Çocuklarda Çürük Diş

Çocuklarda Çürük Diş :

Diş çürükleri özellikle, şekerli ve nişastalı gıdaların diş yüzeyinde bulunan bakteri plağındaki mikroplar tarafından metabolize edilmesi ile diş yüzeyindeki mine tabakasına zarar vermesiyle başlar. Tekararlanan bu asit saldırıları, diş yüzeyinde madde kayıplarına ve zamanla diş minesini zayıflatarak diş çürüğüne neden olmaktadır.

Bakteri plağı nedir?

Diş yüzeylerinde bulunan bakteri ve yiyecek artıklarından oluşmuş yapışkan ince bir tabakadır. Bakteri plağı yalnızca di çürüklerine değil aynı zamanda da diş eti hastalıklarına da neden olmaktadır.

Bakteri plağını uzaklaştırmanın en etkili yolu dişlerin mekanik olarak fırçalanması ve diş ipi kullanımıdır. Kişinin yumuşak, yapışkan ve karbonhidrattan zengin besinlerin tüketilmesi bakteri plağı oluşumunu hızlandırmaktadır.

Diş çürüklerinini oluşumunda pek çok faktör etkili olmaktadır. Bunlar hastanın

  • Tükürük miktarı,
  • Sosyoekonomik durum,
  • Dişlerin anatomik şekli,
  • Dişlerin ağız içindeki pozisyonu,
  • Genetik faktörlerdir.

Hepimizin çevresinde hiç diş çürüğü olmayan kişilerin olduğunu biliriz. Aynı yaşta tamamen farklı iki çocuğu ele alalım. Çocuklarda birinde hiç çürük yokken, diğerinde ise ondan fazla çürük ile karşılaşabilmekteyiz. Peki aynı yaşta olan bu iki çocuk arasındaki farklılık nereden kaynaklanmaktadır. Bu durum çocukların farklı çürük risk gruplarına sahip olmalarından kaynaklanmaktadır.

Çürük risk grubu nedir?

Çocuklarda çürük risk gruplarının belirlenmesi ile diş çürüklerine olan yatkınlıkları ve hastaya uygun olan koruyucu tedavi planlaması yapılır. Amaç diş çürüklerini tedavi etmekten çok diş çürüklerine neden olan faktörleri belirlemek ve düzeltmektir.

Çocuğum hangi çürük risk grubundadır?

Bebek, çocuk, ergenlik dönemindeki ve engelli hastaları diş çürüklerden koruyabilmek için bulundukları çürük risklerinin belirlenmesi ve pedodontist tarafından kişiye uygun bir koruyucu tedavinin planlanması gerekmektedir.

Çocuklarda Diş Ağrısı

Sıcak-soğuk veya tatlı yiyeceklerin tüketilmesi sırasında dişte mevcut olan bir çürük ağrıya neden olabilmektedir. Dişlerde çürük olmadığı halde dişlerin ara yüzlerine sıkışan yiyecekler de çocuklarda diş ağrısına benzer bir ağrıya neden olabilmektedir. Bu ağrı "septum ağrısı" olarak adlandırılır.

Diş ağrısını geçirmek için yapılan bazı yanlışları dile getirmek ve bunlar için uygun çözümler üretmek isterim. Ağrının olduğu bölgeye alkolle ıslatılmış pamuk veya aspirin bekletilmesi gibi uygulamalar yapılmaktadır.

Bu türlü uygulamalar dişeti ve yanak içerisindeki bölgede ciddi yanıklara ve bu yanık bölgesinde ağrıya neden olabilmektedir. Çocuğunuzda diş ağrısının olduğu durumlarda en kısa zamanda pedodontistiniz ile temasa geçerek çocuğunuzun yaşı ve kilosuna uygun bir ağrı kesicinin kullanılması en etkili ve güvenilir yöntemdir.

Yorumlar

  • Den** Kar****
    7 yıl önce
    çocuğum 7 yaşında ve çiğneme dişinin ikisi çürük,çocuğumun yemek yemesi azaldı.Ekmeği hiç çiğneyemiy ve dokta götürdüm dişin oyulup dolgu yapılması lazım ama çocuğum bunu kaldıramaz ve çok kkuy ne yapmamı tavsiye edersiniz.Teşekkür ederim..
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      öncelikle ilginize teşekkür ederiz. fakat uzmanlarımız sitemizde satışı olan ürünlerle ilgili detaylı bilgi vermektedir. amacımız daha kaliteli hizmet sunmaktır. tekrar teşekkürler. bilgi hattı: 224 2 3 4 5 6 7 8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp