Boyun Kasılması

Boyun kasılması kulak arkası kemik çıkıntısından göğüs kafesi kemiğine uzanan boyun kasının kısalmasına bağlıdır boyun kasılması hakkında daha çok bilgi edinmek için aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.

Boyun Kasılması Sebepleri

Boyun Tutulması Neden Olur

Distoni, kasların istem dışı oluşan seğirmelerini, spazmlarını ya da hareketlerini içeren bir grup duruma verilen ortak isimdir.

Bu spazmlar ve hareketler,;
-gözler, boyun ya da bir uzuv gibi vücudun bir kısmını ,
- boyun ve kollar gibi daha büyük bir bölgesini ,
-vücudun birçok bölgesini ,
- aynı taraftaki bir kolu ve bacağı veya
-vücudun bütününü tutabilir.

Birçok kişi, distonisi doğru teşhis ve tedavi edilinceye kadar değişik doktorları ziyaret etmiştir. Distoni ölümcül bir hastalık değildir, ama bu durumun bulunduğu kişilerin yaşam kalitesini bozabilir.

Tortikolis ise farklı bir hastalıktır.

Doğumsal boyun eğriliğine tıpta "Tortikolis " adı verilmektedir.

Tortikolis nadir görülen bir hastalıktır.. Kızlarda daha sıktır.

Kulak arkası kemik çıkıntısından göğüs kafesi kemiğine uzanan boyun kasının kısalmasına bağlıdır. Tek taraflı kas kısaldığı için boyunda bir tarafa eğrilik oluşur. Bu tür rahatsızlığı olan çocuğa bakar bakmaz duruş bozukluğu hemen dikkat çeker.

Baş yan yattığı için o taraf kulak omuza yaklaşmış, yüzü ise karşı tarafa doğru dönmüştür. Bu belirtiler kas kısalmasının şiddetine göre değişik derecelerdedir. Hastanın başı elle kavranıp bu bozuk durum düzeltilmek istenirse bunun mümkün olmadığı görülür.

İstirahat halinde boyunda köprücük kemiğinin üstünde sert iki kordonun mevcudiyeti gözle görülebildiği gibi, elle de hissedilebilir.

Sebep ne olursa olsun hastalığın teşhisi gayet kolaydır. Tedavi ne kadar erken yapılırsa sonuç o kadar iyidir. Çocuk büyümüş ve erişkin hale gelmişse boyun omurgalarında eğriliklerin oluşması ve yüzün bir yarısının gelişmemiş olması durumunda tedavi şansı daha azdır.

Esasen boyun ağrısının çok çeşitli sebepleri vardır:
1. Doğuştan gelen bozukluklar,
2. Postür (duruş) bozuklukları,
3. Yumuşak doku romatizmaları,
4. İltihabi eklem romatizmaları,
5. İnfeksiyon (mikrobik) hastalıkları,
6. Kas- tendon zorlanmaları,
7. Kas spazmları.
8. Boyun fıtıkları

Boyun ağrısı tedavisinin başarılı olabilmesi için öncelikle nedeninin doğru olarak ortaya konması gerekir. Bunun için de öncelikle hastadan boyun ağrısı ile ilgili bilgi alınır. Daha sonra uzman doktor tarafından, ayrıntılı bir muayene yapılır. İstenilen tetkikler basitten zora doğru giderek, önce boynun en az iki yönlü filmi çekilir, kan ve idrar tahlili yapılır ve çıkan sonuçlara göre daha ileri tetkikler, örneğin; bölgenin tomografisi, MRI tetkiki, gerekirse EMG denen ve sinirsel hasarı ortaya koyan bir tetkik istenir.

Boyun ağrısı ile birlikte baş ağrısı , kulaklarda çınlama , uğultu , baş dönmesi , mide bulantısı , uyku bozuklukları birlikte ya da tek başına kol ağrısı da olabilir. Hatta, arkada kürek kemiği alt hizasına, önde göğüse vuran ağrılar oluşabileceğinden, hastalar kalp hastası olduklarını zannedebilirler. Doktorlar da kalp yönünden ileri tetkiklere baş vurabilirler. benim size önerim ; iyi bir merkezde bizzat bir fizik tedavi uzmanı tarafından muayene edilerek gereken tedaviyi yaptırmanız olacaktır.

Yorumlar

  • Tun*
    6 yıl önce
    Her ay mutlaka boynum tutuluy neden?

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp