gıda zehirlenmesi neden olur

Gıda Zehirlenmesi

Derhal tıbbi yardım sağlayın, eğer:

• Bulantı, kusma veya ishal üç günden fazla sürecek olursa
• Dışkıda kan varsa
• Sıvı kaybı şiddetli bir hal alırsa (belirtiler idrar çıkarmama, yapışkan tükürük, hızlı nabız ve çökmüş gözleri kapsar)

Tıbbi yardım için beklerken:

1. Kişiyi sıcak tutun.
2. Sıvı almasını sağlayın.Evde İlk YardımEğer zehirlenme aciliyet arzetmiyorsa, aşağıdaki ilaçların her hangi biri bulantı ve ishal belirtilerini giderir:
 
Evele bulunan ilaçlar
 
Sirke ve bal. Elma suyu sirkesi ve balın her birinden 1 çorba kaşığı, 1 bardak sıcak suya (230 mi) karıştırın ve için. Her 2-3 saatte bir tekrarlayın.Kömür tozu. İki adet 500 mg''''lık kömür tozu kapsülünü 1 bardak su (230 mİ) ile karıştırarak alın. Her 2-3 saattebir tekrarlayın. (Bu tedavi dışkının siyah bir renk almasına neden olabilir.)Yeşil kil. 1 çay kaşığı (5 mİ) yeşil kili bir bardak su ile karıştırıp için. Her 2-3 saatte bir tekrarlayın.Japon kaytstsı ezmesi. 1 çay kaşığı (5 ml)''''nı bir bardak su ile karıştırın ve için. Her 2-3 saatte bir tekrarlayın.Bitkisel ilaçlar. Zencefil ve nane çayları mideyi sakinleştirmekte yardımcı olacaklardır.
 
Gıda Zehirlenmesi İçin Takip Bakımı
 
Kişi kendini yiyecek halde hissettiğinde, ona az miktarlarda, kolay hazmedilen şeylerden, miso çorbası (pirinç, haşlanmış soya fasülyesi ve tuzu salamurada fermente ederek hazırlanan bir tür Japon çorbası), et suyu, elma püresi ve yoğurt gibi şeyler verin.
 
Asidofil sağlıklı bağırsak bakterilerinin tekrar oluşmasına yardımcı olabilir; 2 hafta boyunca, yemeklerden 30 dakika önce, günde 3 defa birer kapsül alın. Mikroplu gıdadan alınmış olan hastalık yapıcı bakterilerden arta kalanları öldürmede sarımsak yardımcı olabilir. İyileştikten sonraki birkaç gün günde iki defa bir damlalık dolusu ekinaka tentürü ile birlikte C vitamini yüklemesi yapmak gelecekteki zehirlenmelerden korunmada yardımcı olabilir.

Gıda Zehirlenmesinde Yapılması Gerekenler

Besin zehirlenmesine yakalanan bir hastanın doktora başvurmadan önce yapması gereken birtakım şeyler vardır. Besin zehirlenmesinde hastalar ishal ve kusmanın sonucunda su kaybederler bu sıvının yerine konulması gerekir.Herhangi bir doktora başvurulduğunda bunu detayı ile anlatacaktır ama hastalar doktora gitmeden önce vücudun kaybettiği sıvıyı kendileri temin edebilirler. Bunun için en temel işlem su tüketilmesidir. Bu anlamda tüketilecek en anlamlı sıvı tabikide sudur.

Bunun haricinde kişide hiper tansiyon yoksa tuzlu ayran mineralleri desteklemek için veya limonlu soda önerilebilir. Gazı çıkarılmış kolada bu içecekler arasındadır. Diğer içecekler örneğin meyve suları içerinde posa olduğu için önerilmez. Bunun yerine çay içilmesi tavsiye edilir.Burada amaç kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır.

Mide bağırsak sistemini durdurmaya yönelik işlemler yapmaya çalışmamak gerekir örneğin bazı ilaçlarla ishal engellenebilir.Ancak enfeksiyon olduğunda ishalin önlenmesi önerilen bir işlem değildir. Sonuç olarak kusma ve ishalin ilaçlarla önlenmesi tavsiye edilen bir işlem değildir ancak doktor yardımıyla doktor gözetiminde yapılacak bir işlemdir. Böyle bir işlem yapılacaksa mutlaka doktor gözetiminde ve antibiyotiklerle yapılmalıdır.

Yapılacak ilk iş, hastayı kusturmaktır. Gerekiyorsa sunni solunum da yapılır. Vakit kaybetmeden hastaneye götürülür. Mümkün değilse aşağıdaki reçeteler uygulanır.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Gıda Zehirlenmesinin Belirtileri

Gıda zehirlenmesi kirlenmiş yiyecek ya da su ile insanları etkileyen; mikroplar, bakteriler, parazitler, virüsler veya toksinler ile hastalık yapan bir hastalık ismidir.

Dünya çapında araştırmalar yapan "Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi", her yıl dünyada 76 milyon kişinin gıda zehirlenmesi yaşadğını, bunların 350 bininin apır şekilde hastalandığınıve yaklaşık 5000 hastanın da öldüğünü açıklamıştır.

Bununla birlikte, gıda zehirlenmesinin en sık farkedilen şekli ishal olarak dışa vurmaktadır. Dünyada, özellikle gekişmekte olan ülkelerde her sene milyonlarca insan bu rahatsızlıkları çekmektedir.

Gıda zehirlenmesi kimleri etkiler?
Gıda zehirlenmesi, tek tek veya grup halinde aynı kusurlu gıdayı tüketmiş herkesi etkileyebilir. Toplu yemek yenen yerlerde, özellikle büyük toplumsal işlevleri olan yerlerde, restoranlar, okul, kafeterya vb yaygın olarak görülmektedir.

Hangi besinler daha sık gıda zehirlenmelerine sebep olmaktadır?
Mikrop taşıyan kırmızı et ya da tavuk, kirli su, mayonez, çiğ veya az pişmiş et, yumurta, balık ve istiridye ve benzeri içeren gıdalar dünyada en sık gıda zehirlenmesine sebep olarak yiyecekler arasında bulunmaktadır.

Gıdalar paketleme aşamasında veya raflarda/dolapta uzun süre beklemekten dolayı da bozulmaktadırlar. Özellikle son kullanma tarihlerini kontrol etmeden yememeye özen göstermenizi öneriyoruz.

Gıda zehirlenmesine sebep olan mikroplar nelerdir?
Gıda zehirlenmesine neden olan mikroplar, Campylobacter enterit, kolera, E. coli enterit, Staphylococcus aureus, Shigella, Listeria vb. olarak sıralanabilir.

Gıda zehirlenmesi için en savunmasız kimdir?
Gıda zehirlenmesi için özellikle savunmasız olan kesim bebekler ve yaşlılardır. Bu kişiler için ayrıca özen gösterilmesi gerekmektedir.

Böbrek hastalıkları veya diyabet olanların veya sık sık yurtdışın seyahatlere çıkmak zorunda kalan kişilerin de dikkatli olması gerekir.

Özellikle gebe ve emziren kadınların gıda zehirlenmesinden kaçınmaları çok önemlidir.

Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Gıda zehirlenmesi yaygın olarak ağrı karın krampları, ishal, bulantı, kusma, halsizlik, ateş, üşüme ve titreme, baş ağrısı vb. ile kendisini gösteriyor.

2-6 Saat içerisinde kusurlu gıda ya da mikroplu su içme ile belirtileri görmeye başlarsınız. Sürenin uzunluğu gıdanın türüne, yeme miktarına ve vücut direncinize bağlıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp