Fissür Tedavisi

Fissür Tedavisi


Fissür tedavisi için neler yapılmalı? Sorusuna yanıt olarak fissür tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Anal fissür hastalığında erken teşhis çok önemli olup tedavisi çok daha kolay olabilir.Erken tanıda (teşhis) gerek ameliyat gerekse hastalıkla ilgili başka yöntemlere baş vurmaya gerek kalmaz.

Akut Anal Fissür tedavisinde asıl amaç; fissür hattının(yırtığın, çatlağın) daha kötüleşmesi yani kronikleşmesinin önüne geçmektir. Bu amaçla, mekanik travmanın azaltılması ve spazmın tetiklenmemesi gibi hastalığın oluşum nedenlerine yönelik konservatif(diyetsel) tedaviye başlanır.

Bu sayede hastalığın kronikleşme riski %50‘lere varan bir oranda azaltılırken kendiliğinden iyileşme oranı da %50‘lere kadar çıkarılmış olur. Bu diyetsel tedaviye, var olan spazmın daha da azaltılması amacıyla sıcak su oturma banyoları ve çeşitli lokal anestezik(uyuşturucu) içerikli kremlerin eklenmesi iyileşme oranını %70-80‘lere kadar çıkartır.

Dolayısıyla kronikleşme riski daha da düşürülmüş olur. Terazi misali.... Bu tedavinin çoğu kez medikal, tıbbi veya ilaç tedavisi olarak isimlendirilmesi, hastalığın ve tedavisinin basite alınmasına veya algılanmasına sebep olur. Bu durum hastalığın kendiliğinden iyileşme oranlarında azalma veya kronikleşme riskinde artışa neden olur. Bu algılayışın getirdiği hatalar iki başlıkta incelenebilir.

1. Tanı/Teşhis aşamasındaki hatalar;
► Çoğunlukla “Geçer Belki!..” tarzında düşünceye sahip olunması veya beklenmesi,
► Bölgenin özelliği gereği tabuların esiri olunup muayenenin ertelenmesi veya kaçınılması,
► Muayene için “konusunda uzman hekim” seçiciliğine gidilmemesi,
► Anal muayene olunmadan veya muayene edilmeden ilaç kullanılması,
► Özellikle bayanlarda sadece harici anal muayene ile yetinilmesi ve anal fissürü(spazmı) tetikleyici REKTOSEL varlığının araştırılmaması şeklinde sıralayabiliriz.

2. Tedavi aşamasındaki hatalar;
► Hastalığın sadece iki ilaç kullanarak tedavi edilebileceği düşüncesine sahip olunması,
► Öyle rastgele başkalarının kullanıpta "iyi geldiğini" söylediği ilaçların kullanılması,
► Kontrolsüz olarak eczanelerden çeşitli krem, fitil alınması ve kullanılması,
► Tuvalette hatalı ıkınma alışkanlıklarına aynen devam edilmesi,
► Yeterli sıklıkla sıcak su oturma banyosu yapılmaması veya özen gösterilmemesi,
► Kalın çaplı, bol yumuşak dışkı çıkarılması mantığından uzaklaşılması,
► Gıda alımının azaltılması veya özellikle sulu beslenmeye geçilmesi,
► Dışkı hacmini artırmak için lif alımının yeteri kadar yapılamaması,
► Anal travmadan (Kabızlıktan) kurtulmak adına yumuşatıcı veya laksatif ilaç kullanarak dışkının cıvıklaştırılması şeklinde sıralayabiliriz.

Neler Yapmalıyız?
Konservatif tedavi ile %50 hatta %70-80 olan kendiliğinden iyileşme şansını kaybetmemek için neler yapılması gerektiğini adım adım sırasıyla inceleyelim.

1. Hayatınızı yaşadığınız bir dönemde makatınızda az veya çok ya da adı ne olursa olsun bir sıkıntı olduğunda ilk yapılması gereken sıcak su oturma banyosudur. Bu işlem, sorunun nedeni Akut Anal Fissür ise muayene olup tanı konulana kadar hem ağrı açısından rahatlatıcı hem de spazm oluşumuna karşı koruyucu olur.

2.
En kısa zamanda muayene olunur ve sıkıntıların nedeninin Akut Anal Fissür olduğu teşhisi netleştirilir.

3. Normal dışkılama için ıkınmadan, kalın çaplı, bol yumuşak dışkı modeli sağlanmaya çalışılır. Bu sayede hem spazmın azaltılması hem de travmatize edilmemesi sağlanmış olur. Her hastanın durumu yani beslenme ve dışkılama alışkanlıkları farklıdır. O yüzden birebir görüşülerek hastanın durumuna uygun düzenlemelerin yapılması daha uygundur.

4. Son olarak sıcak su oturma banyoları ile takviye edilir. Dikkat ettiniz mi? Bu tedavi aslında bildiğimizi sandığımız ama bilmediğimiz, beslenme ve dışkılama alışkanlıklarını öğretme, uygulama ve devam ettirme prensipleri çerçevesindedir. Dolayısıyla iyileşmenin kendiliğinden olması kaçınılmazdır. Tabii ki uygulayabilenler ve devam ettirebilenler için.... O yüzden işiniz o kadar da kolay değil...


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp