Glokom Katarakt

Glokom Katarakt : Esasen glokom ve katarakt “kardeş hastalıklar” olarak bilinmektedir, her iki hastalığın görülme sıklığı da altmışlı yaşlardan itibaren artar. Glokom hastalarında çeşitli nedenlerden dolayı katarakt normale göre daha sık görülmektedir. Bazı glokom türlerinde (eksfoliyasyon glokomu, miyopi ile birlikte olan glokom ve dar açılı glokom gibi) katarakta daha sık rastlanır, ayrıca glokom için yapılan ameliyatlardan sonra katarakt gelişiminin hızlandığını biliyoruz.

Katarakt gelişimi glokom kontrolünü bozabilir, takibini güçleştirir.

Bilindiği gibi glokom hastalığının tedavisi sırasında ana amacımız göz tansiyonunu görme siniri için tehlike oluşturmayacak düzeylere (hedef göz tansiyonu) düşürmek ve kontrol altına almaktır. Ancak glokom hastalığının yaşam boyu devam ettiğini ve ilerleyen yaş ile birlikte kontrolden çıkabileceğini unutmamak gerekir; böyle bir durumun saptanması ilave ilaç, lazer ya da ameliyat gibi ek önlemlerin alınmasını gerektirir.

Bu nedenle glokomda hastalığın kontrol altında olduğuna emin olmak için göz tansiyonu ölçümünün yanı sıra görme sinirinde oluşan değişiklikleri de bilgisayarlı görme alanı veya optik koherens tomografi (OCT) ile takip etmek gereklidir. İşte katarakt gelişince bu tetkiklerin doğru bir biçimde yapılması ve dolayısıyla hastalığın takibi de güçleşmektedir.Ayrıca ilerleyen katarakt göz içi sıvısının gözü terk ettiği kanal sistemini daraltarak göz dışına çıkmasını güçleştirebilmekte ve göz tansiyonunun yükselmesine neden olarak glokomun kontrolünü bozabilmektedir.

Glokomlu hastalarda katarakt ameliyatı için fazla beklenmemelidir.

Glokomlu hastalarda kataraktı genellikle erken dönemde temizliyoruz; bunun en önemli nedeni katarakt ameliyatı sonrasında göz tansiyonunda gözlediğimiz düşüştür. Bu nedenle bazı gözlerde ameliyat öncesi kullanılmakta olan damlalar azaltılabilmekte veya bazen de tamamen kesilebilmektedir.Eğer hastada “dar açılı glokom” varsa “açık açılı glokom” hastalarına kıyasla katarakt ameliyatı sonrasında göz tansiyonunda oluşan düşüş daha da belirgin olmaktadır. Bazı araştırmacılar bu nedenle bu tip gözlerde katarakt daha oluşmadan ve lens saydam iken katarakt ameliyatı yapılmasını önermektedirler. Ayrıca katarakt ameliyatı sonrası glokom hastalığının takibi ve görme alanı ile OCT gibi tetkiklerin yapılması kolaylaşmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp