Fissür Ameliyatı

Fissür Ameliyatı :


Fissür hastalığında ameliyat tercihi yada doktorların tavsiyesiyle ameliyat olmak kronik olan anal fissürün bilinen en iyi en kesin çözümüdür.


Ameliyattan sonra çok az da olsa hastada nüks şansı vardır. Yaşanan ilk kabızlıkta nüksedeceği yanlış bir bilgidir. O nedenle yakınmalar varsa ve ameliyat endikasyonu konulduysa daha iyi bir seçenek yoktur.

Anal fissür ameliyatı, ağrı sebebiyle sürekli kasılan ve bu yüzden makat bölgesine kan akımının azalmasına yol açan kas grubundan bir miktar kesilerek kan akımının artırılması işlemidir. Çoğu kere çatlağın kendisine bir işlem uygulanmaz. Ama çatlağın ucunda ele gelen şişlik fazlaysa yada yara iyileşmesini hızlandırmak gerekiyorsa çatlak çıkarılabilir.

Ameliyat oldukça kısa (5-15 dk) ve başarı şansı çok yüksek bir işlemdir. Bu ameliyat lokal anestezi ile olabileceği gibi belden uyuşturma veya tamamen uyutma şeklinde de yapılabilir. Ancak işlemin kısa süreli olması, endişe, utanma hissi gibi sebeplerle genel anesteziyle olması tercih edilir.

Ameliyatın yan etkisi var mıdır?
Kas kesilmesine bağlı olarak nadiren gaz kaçırma şikâyeti olabilir.

Ameliyat sonrası ne kadar sürede normal hayata dönülür?
Bu ameliyat sonrası genellikle aynı gün hastalar evine gidebilir. İlk dışkılama esnasında az miktarda kanama ve ağrı olabilir; sonrakilerde bu şikâyetler de kaybolur. Ertesi günü normal hayata dönülür. Oturma esnasında ağrı olursa sıcak su lastiği üzerine oturmak yeterlidir.

Ameliyattan sonra çatlak tekrar eder mi?
Çatlak ameliyatının başarısı çok yüksektir ve tekrarı pek görülmez. Ancak hastanın da ameliyat sonrası kabız olmaması ve yara iyileşmesini sağlayıcı tedbirleri uygulaması gerekir.

Ameliyattan başka tedavi yöntemi var mıdır?
Yeni (akut) çatlakların ameliyat haricinde de bir kısım işlemlerle iyileştirilmesi mümkündür (Nitrik oksit, kalsiyum kanal blokörleri, botilyum toksini gibi). Ameliyatsız yöntemler arasında BOTOKS olarak bilinen botilyum toksini enjeksiyonu, sonuçları olumlu olan, uygun hastalar için faydalı bir yöntemdir. Ancak bu yöntemlerle başarı ameliyata göre biraz daha düşüktür ve tekrarlama ihtimali vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp