Çocuklarda Aft Neden Olur

Çocuklarda Aft Neden Olur

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.

Ortaya çıkış nedeni olarak
* kan hastalıkları,
* demir eksikliği, vitamin eksikliği, çinko gibi element eksikliği
* hormonel düzensizlikler,
* nörojen ve psişik bozukluklar, stres,
* gastrointestinal bozukluklar,
* allerji gibi çeşitli faktörler düşünülmüştür.
* mikrotravmalar (yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin            neden olduğu vuruklar)
* bazı yiyecekler (Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler) etkili olabilir.

Fazla sigara içenlerde genellikle rastlanmamaktadır. Nedeni ise keratinizasyonun artmasıdır..
Bazı sistemik hastalıklarda sürekli ve sık görülen aftlara rastlanabilir. Bu gibi durumlarda hastanın Behçet hastalığı açısından sorgulanması uygun olur. Ayrıca birçok malign ve otoimmun hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlara rastlanabilir.

Aftların herhangi bir etkeni olmadığı için yaradan, sağlıklı dokuya bulaşma gibi bir riski yoktur. Ancak aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek birçok bakteri bu aftların enfekte yara olmasına sebep olabilirler.

Çocuklarda Aft Tedavisi

Çocuğunuz bir yudum portakal suyundan sonra acıyla bağırıyorsa afttan müzdarip olabilir. Çocuğunuzun ağzı, dili veya diş etlerindeki bu küçük, yuvarlak oyuklar portakal suyu gibi asitli bir şeyin gelip onları dürtmesini bekler. Aftların tıbbi adı, aftöz ülserlerdir, anlamıysa "ateş yaraları”. Çocuğunuz, aftlara yatkın talihsiz kişilerdense bu acılı döküntünün ismini nasıl aldığını anlamanız uzun sürmez.

Acının çoğu, ağız asitlerinden ve sindirim enzimlerinden gelir. Yara, yüzeyde bir çatlamadır; bu asitler yaradan yüzeyin altına sızarak tam anlamıyla diş etini yiyip bitirir.

Doktora Ne Zaman Gitmeli
Ağızda iki haftadan uzun süre kalan her yara bir doktor tarafından incelenmelidir. Doktor, iyileşmeyi geciktiren ağız bakterilerini azaltmak için çiğnenebilir bir antibiyotik yazabilir. Ya da yarayı uyuşturup yakabilir. Bu yöntemi seçerse muhtemelen, yaranın üstünde kalın bir kabuk oluşturan gümüş nitrat da kullanacaktır. Kabuk, yaranın iyileşmesini sağlarken, tükürüğün sindirim faaliyetinden de koruyacaktır.

Aftlar genelde tek seferde ortaya çıkmaz, dudakların veya yanakların içine, diş etlerinin dudak kenarlarıyla birleştiği kısımlara yerleşir. Genelde belli besinlerden, stresten veya dudaklarla yanakların kemirilmesi gibi yüzeysel bir tahrişten kaynaklanırlar. Neyse ki bir hafta yerleşir, ardından da yok olurlar. Ne var ki, onlar gidene kadar, aşağıdaki tavsiyeler çocuğunuzu daha iyi hissettirmenize yardım edebilir.

O asidi nötrleştirin.
Ağzında aft varken asidi azaltmak için çocuğunuza çiğnenebilir Tum, Rolaid, Maalox Plus veya Pepto-Bismol verin. Her üç dört saatte bir Tum veya Rolaid çocuklar için güvenlidir.

Ateşi suyla söndürün.
Ağzını her gün üç dört kez ılık suyla çalkalatın ki hem ağzı temizlensin hem de daha iyi hissetsin.

Yarayı kapatın.
Yara kuruduktan sonra kulllanabileceğiniz jel tipi ilaçları, kulak temizleme çubuğu ile yaranın üzerine uygulayabilirsiniz. Bu konuda doktorunuzla veya eczacınızla görüşün ve paketin talimat verdiği sıklıkta kullanın.

Yarayı uyuşturun.
Çocuğunuza emmesi için anestetik(uyuşturucu) pastiller alın. Benzokain içeren pastiller, çoğu eczanede bulunur. Soğuk bir meyveli buz veya bir kâse soğuk jöle de iş görür.

İltihabı kurutun.
Bir iltihap önleyici olan Asetaminofen [Çocuk Tylenol’ü], aftlardan mustarip çocukların rahatsızlığını azaltmaya yardım eder. Çocuğunuzun yaşı ve ağırlığına uygun dozaj için kutudaki talimatları inceleyin. Çocuğunuz iki yaşından küçükse doktora danışın.

Tahriş edici fındık fıstıklardan kaçının. Çocuğunuz aftlara yatkınsa fındık ve yer fıstığı ezmesi yemesini önleyin. (Ceviz ve pikan cevizi bilhassa acı vericidir, hindistancevizi de öyle.)

Sert şekerleri kesin.
Tatlılar ve çikolatalar, aftları sıklıkla kışkırtır. Dolayısıyla, bazı çocuklar için, fındıklı çikolata yemek ertesi gün ıstırapla sonuçlanabilir. Böyle çikolatalarda genelde şeker, hindistancevizi ve fındık bulunur.

Asitleri defedin.
Aşırı asitli meyveler veya meyve suları, ciyaklamaları epey artırabilir. Bu yiyecekler ananas, üzüm, erik, domates ve her türlü turunçgillerdir.

Aft Nedir?

Aft ağız içerisinde oluşan dil yüzeyi, iç yanak kısımları ve diş etleri üzerinde görülen ağrılı genellikle solgun beyaz, gri renklerde, çevresinde yoğun kızarıklar olan ağrılı oluşumlardır.

Aftlar, ağız içi yaralar, uçuklar toplumun %18-20 lik kısmında sürekli olarak tekrar eden bir biçimde görülür. Çoğu zaman tek bir noktada oluşsa da bazen ağzın belirli bölgelerinde birden çok alanda çıkabilir. Ağız içi yaralar gündelik yaşamı olumsuz bir biçimde etkiler.

Aft ve ağız içi yaralarının oluşum nedenlerini belirlemek için bir çok çalışma yapılmıştır. Ağız içi oluşumları hızlandıran olumsuz bir çok faktör belirlenmiş olsa da aftın asıl oluşum nedeni tam olarak saptanamamaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp