Dışkı Tutamama – Büyük Abdesti Tutamama

Dışkı Tutamama – Büyük Abdesti Tutamama : Bağırsak hareketlerini kontrol edebilme yeteneğinin kaybolması, abdest tutamama sorununa neden olur. Bozukluk yetişkin birinde görüldüğü takdirde, sorun bu duruma neden olan şartlardan kaynaklanmaktadır. Çocuklarda görülüyorsa, encopresis kontrol edememe sorununu doğurabilecek sebebi bilmek için doktor size sorular soracaktır.

Hapşurmakla, öksürmekle ilgili sorular ya da bu durumun hangi zamanlarda olduğuna ve farklı belirtilerin görülüp görülmediğine dair sorular doktorunuz tarafından sorulabilir.Ayrıca sfinkterinizi (kas) muayene ederek, bölgede ki kasların sağlamlığını belirleyebilir. Dokto bunun yanında farklı özel incelemeler olabilir. Elektromiografi veya rektal ve anal bölgedeki çeşitli baskıları belirlemek üzere özel aletlerin kullanılması bu incelemeleri içine alır.

Dışkı tutamama hali, anüsteki, rektumdaki, preanal bölgede apse veya iltihab arkasından görülmeye başlamış olabilir. Bu bölgede yapılmış cerrahi müdahale sonrasında görülebilir. Doğum sonrasında meydana gelebilecek bir yara dışkı tutamama nedeni olabilir. Eğer ana sfinkler iyi ise bu durum, sinir sistemindeki bir rahatsızlıktan dolayı, özellikle omuriliği etkileyen bir bozukluk sonrasında oluşabilir.

Abdest tutamama rahatsızlığı genellikle yaşlılarda görüür. Bu yaş ilerledikçe küçük yada büyük abdesti kontrol eden kas ve bağlardaki zayıflık ve rahatsızlıktan dolayı görülür. Fakat tutma kabiliyeti yaşlılığın bir şartı değildir. Dışkı tutamama olayı yanında, dışkıların birbirine sıkışmasıda sık görülmektedir. Bu genelde kabızlık çekenlerde görülür. Sıkışan dışkı, bağırsağı tamamen tıkamaz ve dışkının sıvı bölümü geçerek, kontrol edememe durumunu oluşturur.

Yetişkinlerde bilhassa anal sfinkter iyise, bu problemi sonlandırmak için bağırsakları terbiye etme programı uygulanabilir. Böyle bir durumda, doktor belli bir süre tuvalette oturmanızı tavsiye edecektir. Bu durum günün kalan zamanında kontrolu sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca bol su içip, meyve ve sebze yemeniz tavsiye edilecektir. Bu bazı zamanlar normal dışkı yapmanıza, bazen daha seyrek büyük abdest yapmanızı sağlayacaktır.

Yorumlar

  • Meh*** Tan****
    6 yıl önce
    Ben büyük abdesti mi Tutamıyum ne yapmam gerekiy
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      İshal veya diyare dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur. Üzerlik tohumu bağırsaktaki parazitler ile bakterileri öldürmektedir.ishal sorunu için üzerlik tohumu karışımlı seti tavsiye ediyoruz incelemek için linke tıklayın Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp