Damar Malformasyonları

Beyin damar malformasyonları anormal damarların yapısına göre dört ana gruba ayrılır: Arterioveno; malformasyonlar (AVM) (en sık olan), kavernöz anjiomlar, kapiller telanjiektaziler ve venöz anjiomlar. AVM'ler kadınlara göre erkeklerde iki kat daha fazladır; lezyon genellikle klinik olarak LO ile 30 yaş arasında fark edilir. Bir bayılma nöbeti, intraserbral bir kanama ya da subaraknoid kanama ile kendini gösterir. Yeni doğan döneminde ortaya çıkan büyük AVM'ler yüksek debili konjestif kalp yetmezliğine neden olur, çünkü kan doğrudan arterlerden venlere geçiş yapar. Kanama riski nedeni ile AVM'ler en tehlikeli damar malformasyonu türüdür.

Morfoloji


AVM'ler subaraknoid aralıktan beyin parenkimine doğru uzanan damarları tutar ya da nadiren beynin içinde ortaya çıkar. Makroskopik olarak, karışık bir ağ oluşturan solucan benzeri vasküler kanallar şeklindedir. Mikroskopik olarak gliotik doku ile ayrılmış genişlemiş kan damarları görülür, genellikle daha önce geçirilmiş kanama bulguları vardır. Bazı damarlar,çift tabaka haline gelmiş ya da parçalanmış internal elastik lamineleri nedeniyle arter olarak tanımlanırlar. Diğerlerinde ise media tabakasının belirgin şekilde kalınlaştığı ya da medianın yerini haylinize bağ dokusunun aldığı görülür. Kavernöz hemanjiomlar ince kollajeniz duvarlara sahip, geniş, gevşek organize vasküler kanallardan oluşur. Arada sinir dokusu olmaması sayesinde, bu lezyonları kapiller telanjiektazilerden ayırmak mümkündür. En sık olarak, serebellumda ponsta ve subKortikal alanlarda gelişirler. Düşük akım nedeniyle arteriovenöz şaftlaşma yoktur.

Anormal damarları eski kanama, enfarktüs ve kalsifikasyon odakları çevreler .. Kapiller telenjiyektaziler göreli normal beyin parenkimi ile birbirinden ayrılmış dilate, ince duvarı i vasküler kanallardan oluşan mikroskopik odaklardır ve en sık ponsta ortaya çıkarlar. Venöz anjiomlar (varisler) ektatik venöz kanal topluluklarından oluşur. Bu son iki vasküler malformasyon oldukça nadir olarak kanarlar ya da semptom verirler. Rastlantısal olarak saptanan en sık lezyonlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp