Dil İltihabi Ve Dil Ülseri Nedir?

Dil İltihabi Ve Dil Ülseri Nedir?

Tıp dilinde Glossit denilen bu iltihaplanmanın nedeni, çürük dişler, dişeti iltihabı, sigara, çok sıcak veya çok soğuk şeyler yemeyi alışkanlık haline getirmiş olmaktır.İhmal etmemek gerekir. Çünkü dil kanseri veye dil ülseri belirtisi de olabilir. Mutlaka doktora başvurmak gerekir.Yapılacak ilk iş, sigarayı bırakmak, çürük dişleri tedavi ettirmek, ve kötü alışkanlıkları terk etmektir.

D İ L Ü L S E R İ

Dilde görülen; etrafı kırmızı, içi su dolu küçük kabarcıklar, dil ülserinin belirtisi olabilir. Derin ve sert kenarlı dil yaralarında, mutlaka doktora başvurmak gerekir. Diğer dil yaraları, hazımsızlık veya gripten kaynaklanabilir.

Dil yangısı (glossit) nedir?

Dilin iltihaplanmasıdır.

Dilde iltihaplanma veya apse meydana gelmesi yaygın bir durum mudur?

Hayır. Dil apselere karşı çok büyük bağışıklık göstermektedir. Muhtemelen bu fazla kan verimliliğinden ileri gelmektedir.

Dil iltihabı nasıl tedavi edilir?

Dil iltihabı genellikle başka yerde bir hastalığın olduğunu gösterdiğinden, ele alınacak tedavi, asıl nedeninin tespit edilmesinden sonra kararlaştırılacaktır. Dili bilinen bir madde tahriş etmekteyse o maddeden uzak kalınmalıdır.

Dilin genel görünüşünde çeşitli değişiklikler görülür mü?

Evet. Uzun yıllardan beri doktorlar dile bakmakla birçok hastalı ğın teşhislerini yapmaktadırlar. Dil şişmiş, kızarmış veya beyazlaşmış, normalden daha pürtüksüz olabilir ve günden güne şekil değiştirebilir.

Dilde değişiklikler ne gibi lokal nedenlerden meydana gelebilir?

Tütün kullanmak, fazla baharatlı veya fazla sıcak yemekler dilin kızarmasına ya da tahriş olmasına yol açabilir. Dilin kenarları, keskin diş uçları veya tam oturmayan takma diş veya protezlerden tahriş olabilir. Ayrıca, dil «vincent» anjininden ileri gelen ağız hastalığı (trench mouth), frengi vb. enfeksiyonların tesiri altında da kalabilir. Vitamin eksiklikleri ve boğaz için kullanılan antibiyotik pastillere karşı alerji de dilin şeklinde değişiklikler meydana getirebilir.

Genellikle vücuttaki hangi hastalıklar dilde değişikler meydana getirir?

Anemi (anemi pernisyöz) gibi yetersizlik hastalıkları. Ayrıca genel cilt hastalıkları da dilde değişik bir görüntüye neden olur.

Vücuttaki ne gibi rahatsızlar kendiliklerini dilde özellikle gösterir?

Hidrasyon ve dehidrasyon. İnsanın vücudunda gerekli miktarda su bulunmadığı zamanlarda hastanın dili kuru ve kaplı bir hal almaktadır.

Dilde tümör gelişmesi çok görülen olay mıdır?

Evet.

Yaygın dil tümörleri hangileridir?

a. Lökoplaki.Bu aslında gerçek bir tümör olmamakla beraber bir tümör teşkilinin öncüsü sayılmaktadır.

b. Kan damarları tümörleri (hemangioma).

c. Siğil biçiminde tümörler (papilloma).

d. Bez hücreleri tümörü (adenoma).

e. Bağ dokusu hücreleri tümörü (fibroma).

f. Tiroid bezlerinin tam gelişememesi yüzünden çok kez meydana gelen dil kistleri (tireoglesus kistleri).

g. Dil kanseri.

Dil kanseri yaygın bir durum mudur?

Evet. Ağız bölgesinde meydana gelen beş kanserden biri dil kanseri olmaktadır.

Dil kanseri genellikle kendisini nerede gösterir?

Dilin kenarlarında veya sınırlarında.

Dil kanseri neden meydana gelir?

Nedeni kesin olarak bilinmemekte ise de, yaygın olan bir gelişme faktörünün kronik ve tekerrür eden bir tahriş olduğu sanılmaktadır. Şurası belirtilmeli ki dil kanseri çoğunlukla pipo içenlerde ve fazla alkol alanlarda rastlanmaktadır. Bunlardan sonra, dil kanseri nedeni olarak keskin ve pürüzlü diş uçları, iyi yerleşmemiş protezler ve ağız sağlığına dikkat edilmemesi olarak kabul edilmektedir.

Dil kanserine erkeklerde kadınlardan fazla mı rastlanır?

Evet, sekizde bir oranında.

En çok hangi yaşlarda dil kanserine rastlanmaktadır?

Kırk ile altmış yaş araları.

Dil kanserinin teşhisi nasıl yapılır?

Karakteristik bir görünüşü vardır ve doktor bunu muayenede derhal teşhis edebilir. Kesin teşhis ise, hasta dilden bir parça alınarak bunu mikroskobik incelemeye tabi tutmakla elde edebilir.

Dil kanserinin tedavisi nasıl yapılır?

Selim olan tümörlerin büyük çoğunluğu cerrahi müdahale ile alınabilinmektedir. Genellikle ameliyat X ışını veya radyum uygulamaları ile birlikte yapılmaktadır. Bütün selim dil kanserleri tedavi edilebilinmektedir. Erken teşhis edilen kanserler geniş ölçüde lokal kesip çıkarma usulüyle tedavi edilebilmektedir.

Kanserden dolayı bütün dilin alınması gerekebilir mi?

Genellikle, kanser bulunduğu zaman dilin bir kısmı bırakılır. Ancak, kanser boğazdaki bezlere kadar yayıldığı taktirde dilde radikal bir kesinti gerekir. O zaman boyundaki bezler belki tedavi olabilecektir.

Dil kanserinde tedavi ancak cerrahi müdahale yoluyla mı yapılabilinmektedir?

Hayır. Bazı tür kanserler, özellikle dilin arka tarafında olanlar, radyum veya X ışınlarıyla daha iyi tedavi edilebilmektedir.

Dil kanserinde tedavi olma şansı oranı nedir?

Erken teşhis edilenlerin yarıdan fazlası tam anlamıyla tedavi edilebilir. Ancak, çok kez tedaviye geç başlanmaktadır ve üzülerek belirtmek gerekir ki; dil kanserleri, başta ve boyunda çıkan kanserler arasında en çok ölüme neden olan kanser türüdür

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp