Boyun Ağrısı Nedenleri

Boyun Ağrısı Nedenleri : Boyun ve kol ağrısı, bel ve bacak ağrılarından sonra en sık rastlanan yakınmadır. Boyun bölgesindeki pek çok rahatsızlık boyun ağrısından başka omuzlar, baş, göğüs, sırt, kollar hatta bazan bacaklarda da belirtilere neden olabilir.

Bazan boyun ağrısı ikinci planda kalıp diğer belirtiler öne çıkabilir. Baş dönmeleri, göz kararmalarının olması tansiyon düşmesi veya kansızlıktan kaynaklanıyor gibi yorumlanabilir veya gögüs ve sol kol ağrısı olan bir kişi kalbi ile ilgili bir rahatsızlığı olduğunu düşünebilir.

Boyunda ağrıya neden olabilecek pek çok rahatsızlık vardır. Boyun fıtıkları ve boyun bölgesinin artrozu (kireçlenmesi) en sık rastlanan nedenlerdir. Gündelik kazalarda boyun bölgesindeki yumuşak dokularda zedelenme de olabilir. Boyunda bulunan fazla bir kemiğe bağlı oluşan boyun çıkış sendromları, boyun kaslarının spazmı (ağrılı kasılması ) ve bazı romatizmal hastalıklar da boyun ağrısı yaparlar.

Boyun baş ile gövdeyi birleştirir, başı destekler, taşır hareketini sağlar. Silindir bir yapı olan boyun beyin ile gövde arasında bir köprüdür. En büyük damarlar, omur ilik ve sinir kökleri boyundan geçer. Yani boyun bir hayat köprüsüdür. Boyun tarafından taşınan baş oldukça ağır bir yapıdır. Takriben 2.5- 3,5 kg cıvarındadır. Bu ağırlığı taşıyan boyunda 7 kemikten olan omurga zinciri, 5 tane disk 14 tane apofizer eklem, 12 Luşka eklemi 5 ligaman (bağ) sistemi ve 14 çift kas sistemi vardır. Yedi vertebradan oluşan boyunboyun

Boyun normal olarak saatte 600 hareket yapar. Yani vücutta çok hareket eden bir bölgedir.Boyun hareketleri en çok C5-6 ve C6-7 bölgesinde olur. Zaten yapısal yıpranma ve bozulmalar da en sık bu bölgelerde görülür.Boyundan omurilik ve omurilikten çıkan 8 tane sinir kökü geçtiği için boyun Boyun bölgesindeki ağrı kaynağı olabilen dokular şunlardır: ligamanlar (bağlar), sinir kökleri, eklemler, ekleme saran kapsül yapıları ve boyun Dolayısı ile boyundaki ağrı kaynağını bulmak için boyun çok dikkatlice incelenmelidir.

Ağrı dışındaki belirtiler

Boyun ağrısı ile birlikte kollarda hissizlik, güçsüzlük, parmaklarda uyuşma, baş ve ense ağrısı, göğüs ağrısı, görmede bulanıklık, denge bozukluğu, kulak çınlaması gibi belirtiler olabilir.Bunların pek çoğunun nedeni boyun bölgesindeki sinir köklerinin ve Sempatik Sinirlerin zedelenmesidir.

Ayrıca boyun omurgası tüm omurgadan çok daha farklıdır. BoyunBoyun omurlarınıdaki yıpranmaya bağlı düzensizlikler ve daralamalar bu damarları zaman zaman sıkıştırıp kanın beyin gitmesini engeller. Bu durumlarda baş dönmeleri hatta bayılmalar olur.Boyundaki sempatik sistem liflerine bası ile bulantı, terleme, sıkıntı hissi, kızarma, baş ağrısı gibi belirtiler olabilir. Bu şikayetler çoğu zaman psikolojik zannedilir.Yutak borusuna boyun kemiklerini kireçlenmesi ile oluşmuş yapıların (osteofitlerin ) basısı ile yutma zorluğu veya yutma sırasında ağrı olabilir.

Teşhis

Direkt radyografiler en basit ama en çok bilgi veren metodtur. Bu basit filmlerle boyundaki kemik yapılar, kemiklerde kayma, yeni kemik oluşumu, kemik dizilişinde düzensizlik, fazla kemikler veya kemik erimesi kolayca izlenir. Bazan bu basit filmler yeterli olmaz, şüphelenilen fıtık veya kök basısı varsa Komputerize Tomografi veya MR gibi daha ileri incelemeler gerekir. EMG ve SEP ayırcı tanıda yardımcı olur.Ama hepsinden önemlisi hastanın dikkatli bir muayenesidir. Muayene olmadan diğer tetkiklerin bir anlamı yoktur.

Tedavi

Ağrı kesiciler, kas gevşetici ilaçlar boyun ağrılarının tedavisinde tek başına yeterli olamamaktadır. Boyun bölgesi rahatsızlıklarında fizik tedavi ve egzersiz ilaçla beraber çok daha etkin olmaktadır. Sinir sıkışması durumlarında traksiyon denilen çekme ve boyun korsesi iyileşmeyi hızlandırır.Tedavilerde hasta eğitimi ayrıca önemlidir. Hasta mutlaka günlük yaşam aktivitelerinde boyun bölgesini zorlamamayı, uzun süre aynı pozisyonda oturmamayı ve çalışma yüzeyini kendine göre ayarlamayı unutmamalıdır.

Omurgasında ilk iki omur çok özel bir yapıdadır.Atlas ve Aksis adı verilen bu kemik yapılar vücudun en karmaşık eklemleşmesini yaparlar. Yani oldukça karmaşık ama mükemmel işleyen bir yapıdır. ile yapılan ani yüklenici hareketler zararlı hatta bazan öldürücü olabilir. kasları. omurlarının içindeki özel boşluklardan beyine giden 2. damar sistemi olan vertebral arterler geçer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp