Bitkilerin Saklanması(korunması)

Bitkilerin Saklanması(korunması)

Bitkiler elden geldiğince tazeyken kullanılmalıdır. Ölçülü bir biçimde toplanan bitkilerin bir bölümü ise kış aylarında kullanılmaya hazırlanır. Güneşli havada toplanan bitkiler eve getirildiğinde, kesinlikle yıkanmadan, ince kıyılır ve kurutulur. İnce kıyılan bitkiler bu amaçla temiz örtülerin veya kağıtların üstüne yayılarak, gölge ve havadar bir ortamda kurumaya bırakılır.

Bitkiler tam anlamıyla kuruduğunda, karton kutulara, kesekağıtlarına veya renkli cam kavanozlara doldurulur. Teneke kutular, plastik kaplar veya torbalar bu iş için uygun değildir. Toplanan bitki, çay yapımı için bir sonraki mevsime kadar yeterli olmalıdır. Geçen bir yılın sonunda elde kalan bitkiler banyo katkısı olarak da başarıyla kullanılabilir.
 
Önemli uyarı: Reçeteler, çaylar,' tentürler ve bitki banyoları yararlı olmadığında, kişinin evinde veya çalışma yerinde geopatik enerji alanlarının varlığı araştırılmalıdır. Ellerinin arasına aldıkları bir çatal değnekle su veya maden arayıp bulabilen kişiler bu amaç doğrultusunda görevlendirilebilirler. Bu uzman kişinin yardımıyla, örneğin yatağın veya çalışma masasının bu olası enerji alanlarının dışına çıkarılması sonunda hasta kişide iyileşme hızlı bir biçimde başlayabilir.

Şifalı Bitkilerin Toplanması ve Saklanması

Şifalı bitkilerin toplanması: Yağışsız günlerde yapılır. Bitkinin yaprak ve çiçeklerinin yağmurla veya çiyle ıslanmış olmaması şarttır.

Topladıktan sonra: Kurutulmak üzere hiç beklemeden birbirlerine dokundurulmadan güneşe serilir.

Kökler: Daima yağmurdan sonra topraktan çıkarılır. Bu sırada toprağın çok yumuşak olması gereklidir.

Dağlarda yetişen yabani bitkiler: Bu bitkilerin şifa değeri bahçemizde yetiştirdiğimiz bitkilerle kıyaslanamaz. Yabani bitkiler çok daha fazla miktarda etken madde ihtiva ederler. Zehirli gazlar, kimyevi gübre ve diğer çevre kirlenmeleri de şifalı bitkilerin ilaç olma değerini ortadan kaldırabilir. Ayrıca şifalı bitkilerden bir kısmının zehirli olduğunu da unutmayalım. Topraktan çıkaracağımız bitkinin zehirli olup olmadığı hakkında kesin bir bilgimiz yoksa en iyisi onu yerinde bırakmaktır.

Yapraklar, çiçekler ve gövde: Kurutulurken mutlaka kağıt üzerine ve yere serilmelidir. Bu yer rüzgar alabilmeli ve gölge olmalıdır. Güneş ışınları bitkinin üzerine gelir bitkiyi bozar ve şifahi özelliklerini kaybetmesine sebep olur.

Yağışlı mevsimlerde bitkiler kuru ve iyi ısıtılmış, iyi havalandırılmış odalarda kurutulabilir. Böyle durumlarda bitkileri sık sık alt üst etmek (ters çevirmek) gerekir. Ayrıca iyi havalandırılan depolarda bir ip üzerine demet halinde asılarak da bitki kurutmak mümkündür.

Bitkiler tam anlamıyla kurumadan, yani henüz rutubetli iken kavanozlara doldurularak muhafazaya alınır.

Yemişler: Taze iken pişirilerek saklanabildiği gibi, tahta tablalar üzerinde kurutulabilir. Bu şekilde de muhafaza etmek gerekir.

Kökler: Kurutmadan önce çok iyi bir şekilde yıkanıp, temizlenir. Doğranır. İpe tutturularak rüzgarlı havada kurumaya bırakılır.
Bitkiler kurutulduktan sonra bir defa daha kontrol edilir. Ayıklanır.

Köklere çok dikkat etmek gerekir. Çünkü köklerin tamamen kurumuş olması şarttır. Aksi takdirde çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalınabilir. Şifa değeri de kalmaz. Son olarak şunu da belirtelim: Kurutulmuş şifalı bitkiler cam ya da toprak kavanozlarda muhafaza edilebileceği gibi kese kağıdı içerisinde de saklanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp