Damar Tıkanıklığında Kullanılan İlaçlar

Damar Tıkanıklığında Kullanılan İlaçlar :

Kalp hastalıklarından korunabilmek için beslenmede yapılan hatalardan vazgeçilmesi ve yaşam tarzı değişikliklerine gidilmesi gerekiyor. Ancak tüm uyarılara rağmen koroner arter hastalığı en sık görülen ölüm nedeni olmaya devam ediyor.

Tüm dünyada birinci ölüm nedeni olan kalp damar hastalıklarına yönelik tedavi seçenekleri de artıyor. Gelişen stent teknolojileriyle pıhtı, tıkanma gibi istenmeyen sonuçların artık önüne geçilebiliyor.

Damar tıkanıklığı nedir?

Latinceden gelen koroner kelimesinin anlamı dilimize ''taç'' olarak çevirebiliriz. Koroner arterler, kalbimizin üstünde taç gibi konumlanmıştır ve kalbimiz, ihtiyacı olan kanın büyük çoğunluğunu bu sayede alır. Kalp hastalıkları arasında da en sık rastlanılan form olan koroner arter hastalığı ateroskleroz, damar sertliğinin koroner damarlardaki yansımasıdır.

Damar tıkanıklı ile vücutta neler olur?

Damar sertliğinin gelişmesiyle birlikte koroner arterlerde daralmalar ve hatta tıkanmalara yol açan plaklar oluşmaktadır. Plaklar ağırlıklı olarak yağ, kolesterol ve kalsiyumun yanında daha az olarak kandaki diğer elementlerden ibarettir. Plakların damar çapının yüzde 70‘ini aşmasıyla birlikte kan akımında kısıtlanma başlar ve kalp dokusunun, yani kalp kasının ihtiyacının altında kanlanması ve oksijenlenmesi dönemi başlar.

Bu dönemde hastalar eforla ya da tok karnına yürümekle ortaya çıkan göğüs ağrısı veya huzursuzluğu şikâyeti ile başvururlar. Bazen plakların üstünde pıhtı oluşarak kan akımı iyice kısıtlanır ve hastanın oturduğu yerde dahi göğüs ağrısı olur. Yıllar boyunca stabil duran plakların yanında bazen plakların birden çatlayarak kan akımını tamamen durdurması da görülmektedir ki bu durumda kalp krizi gelişmektedir.

Damar sertliğinin belirtileri nelerdir?

Göğüs ağrısı ve kalp krizi genelde göğsün ortasında oluşan baskı, sıkışma, ağrı ve huzursuzluk hissi olarak tariflense de bazen omuz ve kollar, boyun, çene veya sırta da yayılım göstermektedir. Bu tür şikâyetler varlığında mutlaka bir kardiyolojik muayeneden geçmek gerekir. Kalp krizini düşündüren ani başlayan şiddetli göğüs ağrısı gelişmesi halinde ise vakit kaybetmeden tıbbi yardım aranmalıdır. Çünkü her geçen dakikada bir kısım kalp dokusu kaybedilmekte ve ölüme varan komplikasyonların gelişebileceği unutulmamalıdır.

Tıkalı damarların açılmasında tedavi seçenekleri nasıl belirlenmelidir?

Koroner arter hastalığı tespit edilmesi halinde koronerlerdeki plak yaygınlığının ortaya konması amacıyla günümüzde sıklıkla koroner anjiyografiye başvurulu. Bulguların değerlendirilmesi sonucunda çıkan tabloya göre hastaya ilaç tedavisi, anjiyoplasti veya koroner baypas cerrahisi önerilir. Bu tedavilerin üçü birbirini tamamlayan yöntemlerdir. Yani her hastaya uygun tedavinin seçilmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp