Doğumsal Katarakt

Doğumsal Katarakt : Genellikle gebelik sırasında annenin geçirdiği hastalıklara (örneğin kızamıkçık) bağlı olarak dölüt evresinde gelişir.Bazılan merceğin merkezinde matlaşmayla sınırlıdır ve zamanla ilerlemez (ilerleyici olmayan katarakt); bazıları ise tüm merceğe yayılıp zamanla tam bir matlaşmaya yol açabilir (ilerleyici katarakt). İlerleyici olmayan katarakt. Bunlardan ön kutup kataraktı merceğin ön yüzünde yüzeysel katmanlarla sınırlı bir matlaşmadan oluşur. Ana baba çocuğun gözünde "beyaz bir nokta" olduğunu fark eder; bu biçim gerçekten de gözbebeğinin ortasında sınırları belirgin beyaz bir noktayla kendini gösterir.

Genellikle dölüt evresinde ortaya çıkmış olan bir göz iltihabının sonucudur. İlerleyici katarakt. Doğuştan var olan ve giderek kötüleşen biçimlerdir. Bölgesel katarakt. Doğumsal kataraktın en sık görülen biçimidir. Çocuk iyi görmez, ama genellikle bu durum ancak okul çağında fark edilir. Matlaşma merceğin merkezini etkilediğinden, ışık güçlü olduğunda görüş daha da azalır; çocuk harfleri iyi göremediğinden yakınır. Merceğin çevresiyse saydamdır;bu nedenle çok ışık olduğunda gözbebeği daralır ve göz, yalnızca matlaşma bulunan merkez bölge aracılığıyla görür. Oysa az ışık olduğunda gözbebeği genişler ve göz, merceğin saydam çevre bölümüyle görür. Bu tür kataraktın ayırt edici özelliği, merceğin merkezindeki matlaşmadır.

Merkez bölgenin çevresinde saydam bir alan vardır. Bu bölgede ışınsal yerleşimli küçük matlaşmalar görülür; bunlar bir olgudan öbürüne değişir ve bölgesel katarakta çok değişik görünümler kazandınr. Göze dik bir ışık tutulduğunda beyazımsı bir yansıma görülür. Eğik ışıkta ise irisin hemen altında kabuksu katmanlar ortaya çıkar; bunlar saydamdır ve matlaşma daha derindir. Gözbebeği tam olarak genişlediğinde matlaşmanm tüm yüzeye yayılma- dığı, yalnızca merkezi kapladığı görülür. Genellikle her iki gözü de etkileyen bölgesel kataraktın dölüt evresindeki hormonal bozukluklar ve raşitizmle ilgili olduğu sanılmaktadır. Bazı uzmanlara göre de gebeliğin üçüncü ayı dolayında annenin kızamıkçık gibi hastalıklara yakalanmasına bağlı olabilir.

Bu durum modem cerrahi yöntemlerle kolaylıkla tedavi edilebilir. Ama erken tanı önemlidir; ameliyatın yaşamın ilk yılında yapılması gerekir. Yoksa sinirsel merkezlere ya da ağtabakaya yayılan işlevsizleşme körlüğe yol açabilir. Ana baba, çocuğun görsel uyaranlara tepki göstermediğinden kuşkulandıktan anda hekime başvurmalıdırlar. Tedavi. Matlaşmanın şiddetine ve yayılımına bağlıdır. Görme üzerindeki sınırlama normal bir yaşam sürmeye engel değilse, ameliyat ertelenip katarakta bağlı uyum eksikliğini gideren gözlükler verilebilir. Katarakt yaygınlaşmış, saydam bölüm ince bir çizgi halinde kenarda kalmışsa, tek tedavi yöntemi cerrahi girişimdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp