Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Ameliyatı

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Ameliyatı : Gözlerimiz kaş altında göz çukurunun üst dış kenarında bulunan gözyaşı bezinden salgılanan bir sıvıyla nemlendirilir. Bu sıvı hem gözün ön tarafını yıkar, kurumasını önler hem de içerisindeki maddelerle göz ön yüzünü besler ve korur. Gözyaşı sıvısı işlemini gördükten sonra Gözyaşı Kanalından burun içine oradan da boğazımıza doğru akar. Bu işlem gün içinde devamlı tekrarlanır.

Eğer gözyaşı kanal tıkanıklığı mevcut ise bu sıvı kanal içinden dışarıya doğru akar. Gözde sulanma ve çapaklanma oluşur. Kanal içinde enfeksiyon kapar ise gözyaşı kesesi şişer. Şişen kese göz ile burun arasında dışarıdan rahatlıkla görülebilir. Hastalar gün içinde devamlı sulanmadan ,çapaklanmadan ağrı ve kızarıklıktan şikâyet ederler.

Geçmiş yıllarda hastalığın tedavisi ne şekilde yapılıyordu? Bu tedavi veya tedavilerden kesin sonuç almak mümkün oluyor muydu?

Şunu unutmamak gerekir ki gözyaşı kanal tıkanıklığının cerrahi dışında bir tedavisi yoktur. Sulanma ve çapaklanma ilaç verilerek geçirilebilir. Ama kanal tıkanıklığı devam ettiği için tüm bulgular kısa sürede tekrarlayacaktır. Hastalık geçmişte cerrahi olarak iki şekilde tedavi edilebiliyordu. Birinci yöntemde ameliyat göz kapağı ile burun arasındaki kese üzerinde cilt açılarak yapılır. Kese bulunur gözyaşı kesesinden burun içersine kemik genişletilerek yol açılır. Bu işlemde ciltte yaklaşık 1cm boyunda kesi ve dikişler vardır. Ameliyatın adı kısaca "DSR" olarak adlandırılır. İkinci yöntemde ameliyat burun içinden yapılır. "Endoskopik DSR" dediğimiz yöntemdir. Burun içinden kemik ve kese açılır ciltte dikiş gerektirmez.

Tedavi edilmediği durumlarda karşılaşılacak sorunlar nelerdir?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavi edilmezse gözyaşı kesesi ve gözyaşı yollarında enfeksiyon gelişir. Bu mikroplar göz, kapak ve çevre dokular için tehlike oluşturur. Hatta mikrop yayılırsa menenjit, sinuzit gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı olan hastalarda katarakt ameliyatı yapmak bile enfeksiyon yönünden bir risk oluşturur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp