Burun Polipi

Burun Polipi : Burnun içinde olmaması gereken yumuşak dokulardır. Burun etinden farklıdır. Burun eti her insanda olması gereken burun fonksiyonları için gerekli dokulardır. Polipler ise sağlıklı bir burunda bulunmazlar.
Polipler burnumuzu döşeyen mukozadan kaynaklanırlar. Kökleri çoğunlukla etmoid sinüslerdir. Zamanla büyüyerek tüm burnu doldururlar.Burunda polip oluşması pek çok hastalıkla ilgili olabilir: kronik sinüzit, alerjik veya olmayan rinitler, samter hastalığı vb.

ÖNEMLİ BİLGİ: Burun polipli hastaların %70‘e varan kısmında aynı zamanda astım vardır.Polipler burnu doldurarak burun tıkanıklığı ve buna bağlı şikâyetlere yol açar. Bunun dışında koku alamama da poliplerin yaptığı karakteristik bir bulgudur.

EK BİLGİ: Çocuklarda ve buluğ çağındakilerde burun polipi sık değildir. Görüldüğü zaman ise kistik fibröz, kartegener hastalığı gibi nadir görülen hastalıklar düşünülmelidir.

EK BİLGİ: Burun polipi ayırıcı tanısı söz konusu olduğunda tümör muhakkak akla gelmelidir. Polip sanılan oluşumlar tümör olabilir. Özelikle inverted papillom denilen tümör poliplerle karışabilir.

Burun polipleri genellikle iki taraflıdır. Nadiren tek taraflı olabilir. Tek taraflı ve maksiler sinüslerden (yanak sinüsü) kaynaklanan poliplerin özel bir ismi vardır: Antrakoanal Polip.

Poliplerin tedavisi cerrahidir. Ancak tek başına yeterli değildir. Altta yatan sebep ne ise tedavi edilmeli, hasta cerrahi sonrası yakın takibe alınmalı gerektiği zaman yardımcı tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp