Eklem Hastalıkları Nelerdir

Eklem Hastalıkları Nelerdir :

Romatizmal hastalıklar içine giren fakat daha seyrek veya nadir görülen, üzerinde daha az durulan aşağıdaki hastalıklardan kısa da olsa bahsetmekte yarar vardır.

Amiloldoz:
Amiloid denen ve normal insanda bulunmayan ve oluşan bir proteinli maddenin hücreler arasında oturması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bir kısmı hiçbir neden olmadan (primer), diğerleri ise başka hastalıklara eşlik eder (sekonder). sekonder olanlar en çok kronik cerahatli hastalıklar (bronşit, bronş genişlemesi, kemik iltihabı, kronik tüberküloz), romatoid artrit, spondilit ve ailevi Akdeniz ateşi ile birlikte görülür. Miyelom denen ve bir çeşit kemik iliği habis tümörü olan hastalıkta ortaya çıkan ve primer amiloidozda, başka organlara ek olarak bazen eklemler ve yumuşak dokularda oturarak romatizmal hastalık tablosu geliştirir.

Romatoid artrite benzer eklem tutulması ve karpal tünel sendromu ortaya çıkar. Sekonder amiloidozlarda ise bu tipte bir tutuluş görülmez.Orak hücreli kansızlık: Kalıtımsal hemoglobin hastalıklardan biri olan bu hastalıkta gut, cerahatli artrit, kemik nekrozları ve eklemde iltihapsız sıvı toplanması görülebilir.

Hemofili: Kanın pıhtılaşma maddeleıi (faktörieri)nden bazılarının kalıtımsal yetersizliği sonucu ortaya çıkan bu hastalıkta basit zorlanma ve çarpmalarla eklemlerde kanamalar olur. Bu durum zamanla, bilhassa diz, dirsek ve ayak bileğinde sabit şişler, hareket kısıtlamaları ve deformite-lere sebep olur.

Mükopolisakkarldozlar:
Mükopolisakkarid denen ve bağ dokusu ara (ana) maddesinde bulunan şekerli protein tabiatındaki maddelerin kalıtimsal bir dizi hastalıklarda çeşitli organlarda toplanması (depo hastalığı) sonucu oluşur. Birçok eklemde şişler, deformiteler gelişir. Büyüme geriliği görülür.

Marfan sendromu ve benzeri bağ dokusu hastalıkları:
Bağ dokusunun en önemli lifsel proteinleri olan kollajen ve elastinin kalıtımsal olarak moleküler seviyedeki bozuk yapımı sonucu oluşan bu hastalıklarda vücudun birçok yerindeki bağ dokusunda çeşitli bozukluklar ortaya çıkar. Bu arada hareket sisteminde de deri, bağ ve eklemlerde gevşeklik, aşırı hareket açıklığı, eklem ağrıları, eklemlerde iltihabı olmayan sıvı toplanması ve erken artroz görülür.

Endokrin sistem bozuklukları: Aşağıdaki endokrin hastalıklarda romatizma! şikâyet ve bulgular sık görülür:

Şeker hastalığı (dlabetes mellltus)
: Bizzat bu hastalığa ait romatizmal hastalık gelişmesi nadirdir. Eklem ve kemik enfeksiyonları, kemik erimesi ve şeker hastalığına bağlı sinir lezyonları nedeniyle gelişen eklem hastalığı (nöropatlk eklem) bu tipin örnekleridir.Aşağıdaki hastalık halleri ise diabetli kişilerde daha sıktır:

Artroz, gut, yalancı gut, Dupuytren kont-raktürü, tutuk el, cmuz periartrltl, omurga bağlarının aşırı kireçlenmesi (Forestier hastalığı).Tiroid hastalıkları. Tiroid bezinin, gerek az (hipotircidi), gerek fazla çalıştığı (hlpertiroldi) hallerde çeşitli romatizmal bozukluklar ortaya çıkabilir. Hipertiroidide kas zaafı; alt bacak derisinde şiş ve kalınlaşma ile birlikte parmakların bombeieşmesl; omuz ağrıları (perlartrit) ve osteoporoz görülebilir. Hlpotiroidide ise karpal tünel sendromu, kas krampları ve tutukluk, gelişme geriliği, kas ve eklem hastalığı saptanabilir.

Paratiroid hastalıkları:
Paratiroid bezinin fazla (hiperparatiroidl) ve az çalıştığı (hipoparatiroidi) hallerinde de romatizmal bozukluklar ortaya çıkar. Hiperparatiroid kemik hastalığını metabollk kemik hastalıkları kısmında kısaca anlatmıştık, buna ek olarak yalancı gut ve eklem içi kemik erimeleri görülebilir. Hipoparatiroidi hallerinde ise yumuşak doku kireçlenmesi, bel kemiği, omuz ve kalçalarda tutukluk bulunabilir.

Akromegali:
Hipofiz bezi ön lobunda aşırı büyüme hormonu yapımı ile birlikte giden bu hastalıkta da şu romatizmal belirtiler ve bulgular ortaya çıkabilir:karpal tünel sendromu, Raynaud fenomeni, eklem hastalığı, sırt ağrıları, kas hastalığı.

Sinir sistemi hastalıkları:
çeşitli sinir hastalıkları esnasında değişik romatizmal durumlar görülebilir. Bunların en önemlileri şunlardır:
Nöropatlk eklem (Charcot eklemi): Derin duyarlık hissinin bozulduğu tabes dorlis (sifilitik), sirengomiyeli, diabetik nöropati, lepra, sinir yaralanmaları gibi durumlarda o bölge eklemlerinde ortaya çıkan ağır bir eklem hastalığıdır. Tabeste diz, diabetik nöropatide ayak eklemleri ön planda tutulur.

Algodistrofi (refleks sempatik distrofi):
Ağır kol, bacak yaralanmaları, kırık ve çıkıklar, kalp enfarktüsü, yarı felç (hemipleji) geçirenlerin bir kısmında omuz ve el, ya da ayak, diz veya kalça bölgelerinde ağrı, şiş, terleme, morarma, hareket kısıtlanması ve kemiklerde osteoporozun bulunduğu bir tablodur. Bu hastalığa Sııdeck atrofisi veya omuz - el send-romu da denir.

Kemik hastalıkları ile birlikte görülen artropatller:

Paget hastalığı (osteitis deformans): Kemik yıkımı ve yapımının artmış olduğu bölgesel bir kemik hastalığıdır. Yaşlı erkeklerde daha sıktır. Ekleme yakın kemiklerin bozulması eklemin de bozulmasına (erken art-roz) neden olabilir.

Aseptik kemik nekrozları: Mikropların rolü olmadan gelişen kemik ölümüdür. Kendiliğinden ya da başka hastalıklarla birlikte olur (alkol, kortizonlu ilaçlar, dalgıç hastalığı “vurgun”, romatoid artrit, lupus vb.). En-çok kalça, diz ve omuz eklemlerinde ve iki taraflıdır.
çocukların osteokondriti: Büyüme çağındaki bazı çocukların çeşitli kemiklerindekı büyüme merkezlerindeki kıkırdağın mikrobik olmayan nekrozudur. Kalça başı, el ve ayak kemikleri, diz ve omurgada daha sıktır. Eklem faresi denen hastalık, diz eklemindekl bu tür hastalık (oste-okondritis dissekans) sonucu ayrılan ölü kemik parçasının diz eklemi boşluğuna düşmesi sonucu oluşur.

Forestier hastalığı (omurga ve iskeletin aşırı kemikleşmesi): Daha çok yaşlı erkeklerde görülür, şekerli hastalarda daha sıktır.

Hlpertrofik osteoartropati: Parmak uçlarının şişmesi, kemik zarının (periost) kalınlaşması ve eklem iltihabının oluşturduğu bir hastalıktır. En çok akciğer kanseri olanlarda görülür.

Doğuştan kalça çıkığı: Leğen kemiğinde, uyluk başının içine girdiği çukur (asetabulum) doğuştan iyi gelişmemlşse (displazi) kalça çıkığı görülebilir. Erken kalça artrozunun önemli nedenlerinden biridir.

Kemik tümörleri ve eklem tümörleri: ister kemikten, ister eklemden kaynaklansın, eklemde tümörlere bağlı olaylar nadirdir, villonodüler si-novit ve sinoviyal kondromatoz denen hastalıklar tümöre benzeyen, fakat hakiki tümör olmayan, iyi tabiatlı ve daha sık görülen hastalıklardır. Osteoid osteoma ve osteoblastoma ekleme yakın ve iyi huylu kemik tümörleridir, osteosarkom ise çok habis bir kemik urudur. Ayrıca vücudun başka yerlerindeki kötü urların ekleme yakın kemiğe atlayarak (metastaz) eklem şikâyetleri yapmaları da nadirdir. Eklemin sinoviyal zarı ya da kıkırdağından başlayan tümörlerin de çoğu iyi huyludur. Sinovioma (sinoviyal sarkom) ve kondrosarkom kötü gidlşii 2 nadir eklem tümörüdür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp