Epilepsi Hastalığı İçin Şifalı Bitkiler

Epilepsi Hastalığı İçin Şifalı Bitkiler

- Çınar kabuğu kaynatıldıktan sonra, bal ile tatlandırılıp içilmeye devam edilir.
- Kantaron çiçeği bal ile macun yapılarak yenmeye devam edilirse, sara köpüğüne iyi gelir.
- Mavi çarkıfelek otu kaynatıldıktan sonra bal ile tatlandırılıp içmeye devam edilir.
- Nergis çiçeğinin kokusu sara hastalığına karşı iyi gelmektedir.
- Şakayık kökü veya çiçekleri kaynatıldıktan sonra bal ile tatlandırılıp içilmeye devam edilir.
- Yulaf tek başına veya kediotu ile beraber kaynatılarak içilmeye devam edildiğinde sara nöbetlerine iyi gelir.

Epilepsi Nöbeti Belirtileri

30’dan fazla farklı epilepsi nöbeti türü ve 100’den fazla epilepsi belirtisi bulunmaktadır.
Aşağıda nispeten daha yaygın olarak görülen epilepsi belirtilerini bulabilirsiniz ancak sizin belirtileriniz nöbet sırasında beynin hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak burada yer alan belirtilerden farklı olabilir. Epilepsi şüpheniz varsa bir uzmana görünerek gerekli kontrolleri yaptırmanız en güvenli yol olacaktır.

Genele Yayılan Nöbetler
Genele yayılan epilepsi nöbetleri beynin tüm bölümlerini etkiler. Bu nöbet sırasında hasta çığlık atabilir veya bir tür ses çıkarabilir. Süresi birkaç saniye ile 1 dakika arasında değişen bir süre kaskatı kesildikten sonra bacaklarda ve kollarda ritmik (tekrar eden) hareketler görülebilir.

Genel epilepsi nöbetleri sırasında gözler çoğunlukla açıktır. Nöbet sırasında nefes kısa süreliğine durabilir ve hastanın rengi nefessizliğe bağlı olarak mavi/mora dönebilir. Bunu derin ve sesli nefesler takip eder.

Nöbet sonrası hastanın bilinci aşamalı olarak yerine gelir. Bilincin tam olarak yerine gelmesi ve zihin karışıklığının ortadan kalkması dakikalar, bazen saatler sürebilir. Nöbet sırasında idrar kaçırma sık görülür.

Genele yayılan nöbetlerin 6 türü bulunmaktadır.

Yokluk Nöbetleri:Petit mal” nöbeti olarak da adlandırılan yokluk nöbetleri sabit bakış ve hafif vücut hareketleriyle karakterizedir. Bu nöbetler hastada kısa süreli farkındalık kaybına neden olabilir.

Tonik Nöbetler: Kasların sertleşmesine neden olan tonik nöbetler genellikle sırt, kol ve bacaklardaki kasları etkiler, nöbet sırasında hastanın düşmesine yol açabilir.

Klonik Nöbetler: Klonik epilepsi nöbeti sırasında ritmik kas seğirmeleri oluşur. Bu kas seğirmeleri çoğunlukla yüz, boyun ve kollarda görülür.

Miyoklonik Nöbetler: Kol ve bacaklarda aniden ortaya çıkan kas seğirmelerine neden olur.

Atonik Nöbetler: Damla nöbet olarak da bilinen atonik epilepsi nöbetleri kas kontrolünün kaybolmasına ve buna bağlı olarak hastanın aniden yere düşmesine/çökmesine yol açar.

Tonik-klonik nöbetler: Bir diğer adı “grand mal” nöbeti olan tonik-klonik nöbet sırasında hasta bilinç kaybı yaşar, vücutta katılaşma ve sallanma görülür. Bu nöbetler sırasında hasta dilini ısırabilir ve idrarını tutamayabilir.

Epilepsi Nedenleri

Epilepsi hastalarının %50’sinde beyindeki sinir hücrelerinin arasındaki iletişimin neden bozulduğu bilinmemektedir. Geri kalan %50 aşağıdaki nedenlerden dolayı epilepsi nöbetleri yaşamaktadır.

Genetik Özellikler: Epilepsi nedenleri üzerine yapılan araştırmalarda yaklaşık 500 genin bu hastalıkla ilgili olduğu belirlenmiştir. Bazı genetik özelliklerin kişinin çevre koşullarına daha duyarlı olmasına yol açtığı ve bunun epilepsi nöbetini tetiklediği bilinmektedir.

Kafa Travması:
Kaza veya diğer nedenlerden dolayı başa alınan darbeler epilepsiye yol açabilir.

Beyin Koşulları: Felç, beyin tümörü gibi beyni direkt olarak ilgilendiren sağlık sorunları epilepsiye neden olabilir. İnme 35 yaş üzeri yetişkinlerde ortaya çıkan epilepsinin başlıca nedenidir.

Bulaşıcı Hastalıklar: Menenjit, AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar epilepsi nedenleri arasındadır.

Doğum Öncesi Hastalıklar: Anne karnındaki bebeğin beyni annenin yetersiz beslenmesi, enfeksiyonel bir hastalık yaşaması veya oksijen eksikliğine bağlı olarak hasar görürse epilepsi görülebilir.

Gelişimsel Bozukluklar: Epilepsi bazen otizm ve nörofibromatözis gibi gelişimsel bozukluklar ile ilişkili olabilir.

Tetikleyiciler
Epilepsi olan birçok kişi belirli koşullar veya maddeler ile tetiklenen nöbetler yaşayabilir.

Bu tetikleyicilerden bazıları şunlardır;
  • Uyku eksikliği
  • Stres
  • Yetersiz beslenme
  • Düşük kan şekeri
  • Bazı ilaçlar
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Yasadışı uyarıcı maddeler
  • Yasadışı uyuşturucu maddeler
  • Ateşli hastalıklar
  • Flaş veya yanıp sönen ışıklar
Bazı kadınlar adet dönemi sırasında veya sonrasında epilepsi nöbetlerine daha yatkın olabilir. Bunun nedeni adet sırasında değişen hormon dengesinin beyindeki kimyasal hareketleri etkilemesidir.

Epilepsi Tedavisi
Kişinin yaşadığı epilepsi türünün doğru olarak belirlenmesi etkili tedavi için son derece önemlidir.
Epilepsi tedavisinde doktorların ilk tercihi genellikle anti-epileptik ilaçlardır. Bu ilaçlar epilepsi hastalarının %70’inde (ABD verileri) nöbetlerin kontrol altına alınabilmesini sağlamaktadır.

İlaç kullanımına çoğunlukla 2. epilepsi nöbeti yaşanmadan başlanmaz. Ancak MR filmiyle beyin hasarı belirlenmişse veya inme gibi beyin hasarına yol açan bir durum varsa ilaç kullanımı 1. nöbet sonrasında başlatılabilir.

Bazı hastalar için cerrahi operasyon seçeneği düşünülebilir. Epilepsi ameliyatında hedef beynin epilepsi nöbetlerine neden olan bölümünün beynin diğer fonksiyonlarında hasara yol açmayacak şekilde alınmasıdır.

Epilepsi tedavisinde ameliyat seçeneği ameliyat sonrası komplikasyon riski yüksek olduğu için başka hiçbir alternatif kalmadığında tercih edilir. Ameliyat mümkün değilse göğüs bölgesine elektriksel mesajlar gönderen bir cihaz takılabilir. Bu tedavi yönteminin adı “vagus sinir stimülasyonu”dur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp