Diş İltihabı Tedavisi

Diş İltihabı Tedavisi :

Apse Nedir?

Bazı kişiler diş çürümesini ciddi bir sağlık sorunu olarak görmezler. Ancak, zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediğinde, daha çok sorun yaratan bir hastalığa yol açabilir. Çürüme, bakterinin, dişin özünü enfekte etmesine izin verir. Enfeksiyon köke ve çevre kemiğe yayılır. Bu abse olarak bilinir. Eğer enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişmiş doku ağrıya neden olabilir. Eğer kök ölürse, ağrı yok olacak, ancak yavaş yavaş da bitişik kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir bölümü olarak oluşan irin, çene boyunca bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yol açabilir.

Ne gibi belirtilerle karşılaşırım?

• Dişte sürekli ya da zonklama şeklinde ağrı;

• Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet;

• Çiğnerken ağrı;

• Boyunda şişmiş lenf düğümleri

• Ateş ve genel kırıklık.

Eğer dişinizde sürekli ve zonklama tarzında bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı duyuyorsanız ya da sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Hafif ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri olabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmezsiniz.

Sızlayan dişin yanındaki diş eti üzerinde oluşan şişme bir noktada patlayabilir ve patlarken ağzınızda kötü tat ve koku bırakan yoğun bir sıvı çıkarabilir. Aynı anda, ağrı büyük bir olasılıkla geçecektir. Eğer bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal diş hekiminize başvurun. Diş hekiminiz dişinizi muayene eder ve ne yapılması gerektiğine karar verir.

Nasıl tedavi olacağım?

Diş hekiminize gitmeden önce, bir ağrı kesici alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir ancak tedavi edici değildir.

Geçmişte, apseli bir dişe yapılan tek tedavi, dişin çekilmesiydi Belirli koşullar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş hekimleri genellikle apseli dişleri iyileştirmektedirler.

İlk adım olarak, diş hekiminiz büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacak. böylece enfeksiyonun vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız için ayrıca reçeteye ağrı giderici ilaçlar yazabilir.

Dişinizi kurtarmak için diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturabilir ve daha sonra o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu basıncı azaltacaktır. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek şekilde bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten sonra eğer şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz aktinomikoz adı verilen bir hastalık olup olmadığını anlamak için özel bir kültür yapmayı isteyebilir.

Bir sonraki adımda diş hekimi diş içine geçici bir dolgu koyacaktır. Enfeksiyon temizlendikten sonra diş hekimi büyük bir olasılıkla sizi birkaç ay içinde tekrar görmek isteyecektir. Tekrar gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini saptamak için dişin röntgeni çekilecektir. Eğer boşluk sağlıklı görünüyorsa, tedavi biter. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler gereklidir ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun (zaman zaman kökün ucunu da içeren bir küçük kısım) ortadan kaldırılması için ameliyat edecek olan bir uzmana yani çene cerrahına göndermelidir.

Sıcak ve soğuk uygulanması yararlı mıdır?

Bu konunun uzmanlarınca dahi azami dikkatle müşahade edilen bir uyguamadır. Yanlış uygulanan tedavi, apseyi azdırabilir. Bu nedenle konunun uzmanı (dişhekimi veya çene cerrahı)olmayan kişiler kesinlikle böyle birşeye kalkışmamalıdır.

Sıcak veya soğuk uygulaması, apsenin safhasıyla ilgilidir. Akut bir diş apsesine sıcak uygulanmaz. Bu, apsenin akışkanlığını artırarak dokuya yayılmasına ve apsenin daha kötüleşmesine sebep olur. Akut apselerde, hastayı rahatlatmak ve iltihabi sıvının yayılımını azaltmak için soğuk uygulanabilir. Kronik apselerin drene edilmesi esnasındaysa sıcak uygulanarak apsenin akışkanlığı artırılır ve açılan drenaj kanalından tamamen boşalması sağlanır.

Antibiyotik kullanarak tedavi olabilir miyim?

Diğer apselerin aksine, diş apseleri antibiyotikle tedavi edilemezler. Antibiyotikler diş apsesini bir süre rahatlatır ancak ağız ortamından diş pulpasına yeni enfektif materyaller sürekli aktığı için apse tekrar oluşur ve olay kronikleşir. Bu nedenle, diş apsesi tedavilerinde antibiyotikler, apseyi rahatlatmak, yayılımını kontrol altına almak amacıyla kullanılır. Esas apse tedavisi, apseye neden olan kaynağın yani dişin çekilmesi veya Endodontik tedavi ile temizlenerek doldurulması sayesinde olur.

Çene Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat odasında genel yada lokal anestezi altında, küçük bir kesik yapılarak iltihap vücuttun akıtılır. Bu müdahaleden sonra çoğu zaman yara bölgesine bir dren bırakılır.Bu dren vasıtası ile iltihabın bölgeden drenajı sağlanır. Gerekirse damar yolu açılarak damardan antibiyotik verilir. Ameliyat sonrasında da yaklaşık 7-10 gün kadar çene cerrahının uygun gördüğü antibiotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaya devam edilecektir.

Tedaviden sonra neler yapmalıyım?

İyi bir yara tedavisi için ağızınızın tedavi edildiği günden itibaren iyi bir şekilde temiz tutulması çok önemlidir. Bunu dişlerinizi iyi fırçalayarak sağlayabilirsiniz. Her yemekten sonra ve gece yatmadan önce dişlerinizi iyi fırçalay n. Bunun yanı sıra dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı Klorheksidin 0,2% ile çalkalamanız tavsiye edilmektedir. Buna ameliyattan 24 saat sonra başlayacaksınız (yan etki olarak di lerde ve dilde siyah bir renklenme meydana gelebilir. Bu, ağzınızı çalkalamayı bıraktınız anda kendiliğinden geçecektir.) Çene apsesinin tedavisinden sonra dikkat etmeniz gerekenler İlaçlarla beraber alkol kullanmayın. Alkol yarada yan etki şansını artırır ve tedaviyi yavaşlatır. Yara tedavisinde sigara içmenin zararlı etkileri vardır. Tedavi gününde (çay gibi) sıcak içeceklere ve yiyeceklere dikkat ediniz. Bunlardan dolayı tekrardan kanamalar meydana gelebilir. Yemeye başladınğınız da yemek yemekte zorluk çekiyorsanız, ilk günlerde sıvı ve yumuşak yiyecekler yemenizi tavsiye edilir. Daha sonra tekrar normal yemeye alışkanlıklarınıza dönebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp