Bursit Ve Tendinit

Bursit ve tendinit sık olarak omuz, dirsek, bilek, kalça, diz ve ayak bileği çevresindeki yumuşak dokunun (bağ, eklem zarı ve kirişlerin) yangılı (iltihabi) durumudur. Bursit, eklem bölgelerinde ağrılı şişlikler olarak görülür. Bursa, bir eklemi ya da kemiği kaplayan yumuşak dokunun üzerinde oluşan içi sıvı dolu bir keseciktir. Bursit ise bu keselerden birinin iltihaplanmasıdır. Sık rastlanan bu ağrılı durum, iltihaplanma önlenmezse, akut ya da kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir.

Bursitin en yaygın nedeni eklemin fazla kullanılması ile aşırı zorlanması ya da doğrudan darbe almasıdır. Tendinit ise tendon (kiriş) denilen bağ dokularındaki yangıdır. Bağ dokuları kaslardaki hareketleri kemiğe iletir ve kemiğin hareket etmesini sağlar. Tüm vücutta bulunurlar. Eldeki gibi küçük tendonlar olduğu gibi vücutta topuktaki Aşil tendonu gibi büyük tendonlar da bulunur. Tendinit, etkilenen bölgede sık sık tekrarlayan bir yaralanma sonucu oluşur. Her iki durum da yaşla da ilgilidir. Yaşlanma tendonun bütünlüğünü bozabilir ve yaralanmaya daha eğilimli yapar.

Her iki durum marangoz, bahçıvan, müzisyen ve atlet gibi meslek gruplarındaki kişilerde daha çok görülür. Ayrıca iltihap, artroz (kireçlenme), gut, tiroid hastalığı ve diyabet de bu durumları arttırır.

Bu durumların tedavisinin ilk adımı ağrıyı ve yangıyı azaltmaktır. Bunun için akut dönemde buz uygulaması, ağrıyan bölgenin hem aktif olarak kullanılmaması hem de çeşitli bandaj ve ortezler kullanılarak istirahati, ağrı kesici ilaçlar, ağrıyan bölgeye yönelik kortizon enjeksiyonları, bölgesel masaj ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Bu tedavilerle birlikte germe, gevşeme ve kuvvetlendirme egzersizleri mutlaka yapılmalıdır. 6 - 12 ay sonra hala iyileşme olmamışsa ya da tendon tamamen yırtılmışsa cerrahi girişim uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp