Dalak Büyümesinin Nedenleri

Dalak Büyümesinin Nedenleri : Dalak lenf sistemi ve immün sistemin bir üyesi olup beyaz kan hücrelerinin dolasimi , kirmizi kan hücrelerinin üretimi ve korunmasinda görevlidir.

Dalagin çok çesitli fonksiyonlari oldugu için , kan veya lenf sistemini içeren birçok hastalikta , enfeksiyon , tümör , karaciger hastaligi ve parazitlerle ilgili durumlarda etkin rol oynayabilmektedir.

Sık rastlanan nedenleri enfeksiyöz mononükleoz ( EBV ye bagli ) hemolitik anemiler talasemiler hemoglobinopatiler glukoz 6 fosfat dehidrogenaz eksikligine bagli hemolitik anemi idyopatik otoimmün hemolitik anemi immün hemolitik anemi sarkoidoz sklerozan kolanjit bakteryel enfeksiyonlar viral enfeksiyonlar parazitik enfeksiyonlar siroz ( portal ven obstrüksiyonu , portal hipertansiyon ) lösemi Hodgkin hastaligi lenfoma Wilson hastaligi kistik fibroz bilyer atrezi enfeksiyöz mononükleoz ( CMV ye bagli ) kedi tirmigi hastaligi orak hücreli splenik kriz

NOT : Dalak büyümesinin baska sebepleri de vardir. Bu liste hepsini içermemektedir. Sebepler hem kisinin yasi , cinsiyeti hem de belirtinin özelligi , zamani , kötülestiren faktörler , iyilestiren faktörler ve beraberindeki sikayetler gibi spesifik karakterleriyle degisiklik gösterebilir.

Ilk yaklasim büyümüs dalagin rüptürü ( yirtilmasi ) özellikle enfeksiyöz mononükleozda olmak üzere diger birkaç splenomegali sebebi olan durumda da meydana gelebilir. Aktif sporlari içeren aktivitelerin sinirlandirilmasi , dalak rüptürüne neden olabilecek travmalardan korumada yardimci olabilir.

splenomegali yapan sebeplerin özel durumlari için tedavi gerekebilir. Doktorunuz uygun tedavi konusunda gerekli bilgiyi size verecektir.

Muayene sirasinda sorulabilecek sorular

Tibbi hikaye alinir ve fizik muayene yapilir.

Tibbi hikaye sorulari sunlari içerebilir :


dalak büyümesi ne zaman basladi ?


probleminizin farkinda miydiniz yoksa fizik muayene sirasinda doktorunuz tarafindan mi tespit edildi ?

baska belirtiler var mi ?

Tanisal testler sunlari içerebilir :

karin filmi

tam kan tahlili

sebeplere yönelik testler

Dalak, mor renkte bütün bir guddedir. Yoğunluğu açısından yumuşak ve elâstikidir. Bulunduğu yer, kaburga kafesinin altında ve sol üst karın bölgesinin arka kısmındadır. Yaklaşık olarak uzunluğu 12,5 santim, genişliği 7,5 santim ve kalınlığı ise 5 santimdir.

Dalağın görevine gelince…


Kan hücrelerinin depolanması, demir metabolizması ve kan hücrelerinin üretimi ve yok edilmesiyle ilgili bir kan lenf-guddesidir.
Cenin gelişirken dalak hem kırmızı hem de beyaz kan hücrelerini üretmektedir. Doğumdan sonra bu görev kemik iliği tarafından üstlenilir ve dalak çalışmalarını bazı tür beyaz hücre üretimi ve yorgun düşmüş kırmızı hücreleri yok etmekle sınırlandırır.

Ayrıca kan dolaşımının getirdiği bakterileri ve hareketsiz zerreleri de yok eder. Büyük miktarda kan depolar ve bunu zorlama ve üzülme hallerinde salgılar.

Dalak büyümesine neden olan hastalıklar :

1- Doğuştan hemolitik (alyuvar parçalanmasına bağlı) anemi ve hemolitik sarılık

2- Trombositopenik purpura. Bu, en çok gençlerde görülen genel bir hastalıktır. Yara bere şeklinde cilt kanamaları ve burunda, diş etlerinde ve dölyolunda meydana gelen kanamalarla belirir. Bu tıp purpura kandaki trombositlerin yetersizliğinden ve kanama süresinin uzamasından ileri gelmektedir. (Normal kan pıhtılaşması için kandaki trombositlerin yeterli derecede olması gereklidir.)

3- Hypersplenism. Bu, dalakta görülen çeşitli düzensizliklerin genel bir sınıflandırılmasıdır. Bunlar arasında kan hücrelerini lüzumundan fazla yok etmekte olan dalağın çalışması da gelmektedir. Bu sınıflamada altı ile sekiz arası normal durumlar bulunmaktadır.

4- Dalak tümörleri. Habis tümörler, selim tümörler veya kistler dalakta çok nadir de olsa rastlanan olaylardır.

5- Orak hücresi anemisi. Bu, özellikle zencilerde rastlanan irsi bir anemidir. Kırmızı kan hücrelerinin bazılarının orak biçiminde olduğu tespit edilmekle bu hastalığın teşhisi konmuş olur.

6- Gaucher hastalığı. Bu, dalağın anormal derecede büyümesinden ileri gelen kronik bir aile hastalığıdır. Genellikle genç kadınlarda rastlanır.

7- Cooley anemisi veya Akdeniz anemisi. Bu hastalık çocukluk çağlarında kendisi gösterir. Belirtileri büyümüş ve katılaşmış bir dalak ve deforme olmuş kırmızı kan hücreleridir. Röntgen filminde kemiklerde de anormal karakteristiklere rastlanır.

8- Dalak kopması. Bu, dalağın karın bölgesine genellikle bir kaza sonucu indirilen şiddetli bir darbe ile meydana gelir. Dalak kopmasıyla şok, kanama belirtileri ve karın bölgesinin sol üst kısmında sancılar meydana gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp