down sendromu belirtileri anne karnında

Down Sendromu Belirtileri :

Down sendromlu bebekler doðduklarýnda farklý bir yüz görünümüne sahiptirler. kafalarý ufak, baþýn arkasý yassý, enseleri kýsa ve geniþtir. Burun kökü yassý olup, kulaklar kafaya göre daha küçüktür, gözler ise birbirinden ayrýk ve çekiktir.Dil, normal Konuþmayý önleyecek kadar geniþtir. Ensede genellikle boðumlar vardýr. Bu bebeklerin vücut gerginliði düþüktür. Eller geniþ olup, parmaklar kýsa ve tombuldur. avuç içlerinden birinde ya da ikisinde tek bir çizgi vardýr. Bebeklerin ellerinin serçe parmaklarý içe doðru kývrýmlýdýr. Vücutlarý kýsa ve týknazdýr.

Down sendromlu bebeklerin zeka seviyeleri geridir. Down sendromlu bebeklerin çocukluk dönemlerinde solunum hastalýklarý, kalp bozukluklarý nedeniyle ölümlere sýkça rastlanabilir. Down sendromlu bebeklerin yaþam süreleri önceki yüzyýlda yirmili yaþlarýna nadiren ulaþabilirlerken, günümüzde iyi bakým sonucunda bu yaþ oldukça yükselmiþtir.

Down sendromu olan çocuklarda en belirgin belirtiler doðuþtan zeka geriliði, yüzde yapýsal bozukluklar, iþitme, görme bozukluklarý ve diðer saðlýk problemleri. Bu saydýðýmýz bozukluklar þahýslar arasýnda deðiþkenlikler (aðýr ya da hafif) gösterir. Bu bebeklerde Down sendromuna %40 - 50 oranýnda yapýsal kalp bozukluklarý eþlik eder. Olgularýn %50′sinde iþitme ve görme bozukluklarý vardýr (katarakt, yakýn veya uzaðý görememe, þaþýlýk v.s). Yine bu bebeklerin %10′unda da baðýrsak anomalileri görülür. Down sendromlu çocuklar nadiren diðer çocuklar gibi yürür, konuþur, kendi baþýna giyinir ve tuvalet terbiyesi alabilir. Genellikle bunlarý yaþýtlarýndan geç olarak yaparlar. Bu çocuklarýn küçük bir kýsmý okul öncesi özel eðitim programlarý ile okuma yazma öðrenebilirler ve normal sýnýflara uyum saðlayabilirler. Genellikle fazla uzun yaþamazlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp