Çocuklarda Gastroenterit

Çocuklarda Gastroenterit :

En yaygın bulaşma yolu kontamine (temiz olmayan) suların tüketilmesidir. Kontamine sularla yıkanmış veya hazırlanmış ya da hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış veya saklanmış gıda maddelerinin tüketilmesi de önemli bulaşma yollarındandır. Bulaşmada önemli etkenlerden bir diğeri de kişisel-hijyen kurallarına dikkat edilmemesidir. Hijyen standartlarının düşük olduğu şartlarda etkenler kişiden kişiye kolayca yayılabilir. Kirli sulardan yakalanmış balık ve deniz ürünleri de akut gastroenteritler için kaynak olabilirler.

Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu, kişilerin temizlik alışkanlığının az olduğu, kirli sular, açık tuvaletler, açıkta satılan yiyeceklerin ve sinek, böcek, fare gibi canlıların çok olduğu yerlerde ve genellikle yaz aylarında sık görülürler.

Bir bölgede, temiz su kaynaklarına ulaşım imkanları ne kadar kısıtlı ise gastroenterit vakalarının görülme sıklığı o denli yüksektir.

Gastroenterit Etkenleri Nelerdir?

Akut bakteriyel gastroenteritlere neden olan etkenler küçük çocuklarda en sık Escherichia coli olmak üzere Shigella sp, Salmonella sp, Campylobacter sp, Enterohemorajik E.coli (EHEC), Vibrio sp, Listeria monocytogenes şeklinde sıralanabilir. Başlıca akut viral gastroenterit etkenleri ise; özellikle <2 yaş çocuklarda rotavirus ve adenovirus 40, 41; her yaştaki bireyde tek vaka ya da salgınlar şeklinde norovirus ve sappoviruslar; ve özellikle <6 yaş çocuklar arasında astroviruslardır.

Akut paraziter gastroenteritlerin en yaygın etkenleri de şöylece sıralanabilir: Giardia intestinalis, Cryptosporidium spp., Entamoeba histolytica, Dientamoeba fragilis. Özellikle su kaynaklı salgınlarda, suyun fekal kirlenmesinin bir sonucu olarak, birden fazla türde etkenin rol oynayabileceği hatırlanmalıdır.

Özellikle su kaynaklı salgınlarda, suyun fekal kirlenmesinin bir sonucu olarak, birden fazla türde etkenin rol oynayabileceği hatırlanmalıdır.

Gastroenteritin Klinik Bulguları Nelerdir?

İshal, bulantı ve kusma, ateş, karın ağrısı, idrar miktarında azalma, susuzluk hissi, vs. en temel bulgulardır.

İshal; kişinin günlük dışkılama sayısının artması ve kıvamının sulu olması ile karakterli bir semptomdur. Bazı bakteriyel ve paraziter etkenlere bağlı enfeksiyonda (Shigella sp, Campylobacter sp, EHEC, E.histolytica v.b.) kanlı ve/veya mukuslu olabilir. İshal ağrısız olabildiği gibi, yine etkene bağlı olarak mide krampları, bulantı, kusma, karın ağrısı, ateşle birlikte görülebilir. 10 günden uzun süren ishallerde daha çok paraziter etkenler akla gelmelidir. İshalli hastalıkta en ciddi tehdit dehidratasyondur. Aşırı dışkılama ve kusma ile su ve elektrolitlerin (sodyum, klor, potasyum ve bikarbonat) önemli düzeyde kaybına bağlı olarak ciddi elektrolit dengesizliği meydana gelir ve zamanında yerine konmadığında ölüm tehlikesi oluşabilir.

Akut Gastroenterit: İki haftadan daha kısa süreli olması,

Kronik Gastroenterit: Devamlı ya da aralıklı olarak iki haftadan daha uzun süreli ishal olması

İshal Neden Önemlidir?

İshal; çoğu kez kusma ile birlikte görülür. İshal ve kusmaya doğrudan mikroorganizmalar sebep olabileceği gibi, onların salgıladığı maddelerle (toksinler) kontamine gıda tüketmi ile de olabilir.

İshal ve kusmanın beraber olması vücudun susuz ve bazı kimyasal maddelerden (elektrolitler ve çeşitli mineraller gibi) yoksun kalmasına neden olur (dehidratasyon).

Vücuttan su ve gerekli kimyasal maddelerin kaybı sonucu, ağır klinik tablolar (böbrek yetmezliği ve ölüm gibi) görülebilir.

Gastroenterit İle İlişkili Risk Faktörleri Nelerdir?

Seyahat
Kreşler ve okullar
Huzurevi ya da bakım evleri,
Bazı kronik hastalıklar (AIDS gibi)
Antibiyotik kullanımı
Diğer ilaçlar (kanser ilaçları gibi)
Temizliğinden emin olunmayan yiyeceklerin yenmesi ve suların içilmesi
Evde hayvan beslenmesi
Deniz ürünlerinin tüketimi

Gastroenterit Çeşitleri Nelerdir?

Gastroenteritler etkenine göre dört grupta toplanabilir. Bunlar;

Bakteriler (Tifo, Basilli Dizanteri, Besin Zehirlenmesi, Tüberküloz vb.)
Virüsler (Hepatit A, Hepatit E, Çocuk Yaz İshali-Rota virus vb.)
Parazitler (Askariazis, Teniazis, Giardiazis, Amipli Dizanteri vb.)
Mantarlar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp