Cemre Bitkisel Ürünler

Cemre Bitkisel Ürünler :

Awe Cemre Ekinezya Çayı

Ekinezya çayı içeriği:

EKİNAZYA (Echinacea sp.) % 30 MELİSA (Melisa officinalis ) NANE ( Mentha piperita) KUŞBURNU(Rosa canina) PAPATYA ( Matrricaria chamomilla)

Ekinezya Çayı Faydaları;

Ekinazeya, bağışıklık sistemini güçlendirebilen önemli bir doğal besin desteğidir.

Ekinazeya, yapılan araştırmalara göre insan vücudunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği anlaşılan bir bitkidir. Soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda yararları bilinmektedir.

Bakteri ve mantar enfeksiyonlarından, boğaz ağrılarına, ağız yaralarına dek pek çok hastalığa faydalı olabilir. Akyuvarların üretimini ve aktivitesini destekleyerek hastalığa neden olan mikro organizmaların insan vücudunda çoğalmasını zorlaştırabilir.

Alerjik reaksiyonları önleyebilir; bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı direnci artırabilir. Gargara gibi kullanıldığında ağız yaralarında fayda sağlayabilir. Romatizma ve artrit vakalarında uygulanan tedaviye destek verir. Vücuda giren mikro-organizmaların dokulara yayılmasını önleyip lenf sistemini koruyabilir. Kronik yorgunluk sendromunda da fayda sağlayabilmektedir.

Ekinezya Çayı nasıl demlenir?

Bir tatlı kaşığı çay bir fincan sıcak suya ilave edilip, 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.

* Güneş görmeyen serin yerde muhafaza ediniz.

* Uzun süreli kullanımında sakınca yoktur.

* Türk gıda kodeksine uygundur.

EKİNEZYA BİTKİSİ - EKİNEZYA ÇAYI HAKKINDA

Ekinezya (Koni Çiçeği) (Echinacea purpurea), soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olup; kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir.Ekinezya çayı yapılarak kullanımı gayet kolay bir bitkidir.

Uygar dünya bu bitkinin iyileştirici özelliklerini Kuzey Amerika yerli halkından (Kızılderililer) öğrenmiştir. Onlar bitkinin kökünü ve yapraklarını her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı.

Bitki Amerika‘ ya yerleşen ilk göçmenler tarafından da enfeksiyonlara karşı sık olarak kullanılmıştır.Bu özel tedavi biçimleri bilimsel araştırmalara konu oldu ve 1950‘den beri yapılan araştırmalara göre, bitkide bakteri, mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili olan maddelerbulundu.

Bu maddelerin başlıcaları; echinacoside, poli-sakkaritler (polysaccharides), poli-asetilenler (polyacetylenes), gliko-proteinler (glycoproteins), kafeik asit türevleri (Cichoric Acid), tri-glikosid (triglycoside), betain, seskiterenler (sesguiterpenes), karyofilen (caryophylene) dir. Bitki bu maddelere ek olarak bakır ve demir mineralleri ile tanenler, protein, yağ asitleri ve A, C, E vitaminleri de içermektedir.Ekinezya çayı bu açıdan bağışıklı sistemini güçlendirmede önemli bir etki yapar.

Ayrıca bitkinin, etken maddelerinin sinerjik etkisi (birlikte oluşturdukları etki) sayesinde bedenin savunma sistemini (Bağışıklık sistemi) güçlendirerek enfeksiyon tedavilerinde yardım sağladığı da bulundu. Bitkinin tedavi alanındaki değeri öncelikle bu iki özelliğinden kaynaklanmakta olup; bu yüzden araştırmaların çoğu bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi üzerine yoğunlaşmıştır.

Bağışıklık sistemini uyaran en önemli maddeler ise; T-hücrelerinin ( T- Lenfositler) üretimini ve diğer doğal öldürücü hücrelerin etkinliğini arttıran poli-sakkaritler‘ dir.

Ayrıca, poli-sakkaritler‘ in doku yenilenmesini hızlandırdığı ve iltihaplanmaları azalttığı da bilinmektedir. Yağda çözünebilen alkilamidler (alkylamides) ve bir kafeik asit glikosidi olan echinacoside maddesi de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır.

İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar; Koni Çiçeği‘ nin akyuvarların (Beyaz kan hücreleri - Lökosit) sayısını yükselttiği, onların enfeksiyon bölgesine hareketlerini (göçünü) hızlandırdığı ve böylece bakteri, virüs ve diğer yabancı mikro-organizmaların yok edilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Aslında bu bitkiye en duyarlı hücreler; akyuvarlar, T-Lenfositler (Hücresel Antikor), doğal öldürücü hücreler (Natural killer cells) ve makrofajlar‘ dır.

Bilindiği gibi makrofajlar; vücudun atık toplayıcıları olup, vücuda giren mikro-organizmaların dokulara yayılmasını önler ve lenf sistemini korur. Doğal öldürücü hücreler ise bu adı kanserli veya virüs enfeksiyonlu hücreleri yok ettiği için almıştır. (Kronik yorgunluk sendromunda bu hücrelerin aktivitesi düşüktür.). Bu nedenle Koni Çiçeği (Ekinezya), kronik yorgunluk sendromunda da fayda sağlayabilmektedir.

Ekinezya 'nın Kullanildigi yerler:

Kurutulmus rizomlari hamur islerinde kullanilir. Bu rizomlardan elde edilen yag sari sividir. Ekinezya çayı serinletici olup, kâfur benzeri kokuya sâhiptir. Kurutulmus rizomlari ve türevleri acimtrak aromalidir. Havlıcan kökü, mesrubatlarda, dondurma, sekerlemeler, tarim ürünleri, çikolata çesitlerinde kullanilabilir. Rizomlari ayrica zencefil gibi baharat olarak da kullanilir. Tibbî faydasinin çok oldugu bilinmektedir.

Kaynatilan suyu bir miktar içilirse mîde agrilarina, romatizma ve kulunca iyi gelir. Bel gevsekligi, çocuklarin yatagi kirletmesini önler. Balgam söktürür, tükürük ifrâzâtini arttirir. Agiz kokusunu giderir. Mafsal agrilarina ve mide eksimesine iyi gelir.Ekinezya Kuzey Amerika‘nın yerli bitkisidir.Bu yerli bitkilerin sayısı dokuzdur.O dokuz bitkiden biriside ekinazyadır.Kızıldereliler zamanında beri bilinen ve o dönemden itibarende bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan bitkilerden birisi olmuştur.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar neticesinde ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin etkisi sayesinde de bir çok hastalık için şifa olduğu tespit edilmiştir.Bunlardan biri olan soğuk algınlığıdır. Bu rahatsızta ekinazya içerikli içecekler çok yaygın olarak kullanılmaktadır.Soğuk algınlığının yanında vücut direncini artırmak için etkin biçimde kullanılmakta olup son derece faydalı olduğuda bilinmektedir.

Ekinezya çayı tüm bu özellikleri ve kolay yapılabilir olmasından dolayı oldukça popüler bir bağışıklık sistemi güçlendiricisidir. Türkiye‘de ne yazık ki ekinezya yetiştirilmemektedir.Tıbbi açıdan kullanabilmek içinde yurt dışından satın alınmaktadır.Ekinezya genellikle çay şeklinde tüketilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp