa açlık kan şekerinin ameliyat öncesi 200 mg/dl‘nin altına inmesi uygun olduğundan şeker hastalığınızı tedavi ettiriniz ve ameliyat için doktorunuzun önerilerini alınız.Kalp hastalığınız varsa kalp doktoruna (Kardiyolog) muayene olarak ameliyat için önerilerini alınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp