Çıban Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çıban Hakkında Bilinmesi Gerekenler : Çıban bir deri hastalığıdır, vücudumuzda sıcak bölgelerde cildimizin hava ile temasının zor olduğu terleyen yerlerde çıkabilmektedir. Cildimiz tahriş olduğunda, sürtünmede, cildin kirli bir madde ile temas etmesi veya ciltte önceden egzama, mantar olması çıban çıkmasının nedenleri arasına girmektedir.

Çıbanlar aniden ortaya çıkarlar, o bölgede kırmızı bir kızarıklık meydana gelir, yuvarlak bir şişlik şeklinde oluşur. Dokunduğunuzda veya bir yere temas ettiğinde acı hissedilir ve deri altında bir beze oluştuğunu hissedersiniz. Çıbanı dokunmadan bıraktığınızda içindeki iltihap uç verir ve patladığında iltihap akar.

Çıban patlatılır mı


Çıban uç vermediyse patlatmaya çalıştığınızda iltihap deri altına akacağından dolayı mikrobu yaymış ve kana karışmasını sağlamış oluyorsunuz ve daha kötü sonuçlar meydana gelebilir.

Çıban eğer uç vermiş ise steril bir şekilde ( iğneyi ateşte tutup mikroplardan arındırarak) iltihaplı yere batırıp patlatırsak iltihabın dışarı akmasını sağlayıp çıbanın daha çabuk iyileşmesini sağlamış oluruz.

Çıban genellikle nerelerde çıkar

Koltuk altı
Göbek Bölgesi
Kalça
Kasıklar

Çıban Çıkmasının Nedenleri

Vitamin ve protein eksikliği
Sağlıksız beslenme
Hareketsizlik, sürekli oturmak
Fazla kilo
Dar kıyafetler
Sentetik kumaşlar

Çıban sürekli çıkarsa nedenleri neler olabilir

Alkolizm
Beslenme Bozukluğu
Şeker hastalığı
Kan Hastalıkları
Kansızlık
Kanser
Kemoterapi
Şeker Hastalığı

Çıban Tedavi Şekilleri

1-Çıbanın olgunlaşmasına yardımcı olmak amacıyla sıcak suya batırılmış havluları günde 2-5 defa 10 dakika boyunca çıbana uygulayın Olgunlaşmış uç vermiş çıbanı steril iğne veya bıçak ucu ile deliniz.

2-Antibiyotikli merhemi 4-5 gün boyunca günde 2-3 kez çıbanın üzerine sürebilirsiniz. Bu tedavi şekli çıbanın gerilemesine neden olur aksi halde büyüyor ise doktora başvurulmalıdır.

3- Hastanın sağlık durumuna göre ağızdan antibiyotik verilerek veya serum yoluyla tedavi edilebilir.

Not: İyileşme aşamasında üzeri kabuk bağlayan çıbanların kabukları koparılmamalıdır.

Dış kulak yolu, burun bölgesi ve yüzün üst bölgesinde çıkan çıbanlar patlatılmamalıdır aksi halde iltihabın deri altından beyne gitmesine olanak verebiliriz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp