Ev Tozu Akarları Alerjisi

Ev Tozu Akarları Alerjisi : Allerjik solunum yolu hastalıklarına sebep olan allerjenlerin önemlilerinden biri ev tozu akarlarıdır. Ev tozu akarları ‘Dermatophogoi- des’ deri yiyen tüy akarları anlamına gelmektedir. Toz akarlarının 14 farklı allerjen grubu tariflenmiştir.Allerjenik özellikleri bakımından üç önemli cinsi Dermatophagoides pteronyssinus, Der- matophogoides farinae ve Dermatophogoides microceras'dır. Bu canlılar bütün sene boyunca evlerin özellikle yatak odalarının davetsiz misafirleridirler. Hastalar ev akarlarından evlerde daha fazla zaman geçirilen kış aylarında çok şikayetçi olurlar.Ev tozu akarları halı ve yataklardaki insan deri artıkları dahil her cins organik madde ile beslenmekte ve ihtiyacı olan suyu da havadaki su buharından temin etmektedir.

Bu sebeple akarların çoğalması havanın nem oranı ile yakından ilgilidir.Bir kişinin günde en az 300 mL su buharı ve yarım gram deri döküntüsü bıraktığı kabul edilmektedir. Bu miktar milyonlarca akarın aylarca beslenebilecekleri gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Akarlar en çok halılarda, yatak, yastık ve yorganlarda yaşayıp çoğalmaktadır. Bu yastık ve yorganlar kuştüyü ise akarlar daha da hızlı çoğalabilmektedirler.Akarların vücut ve dışkı artıklarının allerjenik etkisi vardır. Akarlar öldükten sonra vücutları ve dışkıları ufalanarak çok küçük toz parçaları haline gelerek solunum yolundan rahatlıkla girebilmektedirler. Akarların çoğalabilmeleri için ideal gelişme ortamının 20°C derece venem oranın da %80'in üstünde olduğu kabul edilmektedir. Akarlar %50 oranın altındaki rutubetli ortamda belirli süre kalırlarsa kurumakta ve ölmektedirler. Akarlar aynı zamanda veje- taryan oldukları için ahır ve saman depolarında çok miktarda çoğalabilmektedirler.

Dermatophagoides pteronyssinus, D. farinae, ve D. microceras allerjenik özellikleri nedeniyle en önemli 3 akar cinsidir. Toz akarlarının 14 farklı allerjen grubu tarif edilmiştir. Akar cinsleri arasında da bazı farklılıklar vardır. Özellikle yaşayabilmeleri için gerekli nem oranı ve ısı biraz farklılık gösterir. Fakat çoğu %50 nin altındaki nemde uzun süre canlı kalamaz. Akar allerjen grupları (I ve II) arasında immünolojik çapraz reaksiyon vardır. (Grup I: Der p I, Der f I, ve Der m I, Grup II: Der p 2, Der f 2, ve Der m 2). Grup I ve grup II majör akar allerjenlerlni içermektedir. Yani akar hassasiyeti olan hastaların %100’e yakın kısmında, bu 2 grup allerjenlerin testlerinde pozitiflik saptanır. Derp I tam olarak klonlanmış ve amino asit dizinleri belirlenmiştir, molekül ağırlığı 25.4 kD tir.

Bu grup allerjenlerin çoğu sistin proteaz içeren enzimleridir. Aynı familyadan (Pyroglyphidae) Euroglyphus maynei 33 çeşit antijen içerir, bunlardan 15 tanesi grup I ve grup II akar allerjenlerindendir. Molekül ağırlığı 14.1 kD olan Der p 2 ve Der f 2 arasında da immünolojik çapraz reaksiyon daha az olmasına rağmen antikor bağlayıcı epitopla- rı ve CD4+ T hücre uyarıcı epltopları arasında benzerlik bulunmaktadır.Lepidoglyphus destructor (Lep d 2), Tyrop- hagus putrescentlae, Glycyphagus domesticus, ve Acarus siro gibi depo akarlarının allerjlk önemi diğer gruplara nazaran daha az gibi görünmektedir. Ancak yine de phytophagus familyası dışında predaceous, ve parazitik akarların nadir de olsa allerjlk hastalıklara neden olabileceği unutulmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp