Diþ Problemleri

Diþ Problemleri : Diþ Eti Ýltihabý Ve Periyodontit

Diþ eti iltihabý, diþ etinin yangýsý anlamýna gelir; genellikle diþ eti hastalýðý denilen periyodontitin ilk habercisidir. Periyodontit, diþetlerinin iltihaplanmasý, diþlerinizi taþýyan kemik ve baðlarýn aþýnmasýdýr.
Diþ eti hastalýðý, eriþkinlik döneminde en sýk rastlanýlan, diþ kaybý sebebidir. “Periyodontit” terimi, “diþin etrafý” anlamýna gelen Yunanca bir kelimeden türemiþtir. Diþleri taþýyan yapýlara iþaret eder, bu yapýlarda, kemikli yuva ve periyodontal bað denilen, diþ köklerini kemiðe baðlayan ve kolajenle dolu olan bir madde vardýr.

Diþ eti iltihabýnýn ve periyon-titin birincil sebebi, bakteriler ve diðer organizmalardan oluþan diþ plaklandýr. Organizmalar, toksin salgýlar ve bu toksinler kademeli olarak baðý zedeler. Sonuç olarak, diþ eti iltihaplanýr ve daha fazla bakteri toplayan bir kese oluþturarak, diþlerin üstünden geri çekilir. Zamanla, toksinler, diþ etlerine, diþ köklerinin dýþ kýsmýna ve son olarak da kemiðe zarar verir Periyodontitin ilerlemesi sadece, mevcut organizmalara deðil, baðýþýklýk sisteminizin bu organizmalara verdiði cevaba da baðlýdýr. Bu hastalýklara karþý en iyi yaklaþým, önlemedir; yani, düzenli fýrçalama, diþ ipi ile temizleme ve profesyonel temizleme, bakteryel yapýlanmayý asgariye indirir.

SEMPTOMLAR

Diþ eti iltihabýnýn ilk evrelerinde herhangi bir belirti olmayabilir veya sadece diþ etinizin görünümünde ufak deðiþiklikler olabilir. Bununla beraber, ilerlemiþ diþ eti iltihabýnýn belirtileri aþikardýrþiþmiþ, parlak, aðnyan, kanayan diþ etleri ve hoþ kokmayan nefestir. Diþ eti iltihabý, hormon seviyesinin deðiþmesiyle tetiklenir ve hamilelikten, buluð çaðýna girilmesinden, aybaþý halinden veya aðýzdan alýnan doðum kontrol haplarýndan kaynaklanabilir.

PeriyodontÝtte, diþ eti iltihabýnýn belirtileri mevcuttur ve diþ köklerinin koruyucu kýlýfý (sementum denilir) açýkta kalýr, bunun sonucunda sýcak veya soðuk yiyecek ve içecekler diþ aðnsýna sebep olur. Ýlerlemiþ periyodontitin belirtileri, diþ kaybý, aðzýnýzda kötü bir tat ve diþetlerinde kanamadýr. Bazen diþ ve diþ etleri arasýndaki cepte bir apse oluþur.Periyodontal hastalýðýn daha az rastlanýlan þekilleri: jüvenil periyodontit (ergenlik çaðýnda ortaya çýkan ve azý diþleri ile kesici diþleri etkileyen bir hastalýktýr), akut nekroz periyodontit (diþetlerinin bakteryel enfeksiyonu, oyuk aðýz adý da verilir) ve beyaz kan hücrelerini karýþtýran diþ eti vakalarýdýr. Þeker hastalarý büyük risk altýndadýrlar zira baðýþýklýk sistemleri, periyodontite yol açan aðýz bakterileriyle mücadele edemez.

TEDAVÝ YÖNTEMLERÝ

Diþ doktorunuz, diþ eti iltihabýný, kazýyýcý denilen bir diþ aletiyle, oluþmuþ plak veya tartan alarak tedavi eder; daha sonra diþlerin yüzeyi parlatýlýr. Titiz diþ saðlýðý ve düzenli tetkikler diþ eti iltihabýný önleyebilir.
Periyodontit, kolay tedavi edilmez. Tedavinin amacý hastalýðýn ilerlemesini önlemektir. Kök temizliði ve kazýma, genellikle periyodontite karþý ilk yaklaþýmlardýr. Kazýma sýrasýnda, kalsifiye olmuþ çökeltiler diþ köklerinden alýnýr; kök tedavisinde, kökün yüzeyi düzlenir.

Bununla beraber, derin cepler oluþursa, diþ doktorunuz, oluþan plaklan almak için yeteri kadar derin temizlik yapamaz; bu durumda periyodontal ameliyat önerilebilir.En çok uygulanan ameliyat yöntemi, diþin her iki tarafýndaki, diþ etinin kesilmesi; diþ kökünü ve taþýyýcý kemiði açýða çýkarmak için kalan flepin içeri itilmesinden ibarettir. Kök temizlenmiþ ve her türlü çürük madde alýnmýþtýr. Kemiði yeniden þekillendirmek gerekli olabilir. Kök yüzeyi temizlenip düzlenince, flep yeniden içeriden dikilir ve diþin etrafý dar bir þekilde kapatýlýr. Ameliyattan sonra, diþ doktorunuz diþlerinizin ve diþ etlerinizin etrafýný, 7 ile 10 gün için, koruyucu bir maddeyle kaplayacaktýr. Diþlerinizi fýrçalarken veya diþ ipiyle temizlerken, nüksetmeyi önlemek için dikkatli olmalýsýnýz. Diþ doktorunuza düzenli olarak görünmeniz de tavsiye edilir.

Hassas Diþler Ve Diþ Etleri

Diþleri, sert ve mineli dýþ yüzeyleri koaýr; minenin altýnda, daha yumuþak bir madde bulunur, buna dentin denir; dentin, siniri çevreler ve diþlerin köküne kadar uzanýr. Mine aþýndýðý ve korunmasýz kaldýðý zaman, soðuk, sýcak, ekþi, acýlý yiyecek ve içecekler gibi uyarýcýlar veya diþ fýrçasýnýn dokunmasý bile aðrýya sebep olur.

Hatalý diþ fýrçalama yöntemleri de hassas diþlerin oluþmasýna sebep olur. Sert diþ fýrçasý kullanýyorsanýz veya diþlerinizi hoyratça fýrçalýyorsanýz bu, diþlerin etrafýndaki diþ etlerini aþýndýrabilir ve kök yüzeyini ya da hassas dentini korumasýz hale getirebilirsiniz. Diþ eti hastalýðý, hassas kökleri açýkta býrakarak, diþ etlerinin diþin üstünden geri çekilmesine de sebep olabilir. Diþ çürümesi ve kýrýk dolgular da aðrýya sebep olabilir.

Hassas diþ eti veya hassas diþleriniz varsa, diþ doktýrunuza bildiriniz. Hassas diþleri rahatlatmak için, özel diþ macunlan mevcuttur, ancak en önemlisi diþ doktorunuza gitmeniz ve altýnda herhangi baþka bir rahatsýz durum varsa tedavi edilmesidir.

Diþ Aðrýsý


Diþ aðrýlarý çok yaygýndýr ve sebepleri, hassas diþlere sebep olan durumlarla aynýdýr. Aðrýnýn kalitesi, sebebine baðlý olarak sýnýflanýr. Diþ apsesi de þiþmeyle beraber aðrýya sebep olur. Diþ aðrýsý, bir diþ randevusu ayarlayana kadar,aspirin, parasetamol, ibuprofen gibi aðrý kesicilerle geçici olarak tedavi edilebilir. Israrlý ve ciddi bir aðrýnýz varsa, diþ doktorunuzu arayýnýz. Aðrýnýzla beraber ateþ, þiþme, þiþmiþ bezeler veya aðzýnýzý açamamak gibi bir durumunuz varsa, hemen sizi görmek isteyecektir.

Çene Eklemi Ýþlev Bozukluðu

Çene eklemi iþlev bozukluðu, çene eklemlerini etkileyen aðnlý semptomlann bir araya gelmesidir. Eklemler, kafatasýnýn þakak kemiði, alt çene kemiði (mandi-bula) ve çene kaslarýndan oluþur.

SEMPTOMLAR


Çiðneme veya çenenizi açamama, çiðnerken týnlama sesi çýkmasý,çenelerin kirlenmesi, çene aðrýsý, þakaklara vurma hissi, kulak çýnlamasý, omuz aðnlan, belirtilerdir. 10′lu, 20′li ve 30′lu yaþlardaki kadýnlarda daha sýk rastlanýr.

Bu durum tam olarak anlaþýlamamýþtýr. Çene kaslarý sorun-lanndan kaynaklanabilir. Sakýz çiðnemekten veya diþ gýcýrdatmaktan dolayý çene kaslarýnda sorun oluþabilir. Artrit gibi eklem sorunlan; çene kemiði çýkýðý; kemik veya yumuþak doku tümörleri; v.s. de soruna sebep teþkil edebilir.
Bir teþhis konulabilmesi için, doktorunuz veya diþçiniz, yüzünüzü ve çenenizi inceleyecektir, bunu yaparken çenenizin hareketlerine özellikle dikkat edecek ve varsa aðnya neden olan diðer sebepleri araþtýracaktýr.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp