Erkek Hormon Tedavisi

Erkek Hormon Tedavisi Genel

Erkek hormon tedavisi hakkında detaylı bilgi edinmek ve daha fazlasını öğrenmek için aşşağıdaki makaleyi okuyabilirsiniz...

Erkek Hormon Bozukluğu ve Tedavisi

Erkeklik hormonu testosteron tedavisini erkek menopozu olarak kabul edilen hırcınlık ve mukavemet gücü kaybını önleyebileceği saptandı.

Menopoz rahatsızlıkları olan kadılara ateşlenme osteoporosis nedeniyle verilen hormon tedavisinin erkeklerde tartışmalı olduğuna değinen uzmanlar testosteron tedavisinin erkeklerde menopoz rahatsızlıklarını indirebildiğine değindi.

Testosteronun enjekte edilebileceği gibi jöle şeklinde hazırlanacak parcalarla deriden veya ağızdan alınabileceği bu konuda bazı firmaların yeni uygulamalara girdiği belirtildi.

Sheffield Üniversitesinde yapılan bir araştırmada kronik kalp rahatsızlığı olan 20 erkek üzerinde testosteron tedavisi uygulandı. Testosteron tedavisinin bu deneklerde yürüme gücünü yüzde 34 artırdığı saptandı.

TESTOSTERON KASLARI GÜÇLENDİREBİLİYOR

Kalp rahatsızlığı olan erkeklerde testosteron oranının düşük olduğu bu gruptaki erkeklerde soluma rahatsızlığı kas güçsüzlüğü ve depresyon görülebildiği biliniyor. Araştırmada testosteron terapisinin kalp fonksiyonunu yükseltici özellik ortaya koymadığı fakat kasları güçlendirebildiği gözlendi. Bazı uzmanlar erkeklerde görülen ve andropoz olarak adlandırılan rahatsızlıkların yaşlılık nedeniyle oluştuğunu ancak bunda testosteron oranının azılmasının da etkili bulunduğunu düşünüyor.

Deneysel bir testosteron jölesinin 98 erkekte denendiği ve 24 saat içinde testosteron oranını yüzde 85 normale çevirdiği gözlendi. Uygulamada yan etki olarak bazı hastaların ağızlarında hafif tahrişler meydana geldiği belirlendi. Güney California Üniversitesinde denenen sentetik testosteron hapının ise 60-87 yaş grubunda kasları geliştirdiği kas gücünü ve fiziksel işlevi artırdığı gözlendi. 12 hafta süren denemelerin ilk altı haftasında tedavinin yeterli etki sağladığı görüldü.

RİSKLERİ DE VAR

Araştırmacılar testosteron tedavisinin yaşlı erkeklerde fiziksel gücü artırabileceğini kaydetti. Hormon tedavisinin kadınlarda meme kanseri riskini artırdığı yüksek testosteron oranının ise erkeklerde prostat kanseri riskini artırabildiği biliniyor.

Ağızdan alınan erkeklik hormonu haplarının ise karaciğerde toksin meydana getirebileceği belirtildi. Araştırma raporu San Franciscoda başlayan Endokrin Kuruluşunun genel kurulunda açıklandı.

Erkeklik hormonu
Kadınlar erkeklik hormonu olan testosterona nasıl düşük miktarlarda sahipseler erkekler de dişilik hormonu östrojene az miktarda sahiptir. Erkeklerde de bu denge örneğin obezite gibi bir durumda bozulabilir.

Obez erkeklerde karın bölgesinde yağ birikir, göğüslerde gelişme görülür çünkü yağ hormonal bir bezdir ve yağ dokuları karında testosteronu östrojene dönüştürür. Obez bireyler yedikleri besinlere bağlı olarak yeterli düzeyde testosteron yapamayıp östrojen seviyelerini daha da artırırlar.

Erkeklerde hormon dengesini sağlamak için dikkat edilmesi gerekenler:

Öncelikle fazla kilolar verilmeli.
Diyetteki doymuş yağlar azaltılmalı.
Tavuk, yumurta, balık, tofu, baklagiller gibi protein kaynakları haftada en az iki gün tercih edilmeli.
Vücut yağlarının yakılmasını destekleyen antioksidan bakımından zengin sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli.
Alkol tüketiminden sakınılmalı çünkü alkol östrojenin artmasına ve testosteronun azalmasına neden olur.
Haftanın dört günü yarım saat süreyle düzenli egzersiz yapılmalı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp