Besinlerin Sebep Olduğu Alerjik Hastalıklar

Besinlerin Sebep Olduğu Alerjik Hastalıklar :

Doğumdan sonra bağışıklık sisteminin ilk olarak karşılaştığı yabancı maddeler besinlerdir. Bu nedenle genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde besin Alerjileri daha sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Nadiren de olsa erişkin döneminde de besin Alerjileri başlayabilir. Bebeklerde genellikle ilk 6 aylıktan sonra ortaya çıkar ve başlangıçta sıklıkla gastro intestinal sistemde belirtilerini gösterir.

Belirtiler daha çok karın ağrısı ve kusma şeklinde olur. Normalde bebeklerde bu şikayetler sık görüldüğünden. başlangıçta gözden kaçabilir. Ancak şikayetler devamlı ve çok şiddetli ve uzun süreli olduğunda dikkat çekebilir. Zamanla bu şikayetlere sebepsiz öksürükler; gözlerde kızarma ve kaşınma; yanak, kol. dirsek ve diz arkalarında da kaşıntıh kızarmalar eklenir.

Alerjik reaksiyonların ortaya çıkması için, o besin maddesinin belirli süre yenmesi gerekir. Bebekler belirli süre besin mad~esini yedikten sonra o besine karşı Alerjik reaksiyon gösterirler. Çocuklarda besin Alerjileri en sık 3 yaşın altında görülür. Bunların başında da süt Alerjisi gelir.

Zira süt bebeklerin en çok tükettikleri besin maddesidir. Besin maddeleri gastrointestinal sistemden başka özellikle cilt ve solunum sisteminde belirtiler gösterir. Bunun dışındaki sık idrara çıkma, sinir gerginliği, yorgunluk, terleme, adele ağrısı gibi şikayetler nadiren besin Alerjisi sonucu olur; genellikle başka hastalıklardan dolayıdır. Ayrıca besin Alerjileri ile birlikte enüresis (gece işernesi), Henoch Schonlein putpura. Meniere sendromu da rapor edilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp