Göğüs Gelişimi

Göğüs Gelişimi

Göğüs Gelişimi Hakkında Bilgiler


Göğüs gelişimi genç kızlarda 8-13 yaş arası başlar. Daha çok adet görmeye başlanılması ve metabolizmanın üremeye elverişli hale gelmesiyle başlar. Doğal göğüs büyütücüler için aşağıdaki linke tıklayabilir, göğüs gelişimi hakkında bilgiler içinse yazımızı okuyabilirsiniz.



Memelerin büyümesi adet görme başlangıcına ( puberte ) kadar görünür olmasına rağmen, memenin gelişmeye başlaması çok daha erkendir ve döllenmeden birkaç hafta sonra embrio içinde olur. İlginç olarak en erken dönemlerde erkek ve kadın fetuslarında bu gelişme birbirinin benzeridir. Doğru ve gerekli hormanal durumlar sağlanabilirse erkeklerde de tam olarak fonksiyon gören memeler gelişebilir.
Doğumdan sonra meme gelişmesinin iki şekli vardır:

Birincisi adet görmenin başlaması sırasında ( puberte ) estrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması ile olur.

İkincisi ise gebelik ve takip eden emzirme sırasında süt üreten lobüllerin çok büyümesi ile olur. Eğer puberte baskıya alınırsa veya kadının çocuğu olmazsa memeler tam olarak gelişip büyüyemez. Meme gelişmesinin ilk evresi döllenmeden altı hafta sonra embrioyo‘da meme kalınlaşması veya süt hattı denilen deride kalınlaşma başlar. Fetus altı aylık olduğu zaman bu koltukaltından kasığa doğru uzanır. Fakat kısa zaman sonra küçülerek geri döner ve göğüsün her iki üst tarafında iki meme tomurcuğu bırakır. Bazen gelişmemiş memeler oluşabilir ve erişkin hayata kadar devam eden birden fazla meme ve meme başı gelişmesi görülebilir. Bu meme tomurcukları süt çizgisi ile birlikte kaybolabilir ve doğumdan itibaren meme başları mevcut olmayabilir. Erkek ve kız fetuslerde fetus 6 aylık olana kadar süt çizgisi aynı olduğundan bu gelişme her ikisinde de aynı olabilir. Kız fetus yaklaşık 6 aylık olduğu zaman 15-20 sert hücre kolonu meme tomurcuklarından içeri doğru büyür. Her kolon kendisinin ayrı meme başlarına giden kanalı ile ter ve vücut dışına salgı yapan ( eksokrin )beze dönüşür.

Ana rahminde gelişmenin 8‘inci ayında bu kolonların içleri boşalır ve doğumda bir meme başı ile gelişmemiş süt kanalı sistemi ortaya çıkar. Bundan sonra adet görme dönemine kadar hiç gelişme olmaz. Meme gelişmesinin ilk dış belirtisi 10-11 yaşları sırasında başlar. Bazen 14 yaşına kadar gecikebilir. Yumurtalıklar östrojen hormonu salgılamaya başlar ve bu bağ dokuntusunda yağ birikmesine neden olarak memelerin büyümesini sağlar. Kanal sistemi de gelişmeye başlar fakat bu sadece kanalların sonunda hücresel toplantılar yapacak kadardır. Bilindiği kadarı ile süt üretme ve salgılama mekanizması hamileliğe kadar gelişmemektedir. Memelerin puberteden birkaç yıl sonra tam büyümüş görülmesine rağmen gelişmeleri biyolojik fonksiyonlarını yerine getirinceye kadar tam olarak tamamlanmaz. Bu fonksiyonlar da hamilelik, doğum ve emzirmedir. Ancak bundan sonra memeler değişikliklere uğrarlar. Genç bir kız ergenliğe eriştiği zaman yumurtlama ve adet görmeye başlar ve memeler süt kanallarının sonunda hakiki süt ifraz eden bezlerin gelişimi ile olgunlaşmaya başlar. Başlangıçta bu bezler çok az gelişmiş olup sadece bir veya iki tabaka bazal membran(temel zar) ile kaplanmıştır. Bu zar ve bezlerdeki hücrelerden başka bu aralıkta myo-epitel hücreleri denilen ve hamilelik olup süt yapımı başlayınca sütü dışarı sıkan hücreler de vardır. Daha büyüme ile bezlerdeki loblar birbirinden kuvvetli bağ dokusu ve yağ birikimleri ile ayrılırlar. Bu doku kolaylıkla esneyebilir ve bu özellik doğal büyüme formülünü ortaya çıkarır. Gebelik sırasında normal olarak süt bezlerinin şişmesi ve büyümesi memelerin büyümesini sağlar. Hamile kalındıktan sonra süt kanalları belirgin olarak büyür ve çok daha fazla süt bezleri ve lobüller oluşur. Bu da bebeğe gıda temininde rollerini tamamlamak amacı ile gelişirken memelerin boyutlarının büyümesine sebep olur.

Kadının Farlılıkları

Pek çok kadın adet zamanından önce memelerinin büyüdüğünü ve meme başlarının sertleştiğini ve hatta ağrılı olduğunu tespit eder. Memelerin kıvamı değişir ve portakal kabuğundaki kabartılar gibi küçük belirgin şişmelere benzer şekilde daha yumrulaşmış büyümeler gösterirler. Bu yumrular hamileliğe hazırlık için memede büyüme gösteren süt bezleridir. Eğer gebelik olmazsa memeler normal büyüklüklerine ve birkaç gün içinde gelecek ay yeniden büyümeye hazır olmak üzere normal kıvamlarına dönerler. Memelerdeki bu değişikler estrojen ve projesteron gibi kadın hormonlarının azalıp çoğalması sonucu kadın vücudunda meydana gelen değişikliklerin sadece bir parçasıdır.

Memelerin yaşlanması

İnsanlar yaşlandıkça memeler sarkma ve düzleşme temayülü gösterirler. Daha büyük memeler daha fazla sarkar. Menepozla birlikte bütün dokulara olduğu gibi estrojen hormonu uyarısının meme dokusuna da azalması memede süt bezi dokusunun azalmasına neden olur. Böylece memeler erken evrelerdeki doluluklarını kaybederler. Buna karşı olarak muntazam egzersiz yapmak insanların yaşlanma sürecini yavaşlatarak koruyabilir. Memedeki bağ dokusunun büyük bölümü kollajen denilen ve sağlıklı olmak için estrojene gereksinim duyan bir proteinden yapılmıştır. Estrojen olmayınca bu kollajen kurur ve elastikliğini kaybeder. Kollejenin şekil ve esnekliğinin bir defa kaybedildikten sonra yeniden normal durumuna dönmesinin kabil olmadığına inanılmaktadır.

Göğsün Gelişim Evreleri

İnsanda meme dokusu ana rahminde fetus‘un 6 haftalık olmasından sonra başlar. Meme dokusu başlangıçta koltuk çizgisi üzerinde gelişir ve kasığa doğru uzanır.Buna süt kabartısı (sıradağı) denilir. Gebeliğin 9‘uncu haftasında göğüsün üst yarısında iki tarafta birer meme tomurcuğu bırakmak üzere yeniden göğüs bölgesine döner. Kadınlarda bu göğüs tomurcuklarından içeriye doğru hücre sütunları büyür ve meme başına doğru kanalları olan ter bezleri haline dönüşür. Kız ve erkek bebeklerin doğumdan sonra birkaç gün zarfında çok küçük memeleri vardır ve meme başlarından çok az miktarda akıntı olabilir.

Kadın memeleri puberteye kadar büyüme göstermezler. Adet görmeye başlama ( puberte ) devresi üremeye hazırlık dolayısı ile vücutta pek çok değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir Kadınlarda puberte genellikle 10 veya 11 yaşlar sırasında başlar. Pubis (kasık) kılları büyümeye başladıktan sonra memeler vücutta hormonal değişikliklerle cevap vermeye başlarlar. Özellikle estrojen ve projestrone ‘un yapımının başlaması memelerde süt bezi dokusunun gelişmesinin işaretleyicileridir. Bu zaman zarfında yağ ve fibroz meme dokusu daha esnek olur. Meme kanalları büyümeye başlar ve adet görmenin başlamasına kadar devam eder (tipik olarak memenin gelişmeye başlamasından bir veya iki sene sonra, adet görme memeleri ve yumurtalıkları potansiyel bir hamileliğe hazırlar.
Puberte ( adet görme ) den önce: Memeler meme başlarının göğüsten çıkması dışında yassıdır.
Erken puberte :Areola belirginleşir memeler dolmaya başlar.
Geç puberte: Memelerde süt bezleri ve yağ dokusu artar ve areola yassılaşır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp