Fissür Tanısı Nasıl Konulur

Fissür Tanısı Nasıl Konulur :

Kronik anal fissürün tanısı kolaydır. Tecrübeli bir cerrah, daha hastanın yakınmalarını dinlerken ön tanıyı belirleyebilir. Bu hastalıktan şüpheleniliyorsa, kalçaların nazikçe açılması ile hemen her zaman hipertrofik cilt pilisi ve çoğu zaman da fissürün kendisi görülebilir. Şüphe varsa parmakla muayene veya anoskopi gibi yöntemler gerekebilir. Ancak ağrılı olacağından bu işlemlerin lokal anestezik pomadlarla yapılması, şiddetli ağrı oluyorsa da gerekirse sedoanaljezi ile yapılması önerilir. Bariz bir fissür varsa hastaya parmakla muayene yapmak çok şiddetli ağrıya, bazen ağrı şokuna, hastayla hekim arasında güven sorununa ve tedavinin devamının tehlikeye düşmesine neden olur. Ve açıkçası böyle bir hata genelde cerrahın tecrübesizliğini gösterir. Klinik şüphe yoksa, kolonoskopi gibi daha zahmetli ve ağrılı işlemler tedavi sonrasına ertelenmelidir.

Fissür Hangi Hastalıklarla Karışabilir?

Anal bölgede yakınmalarla başvuran bir hastada akla gelmesi ve fissürden ayırdedilmesi gereken diğer hastalıklar tromboze eksternal hemoroid (pıhtı oturmuş dış hemoroid), prolabe tromboze internal hemoroid (sarkmış-pıhtı oturmuş iç hemoroid), perianal abse ve enfekte pilonidal sinüstür.(Kıl dönmesi)

Bunun dışında, fissürün iltihabi bir barsak hastalığı veya kötü huylu bir gelişime bağlı olup olmadığını ayırdetmek de çok önemlidir. Özellikle beklenenden farklı yerde, birden çok sayıda, ağrısız ve pürtüklü yüzeyli fissürlerde altta yatan diğer hastalıklar araştırılmalıdır. Bunlar Crohn hastalığı, colitis ulseroza, tüberküloz, sifilis, Chlamydia, CMV, Haemophylus Ducreyi, anal kanserler ve kronik anal kaşıntıdır. Ayırıcı tanı için biopsi almak, radyolojik veya endoskopik tetkikler yapmak da mümkündür. Fissürün geç iyileşmesi veya yinelemesi iltihabi barsak hastalıklarını düşündürmelidir.

Kronik anal fissürden ayırdedilmesi gereken ilginç tablolardan biri de proxalgia fugaxtır. Fissürde ağrı hemen daima arka-orta hattadır ve hasta yerini kolayca belirleyebilir. Proxalgia fugaxta ise ağrı bıçak saplanır tarzda, çoğu zaman dışkılama ile bağlantısız, derinde ve yaygındır. Abselerde de, ağrı bu şekilde ve devamlıdır. Koksidinia denilen durumda ise ağrı kuyruk sokumu tarafında olup, fissür görülmez ve parmakla muayenede kuyruksokumu ucu palpe edilince ağrı şiddetlenir.

Nadiren de olsa görülebilen anal kanal kanserleri veya alt seviyede yerleşen rektum kanserleri de ağrılı dışkılamaya neden olabilir. Ancak bu lezyonlar görüntüleri ile ayırdedilebilir ve biopsi ile tanı kesinleştirilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp