Disklerde Su Kaybı

Disklerde Su Kaybı :

Disklerin su miktarındaki azalma diski daha kırılgan hale getirir. Başlıca 3 nedenle disklerde su kalıbı oluşabilir: Yaşlanma, hareketsizlik ve yüklenme.

Yaşa bağlı su kaybı: Gerçekte, dejenerasyon doğal bir süreç olarak 'eşyanın tabiatına uygundur'. insanlar için büyümenin tamamlanmasıyla beraber, olgunluk ve yaşlanma devrelerinin giderek artan bir yıpranma sürecini ifade ettiği söylenebilir. Ana karnındaki yaşamdan başlayarak, disklerin içerdiği su miktarı zamanla azalır.

Ceninde disklerin içerdiği su miktarı %90 iken yaşlılıkta bu oran % 6070'lere kadar düşer. Bebek doğduktan sonra diskleri besleyen damarlar işlevlerini yitirmeye başlarlar. 8 yaşından sonra ise tamamen körelen damarların fonksiyonunu farklı bir sistem üstlenir. Bundan sonra diskler osmos yoluyla beslenirler." Disklere sıvı giriş çıkışı ile beslenme damar yoluyla olan beslenmeye göre daha zorlu bir yoldur. Bilimsel araştırmalara göre disklerdeki su kaybı (dehidratasyon) ile beraber mikro düzeyde birçok değişim olmaktadır (Kırkaldywillis ve ark.). insanların yaşı ilerledikçe disklerdeki su kaybına bağlı olarak disk kalınlığında azalma olur. Disklerin su tutma yetenekleri zayıflar ve kollagen yapıları farklılaşır.

Disklerdeki kuruma ve büzüşme dejenerasyon sürecini hızlandırır. Diskin kırılganlığı artar ve fonksiyonu bozulur .. W.Churcill'in deyimiyle, "sinsice ilerleyen asık yüzlü ihtiyarlık" bütün vücudun ve onun temel direği olan omurganın zaman içinde yıpranıp bozulmasına yol açar. Omurga sağlığı açısından gençlerde kas ve bağ sorunları daha çok görülürken; yaşlılarda dejenerasyon hastalıkları öne çıkmaya başlar.

Disklerdeki ilk değişiklikler 20'1i yaşlarda bel bölgesinin alt kısımlarında (kaudal) oluşur. 2050 yaşlar arasında dejenerasyona bağlı hastalıklar görülmeye başlar. Büyük değişimler ise 3040 yaşlarında belirir. Dejenerasyon 4050 yaş döneminde hızlanarak sürer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp