Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi : Dişeti hastalığı, hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak farklı şekillerde tedavi edilir. Dişeti hastalığını tedavi etmenin temel yöntemleri dişetleri altında derin temizleme yapmak, dişeti cerrahisi, kemik greftleri ve antibiyotik tedavisidir. Ağız temizliğinde uygulanan prosedür ve hekim tavsiyeleri de dişeti hastalığının tedavisinde ayrıca kritik bir role sahiptir.

Dişeti hastalığının en erken evresi olan jinjivit, düzeltilmesi mümkün olan tek evredir. Jinjivit, günde en az üç kez dişlerin yaklaşık üç dakika fırçalanması ve her gün en az bir kez diş ipi temizliğinden ibaret ileri düzeyde bir ağız temizliği ile düzeltilebilir. Timol ihtiva eden bazı antiseptik gargaralar da yine jinjivitin ortadan kaldırılmasına yardım edebilir.

Erken evrede bulunan hastalık, kök kazıma ve kök düzleştirme adı verilen bir prosedür ile tedavi edilir. Diş hekimi ince küretler kullanarak dişeti hattı altındaki plakları ve tartarı hassas bir şekilde temizler. Ayrıca diş kökleri düzleştirilerek ileride plağın bu köklere tutunma ihtimali zorlaşır. Bu prosedür nadiren ağrı veren bir işlemdir ancak bazı hastalar tedavi öncesinde bölgenin uyuşturulması için lokal anestezi tercih etmektedir. Dişetleri birkaç hafta içerisinde iyileşecek ve daha önce kızarık ve şişkin görünümlü dişetleri sağlıklı, sıkı ve tıpkı portakal yüzeyi gibi benekli bir görünüme kavuşacaktır.

Orta ve ileri düzeyde bulunan periodontal hastalık genellikle ilk olarak daha önce bahsedilen kök kazıma ve kök düzleştirme işlemi ile tedavi edilir. Diş hekimi dişeti hattının altında beş milimetreden daha derine inmiş olan plakları etkili bir şekilde temizleyemediğinden, dişetleri iyileştikten sonra cerrahi bir prosedür programlanır. Bu tedavi kapsamında genellikle her seferde ağzın dört birlik bir kısmı hedeflenir (ağız içerisinde en sondaki azı dişten aynı yanda bulunan ön orta kesici dişe kadar). Diş hekimi, ağız içinde tedavi gerektiren bölgeyi uyuşturur. Daha sonra dişeti hassas bir şekilde kemikten ayrıştırılır ve geride kalan plak ve tartar enfekte olan dişeti bölgeleri boyunca temizlenir.

Birçok vakada dişeti hastalığı kemiği dalgalı ve düzensiz bir hale getirerek kemiğin düzeltilmesini ve şekillendirilmesini gerektirir. Eğer dikey kemik kaybı alanları mevcut ise diş hekimi kemik grefti yapmayı düşünebilir. Greft için kullanılan madde suni, sentetik veya sair kökenli bir malzeme olabilir.Greft maddesi kemik kaybı olan alana yerleştirilir ve grefti örtmek için bir membran, genellikle de Gortex kullanılır. Dişeti daha sonra dikilir ve alanın üzerine sakıza benzer bir tampon konur.

Dişeti cerrahisi genellikle ağrılı geçmez. İster inanın ister inanmayın bu işlem esnasında uyuyan hastalarım bile oldu. Ancak anestezi etkisini kaybettiğinde değişen derecelerde bir rahatsızlık hissedilebilir. Diş hekimi bu durumlarda genellikle uyuşturucu ağrı kesiciler ve bazı durumlarda da antibiyotik verir. Rahatsızlık genellikle birkaç gün sürer. Hasta yaklaşık bir hafta sonra tekrar gelerek işlem yapılan bölgeye tampon konur ve dikişler alınır. Eğer greft kullanıldıysa hastanın greft membranının ve özel dikişlerin alınması için altı hafta beklemesi gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp