Farenks Divertikülü

Farenks Divertikülü : Hipofarenks mükoza ve sübmukozanın, farenks alt konstriktör adalelerinin sirküler ve özofagus arka duvarının uzunlamasına olan adali lifleri arasından herni şeklinde dışarı çıkmasıdır. Kesenin boyun kısmı crico-pharyngeus adale lifleri ve özofagusun ağız bölümüyle çevrilmiştir.

Divertikül menşeini her zaman farenksten alır.

BELÎRTÎLER — Gıdaların birikmesi, yolunun tıkanması ile alâkadardır. Yutarken gurultu şeklinde ses husule gelmesi, yutulan gıdaların geri dönmesi başlıca belirtilerdir. Bunlardan başka hastada öksürük mevcuttur, gittikçe zayıflar.

TEDAVİ — Cerrahidir. Kese ampüte edilerek dışarı çıkarılır.

TEKNİK — Genel veya lokal anestezi ile m. sterno-cleido-mastoideus’un ön kenarı boyunca ensizyon yapılır. Ensizyonun ortası krikoid kıkırdağı hizasın- dadır. Deri ve fasya ayrılır.Ucu küt elevatörle trakea önündeki adaleler, tiroid bezi ve rekürens siniri meydana çıkarılır. Sterno-cleido-mastoideus adalesi, a. carotis ve vaskülo-rıervöz paket dışarı çekilir. Derin boyun fasyasının orta tabakası carotis kitlesinin iç tarafında özofagus divertikülünü meydana çıkaracak şekilde ayrılır. Özofagos- kop keseye sokulur, ince' kese duvarından elektrik ışığı parlar. Kese bir pensle yakalanır, etrafındaki nesiçlerden ayrılır. Özofagoskop bilâhara divertikülden çıkarılarak özofagusa sokulur. Bundan sonra divertikül boynu etrafına dikiş konarak kese çıkarılır. Divertikülün kökü içe doğru çevrilir ve bağlanır.Ameliyatı müteakip mideye bir beslenme borusu konur, on gün yerinde bırakılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp