beyin tümörleri pdf

Beyin tümörleri gliomları, meninjiomları, epandimomları, hi- pofiz ve epifiz tümörlerini, Rathke kesesinden doğan kraniofarin- jiomları içerir. Ayrıca, vasküler kaynaklı tümörler, nörinomlar, kemik dokusundan doğan tümörler, kistler, tüberkülom ve gom gibi oluşumlar, ensefalite bağlı neoformasyonlar, hematomlar vs. tü- mörlerinkine benzer belirtiler yapabilir. Beyin tümörleri lokalizas- yon için geçerli az ruhsal semptom verirler. Bu semptomlar ancak fokal nörolojik belirtilerle birlikte oldukları zaman ve bunların lo- kalize edilebilmeleri koşulu ile değer kazanırlar. Bunlar beraber, birkaç ruhsal lokalizasyon belirtisi vardır: Jackson’un «dreamystate»i ve psikomotör otomatizmler daha çok derin temporal lez- yonlarda olur.

Lhermitt’in pedonküler hallüsinozu ve algı merkezlerinin yakalanmasında görülen hallüsinasyonlar lolizasyon değeri taşıyabilir. Pariétal veya parieto-oksipital yerleşimlerdeki asoma- tognoziler, frontal yerleşimdeki eksitasyon, püerilizm, öfori, alay, nükte, lâubalilik gibi belirtilerle birlikte olan moria hali veya send- romu bu konuda değer taşır. Korsakov sendromu büyük oranda me- so-diensefalik lokalizasyona bağlıdır.Genel olarak, nörotiklerde ve psikotiklerde beyin tümörü de düşünülmeli ve araştırılmalıdır, denebilir.Burada, 1982 deki Ulusal Psikiyatri Kongresinde tebliğ ettiğimiz, ruhsal semptomları ön planda olan iki beyin tümörü vakasına ait gözlemlerimizden özet olarak söz edelim :

Nöroşirürgikaloperasyon ve biyopsi tetkiki ile tanıları kesinleşmiş olan vakalardan birinde sağ pariétal lobta, diğerinde sol temporal lobta infiltre astrositom saptanmıştır. Birinci vakada (52 yaşında kadın), psikomotör inhibisyon, anksiyete, intihar girişimi, kendisi suçlama (ben şeytanım, günahkârım, beni yakın) gibi belirtilerle birlikte olan melankoli tanısına varmış, elektroşok tedavisi uygulamış ve iyileşme elde etmiştik. Daha sonra (2 ay kadar), kendisinde ortaya çıkan sol hemiparezi ve papilla stazı dolayısıyla yapılan anjiyografi sağ pariétal lobta yer kaplayan kitleyi göstermiştir, ikinci vakada (31 yaşında erkek), klinik olarak psişik faaliyetinde olup geçen duraklamalar, konuşulanları anlama fakat cevap verememe nöbetleri (günde 8-10 kez) ve irritabilité ve agressivité halleri oluyordu. Gözdibi ve beyin omur ilik sıvısı normaldi.

EEG’de fotik stimülasyon sırasında bir defa ortaya çıkan bilateral senkron paroksizm deşarjı oldu. Rorscharh testinde, hafif organik bulgular, kuvvetli şizo- idi saptandı. Pnömoensefalografi ve beyin tomografisi ile sol temporal lobta yer kaplayan kitle (düşük grade’lı astrositom) görüldü.Beyin tümörleri arasında infiltratif olanların, intrakraniel hipertansiyon belirtisi vermedikleri veya ancak geç dönemde verdikleri dikkati çekmektedir. Tümörün klinik semptom vermesine rağmen hava ensefalografisi ile tanıya varılabilmesi için 2-9 sene kadar bir zaman geçmesi gerektiği üzerinde durmuş olan yazarlar vardır.

Bilgisayarlı beyin tomografisi, muayeneleri ile bu konuda daha etraflı bilgilere ulaşılacağı beklenebilir.Son senelerdeki yayınlarda, dominant hemisfer ve özellikle sol temporal lob lokalizasyonları ile şizofreniye benzer reaksiyonlar; sağ hemisfer ve özellikle sağ temporal lob lokalizasyonları ile af- fektif psikozlar ve periodisite arasında istatistik olarak anlamlı ilişki olduğu üzerinde durulmuştur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp