böbrek hastalıkları nasıl tedavi edilir

Böbrek Hastalıkları Tedavisi :

Böbrek hastalıkları son derece sinsi ve ağrısız seyreden rahatsızlıklardır. Halk arasında genellikle idrarın kanlı gelmesi, idrar yaparken yanma ve acıma, belin iki veya tek tarafında yan ağrıları böbrek hastalığı şikâyetleridir.

Böbreklerin işlevlerinin azalması veya kaybolması, ani başlangıçlı Akut veya yıllar içerisinde sessizce Kronikleşebilmektedir. Kandaki atık maddelerin atılamayıp birikmesi sonucu bütün organları etkileyen ve komaya kadar gidebilen bir zehirlenme tablosu oluşur böbrek hastalığında.

BÖBREK HASTALIĞI BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMİ

Çoğu böbrek hastasında hastalık ilerleyinceye kadar hiç bir belirti görülmediğinden dolayı idrarın renginde bir değişiklik durumunda, idrar bulanık ise, hasta normalden çok veya az idrara çıkabiliyorsa, gece uykudan uyanıp idrara çıkma durumunda mutlaka bir doktora başvurulması gereken oldukça ciddi bir rahatsızlık böbrek hastalığı.

Böbrek hastalıklarının başlıcaları, akut veya kronik böbrek iltihabı olarak bilinen Nefritler, taş hastalıkları, idrar yolları iltihapları, idrar yollarının daralması veya tıkanması (Prostat büyümesi), kalıtımsal bazı böbrek hastalıkları, damarsal böbrek hastalıkları, gebelik zehirlenmesi, romatizmal hastalıklar sonucu oluşan böbrek hastalıkları olarak sıralanabilmektedir.

Böbrek hastalığını oluşturan etmene göre belirtiler farklılıklar gösterebiliyor. İdrar yollarında akımın engellenmesi ve iltihaplanma dışında böbrek hastalıklarında ağrı sık görülmemekle birlikte bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, inatçı kaşıntı, çok su içme, günlük idrar miktarında azalma veya aşırı miktarda idrar yapma başlıca böbrek hastalığı belirtileri arasında bulunmaktadır.

Bunların dışında cildin sarımsı bir renk alması, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, işitme zorluğu veya sağırlık, ani ve sürekli tansiyon yükselmeleri, göz kapaklarında ve ayaklarda daha belirgin olmak üzere tüm vücutta ödem oluşumu da böbrek hastalığı belirtileri arasındadır.

Böbrek hastalığı giderek artan sıklığı, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bir hastalıktır. Erken dönemde teşhis edilen böbrek hastalığının tedavisi gelecek dönemlerde oluşabilecek riskleri azaltmaktadır. Kan ve idrar örnekleri ile yapılan basit laboratuvar testleri ile kolaylıkla teşhis edilebilen böbrek hastalığı ihmal edildiği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Ülkemizdeki en önemli sağlık sorunların biri haline gelen böbrek hastalığı tedavisi sürerken hayatı da yeniden programlamak gerekmektedir. Böbrek yetmezliği belirli bir süreci aştıktan sonra diyalizin şart olduğu bir rahatsızlık olduğundan dolayı, yaşam tarzının değişmesi gerekmektedir.

Böbrek rahatsızlığında önce sigara bırakılmalı, her gün 2 litreden fazla sıvı tüketilmelidir. İdrar üretimi ise, 2 litre civarında olmalıdır. Maden suyu, kaynak suyu ve tesisat çeşme suları, ot çayları tüketimi tercih edilmeli, alkol, kola, aşırı tatlı içecekler ve aşırı sütten kaçınılmalıdır. Spor yapanların daha fazla sıvı tüketimine özen göstermesi gerekmektedir.

Özellikle spor, terleme ve güneş banyoları yoluyla kaybedilen sıvının, yeterli miktarda sıvı alınması yoluyla dengelenmesi gerekir. Beslenmede çeşitli vitaminler yönünden zengin bir mönü kullanılırken süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum içeren ürünleri tüketiminin abartılmaması gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp