Gıda Alerjileri Ve Gıda Tahammülsüzlüğü (intoleransı)

Gıda Alerjileri Ve Gıda Tahammülsüzlüğü (intoleransı) : Gıda alerjilerinin görülme sıklığı her geçen gün daha da artış göstermektedir. Vücudun bazı gıda maddelerine karşı gösterdiği tahammülsüzlük birçok hastalığın temelinde yatan en önemli sebeplerden biridir. Birçok insan gıda alerjisi sorunu yaşamakta olsa da gıda alerjilerinin ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceği toplu- mumuzun büyük bir kesimi tarafından bilinmemektedir. “Gıda Alerjileri Hakkında Bilinmesi Gereken Gerçekler” bölümünde bilmeniz gereken pek çok nokta bulunmaktadır.

Bu nedenle bu bölümü dikkatle okumanızı tavsiye ederiz. Alerjiler sadece çocukların değil, erişkinlerin de ölümüne yol açabilir. İngiliz ve Amerikan hükümetleri gıda alerjilerinin ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğinin farkına vararak, gıda endüstrisinde çalışan tüm firmaları bu konuda uyarmıştır. İnsanları gıda alerjisi hususunda bilinçlendirmek isteyen İngiliz ve Amerikan hükümetleri halkı bilgilendirecek kampanyalar yürütmektedir.

Çocuk hastalıklarının birçoğunun temelinde gıda alerjileri yer almaktadır. Çocukluk döneminde yaşanan gıda alerjisi sorunu erişkinlikte görülen pek çok hastalığın da tetikleyicisi olmuştur. Yapılan son araştırmalara göre, hamilelik esnasında anne tarafından yenilen bazı yiyeceklerin ana rahmini etkilemesi nedeniyle bazı bebeklerde hassasiyet oluşmuştur. Gıda alerjisine neden olan bazı yiyecekler hamile kadınların aşerdiği yiyeceklerin başında gelmektedir.

Hamilelik döneminde çok aşırı tüketilen bazı yiyecekler de bebeklerde gıda alerjisine neden olmaktadır. Bebeklerde alerjiye neden olan tek gıda maddesinin süt olduğunu düşünmek yanlış olur. Sütün bebeklerde hassasiyete neden olduğu doğrudur, ancak sütün tek alerjik gıda maddesi olduğunu düşünmek oldukça yanlıştır.

Emziren annelerin yediği gıda maddelerinin içindeki bazı moleküller doğrudan anne sütünü etkilediğinden annelerin yiyip içtikleri gıdalara önem vermesi gerekmektedir. İnek sütü, keçi sütü ya da soya içeren bazı gıdalar bebeklerde alerjik reaksiyonlar yaratabilir.Küçük çocukların beslenme düzenlerine de önem verilmelidir.

Çocuklara uygulanan diyet programları iyi bir uzmanın kontrolü altında hazırlanmalıdır. Çocukların diyet düzeninde yer alan proteinlerin, karbonhidratların, yağların, vitamin ve minerallerin dengeli olarak seçilmesi gerekmektedir. Çocuğunuza kendi hazırladığınız diyet programını uygulamaya kalkarsanız bazı besin değerleri bu diyet programının içinde dengeli olarak yer alamayabilir. Bu durumda çocuğunuza kötülük etmiş olursunuz. Çocuğunuza uyguladığınız diyetin doğruluğu konusunda şüpheleriniz varsa, mutlaka iyi bir diyetisyene danışınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp