Dirsekte Sinir Sıkışması

Dirsekte Sinir Sıkışması Hakkında Bilgiler

Dirsekte sinir sıkışması hakkında merak ettikleriniz ve daha fazlası için aşşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz...

Sinir sıkışma sendromları

Üst ekstremitedeki seyirleri sırasında sinirler birkaç anatomik olarak dar bölgeden geçerler. Bunlar olası sinir sıkışma noktalarıdır ve sıkışmanın distalinde kalan sahada motor ve duyu eksikliklere yol açarlar.

Median Sinir Sıkışması

Median sinirin üst ekstremitede beş bölgede sıkışması olasılığı vardır.

Bunlar, bilekte karpal tünel sendromu, önkolda yüzey fleksör kaslarının iki başı arasındaki arkta , dirseğin hemen distalinde pronator teres kasının iki başı arasında, dirsek hizasında lacertus fibrozus denen anatomik yapının altında, ve kolda struthers ligamenti seviyesindedir. Karpal tünelde sıkışma karpal tünel sendromunu ortaya çıkarır, diğer dört bölge ise pronator sendromu adı altında gruplandırılır.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel, bilekte, içinden median sinir ve dokuz fleksör tendonun geçtiği dar bir kemik fibröz tüneldir. Tabanı karpal kemiklerden, tavanı fleksör retinakulumdan oluşur. Normalde tünelin içindeki basınç 20-30 mm Hg dir. Bu rakamların üzerine çıkan basınç artışı sinirde progresif kondüksiyon bloğu oluşturarak duyu ve motor fonksiyon kaybına yol açar.

En erken semptomlar ağrı ve uyuşmalar olup, genellikle belirtiler geceleri ve uzun süren aktiviteden sonra daha fazladır. Hasta aynı zamanda ellerinde beceriksizlik ve cisimleri kolayca düşürmeden de şikayet edebilir.

Tenar atrofi

Karpal tünel sendromunun en sık rastlanan nedeni fleksör sinovittir, fakat karpal kemiklerin traumatik olarak şekil bozukluğu sonrasında da gelişebilir. Diğer az rastlanan nedenler arasında tünel içinde yer kaplayan lezyonlar ve büyük bir median arter vardır.

Duyu muayenesinde artmış bir iki nokta ayrımı ve bilekte pozitif Tinel işareti bulunabilir. Bileği akut fleksiyonda tutmak, median sinir sahasında uyuşmalar neden olabilir. Buna Phalen testi adı verilir ve semptomlar bir dakikadan daha az sürede ortaya çıkarsa pozitif kabul edilir.

Tenar kaslarda erime genellikle ileri devre bulgusudur ve ciddi bir kompresyona işaret eder. Sinir kondüksiyon çalışmaları ve elektromyografi klinik muayeneyi tamamlayıcı destekler olabilir.

Karpal tünel sendromunun ilk tedavisi konservatiftir ve bilek cihazları ve kortikosteroid enjeksiyonları yapılabilir. Çalışma şeklinin değiştirilmesi, mesela tekrarlayıcı hareketler ve titreşimli makinalardan kaçınılması, faydalı olabilir.

Semptomların geçmemesi, cerrahi dekompresyon endikasyonudur. Dekompresyon fleksör retinakulumun açık veya endoskopik olarak uzunlamasına kesilmesidir. Eğer kompresyona neden oluyorsa sinoviektomi veya içerideki kitlelerin çıkarılması gereklidir.

Pronator Sendromu

Pronator sendrom median sinirin önkolda yüzey fleksör kaslarının iki başı arasındaki arkta , dirseğin hemen distalinde pronator teres kasının iki başı arasında, dirsek hizasında lacertus fibrozus denen anatomik yapının altında, kolda struthers ligamenti seviyesinde ve kolda suprakondiler çıkıntı ve onun bağı (Struthers‘ın bağı) altında sıkışmasıdır.

Median sinirin bu dört noktadan herhangi birinde sıkışması klinik olarak karpal tünel sendromuna çok benzer semptomlara neden olur. Farklı olarak gece semptomları nadirdir ve palmar kutanöz sinirin de tutulması nedeniyle avuç içinde uyuşukluk daha fazla olur.

Mukavemete karşı pronasyon yapılması halinde semptomlar ortaya çıkar veya daha kötüleşir, buna pronator stress testi adı verilir. Orta parmağın mukavemete karşı fleksiyonu da semptomları arttırabilir, bu durumda FDS arkı altında sıkışma düşünülmelidir. Birçok hallerde pronator sendromunun tam olarak hangi seviyede olduğunu tayin etmek mümkün olmayabilir ve her dört olası noktada dekompresyon gerekebilir.

Ulnar Sinir Sıkışması

Ulnar sinirin üç olası sıkışma noktası vardır. Distalden başlıyarak bunlar, bilekte Guyon kanalı, dirsekte kubital tünel, ve kolda medial intermusküler septumdur.

Kubital Tünel Sendromu

Önkola geçerken ulnar sinir medial humerus epikondilinin oluklu posterior ve inferior yüzeyi etrafından dolanır. Bu oluk proksimalde Osborn ligamenti ve distalde FCU nun iki başı tarfından örtülüdür. Ulnar sinirin bu ostefibröz oluk içinde sıkışmasına Kubital tünel sendromu adı verilir.

Ulnar sinir sahasında motor ve duyu semptomları ortaya çıkar ve dirsek fleksiyonunda bu semptomlar artar. Muayenede tünel üzerinde pozitif Tinel işareti, ve dirseğin hiperfleksiyonda tutulması halinde semptomların artması bulguları vardır.

Başlangıçta tedavi konservatiftir ve geceleri dirseği ekstansiyonda atellemek ve gündüzleri yumuşak ekstansiyon yastıkları kullanarak hem fleksiyonu sınırlamak, hem de sinire baskıyı azaltmak şeklindedir.

Bu tedavinin başarısızlığı cerrahi endikasyonudur. Kubital tüneli örten fasia açık veya endoskopik olarak kesilir. Bu da başarılı olmazsa, sinir dirsekteki bütün fibröz yapılardan kurtarılarak medial epikondilin anteriorunda intermusküler veya subkutan olarak transfer edilir.

Guyon Kanalı

Guyon kanalının kenarları Hamatum çengeli, pisiform, pisohamat ligament, ve palmar karpal ligamenttir. Bu noktada ulnar sinir kompresyonu en sıklıkla idiopatiktir. Travma, kitleler, ve sinovit diğer bazı nedenlerdir. Ulnar sinirde duyu ve motor defisitler gelişir.

Klinik olarak pozitif Tinel işareti ve bölgeye basmakla semptomların artması Guyon kanalı sendromunun tanı yöntemleridir. Tedavi, palmar karpal ligamentin kesilmesi ve varsa, sıkışma yapan kitlelerin eksizyonudur.

Guyon kanalında ulnar sinirin dekompresyonu

Radial Sinir Sıkışması

Proksimalden başlıyarak, radial sinirin dirsek proksimalinde sıkışabileceği noktalar arasında aksillanın triangüler bölgesi, kolda spiral oluk, ve dirsekte lateral intermüsküler septum vardır. Daha distalde radial sinirin ana motor dalı olan posterior interossöz sinir, radius başının annuler ligamenti hizasında, veya supinator kasın içinde sıkışabilir.

Bu durum radial sinirin innerve ettiği kaslarda değişen derecelerde paralizi yapar. Başlangıç tedavisi kolun atellenmesidir, eğer bu başarılı olmazsa, sinir cerrahi olarak dekomprese edilir.

Yorumlar

  • Zeh** Ara****
    7 yıl önce
    Merhaba hocam benim dirseğim sinir sıkışması oluyor ve ağrılar geliyor bununla ilgili ne yapabiliriz internetten çok araştırma yaptım ve balsam adında bir kremle karşılaştım sanırım üretim yeri Almanya çok etkili bir ürünmüş.Bu ürünü nereden temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Alp dağlarından toplanan 50 ye yakın bitki bileşeninden,genetik mühendisler tarafından özel olarak hazırlanmıştır.Şişlikler, ağrılar ve ödemlerde, romatizma, fıtık, kireçlenme ağrılarını kesmede yardımcı ,tedaviye yöneliktir. hareket kolaylığı sağlayan bir bileşendir. incelemek için linki tıklayınız. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp