Benign Tümörler ve Tümör Benzeri Durumlar

Benign Tümörler ve Tümör Benzeri Durumlar :

Hemanjiom

Hemanjiomlar, kan ile dolu normal ya da anormal damarların sayısındaki artış ile karakterli çok sık görülen tümörlerdir vasküler mal formasyonlardan ayırtılmaları zor olabilir. Bu tümörler yeni doğan ve çocukluk döneminin tüm bengin tümörlerinin %7 sini oluştururlar . Çoğu doğumdan itibaren vardır ve çocuğun büyümesiyle genişler ancak Kabiller lezyonların birçoğu sonunda kendiliğinden olarak geriler-regresyon, Bazı hemanjiomlar vücudun büyük kısımlarını tutabilirken (anjiomatozisı olarak adlandırılır), çoğu lokalizedir; büyük kısmı yüzeyel lezyonlardır, sıklıkla baş ve boyun bölgesinde yerleşirler ancak yaklaşık üçte biri karaciğerde olmak üzere iç organlarda da görülebilirler. Malign transformasyon son derece nadir görülür. Birçok histolojik ve klinik tipleri vardır:

Kapiller Hemanjiom

En sık görülen tipidir, Kapiller hemanjiomlar deride, derialtı dokularda, oral kavite ve dudakların müköz membranlarında olduğu kadar karaciğer,dalak ve böbreklerde de görülürler. "Çilek tipi" ya da yenidoğanlarda görülen derininjuvenil hemanjiomu çok sıkdır (200 doğumda 1) ve çok sayıda olabilir. İlk birkaç ayda hızla büyür fakat sonra 1-3 yaş arası solar ve sonunda 7 yaşına kadar olguların %75-90'da tamamen geriler.

Morfoloji

Kapiller hemanjiomlar, parlak kırmızı mavi renktedirler ve çapları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişir; deri yüzeyi ile aynı seviyede ya da hafifçe kabarık olabilirler ve yüzeylerinde sağlam epitel vardır. Histolojik olarak, bunlar kapsülsüz, genellikle kanla dolu ve düzleşmiş endotel ile döşeli ince duvarlı sıkıştırılmış kapiller topluluklarıdır; damarlar ince bağ doku stroma ile birbirinden ayrılmıştır. Lümen kısmen ya da tamamen tromboze ve organize olabilir. Damar yırtılması bu lezyonlardaki hemesiderin pigmenti varlığı ve fokal skarlaşmanın sebebidir.

Kavernöz Hemanjiom

Bunlar, geniş, dilate vasküler kanallar ile karakterlidirler; kapiller hemanjiomlarla karşılaş-tıkıldığında, kaverrui; hemanjiomlar daha az sınırlıdırlar ve derin yapıları daha sık tutarlar. Lokal olarak hasarlayıcı Olabildiklerinden ve spontan gerileme-regresyon-eğilimi göstermediklerinden, bazıları cerrahiyi gerektirebilirler.

Morfoloji

Makroskopik olarak, kavernöz hemanjiomlar kırmızı-mavi, yumuşak, 1-2 cm çapta, süngerimsi kitleler olarak gözükürler; nadir dev formları yüzde, ekstremitelerde veya diğer vücut bölgelerinde geniş subkütan alanları etkileyebilirler. Histolojik olarak, kitle keskin sınırlıdır ancak kapsüllü değildir ve büyük, kavernöz, içleri kanla dolu, az-orta miktarda bağ doku stroma ile birbirinden ayrılan vasküler boşluklardan oluşur. Intravasküler tromboz ile eşlik eden distrofik kalsifikasyon sıktır.

Çoğu olguda, tümörlerin klinik bir önemi yoktur; ancak, kozmetik açıdan rahatsızlık yaratabilirler ve travmatik ülserasyon ile kanamaya duyarlıdıriar. Ayrıca, qörüntüleme yöntemleri ile belirlenen viseral hemanjiomların daha ciddi (örn malign) lezyonlardan ayırılmaları gerekebilir. Beyindeki hemanjiomlar en problemli olanlarıdır, çünkü basınç semptomlarına veya yırtılmaya neden olabilirler. Kavernöz hemanjiomlar von HippelLindau hastalığının bir komponentidirler, serebellum veya beyin sapında ve göz dibinde görülen kavernöz hemanjiomlarla beraber pankreas ve karaciğerde benzer anjiomatöz lezyonlar ya da kistik tümörler ile böbrek neoplazileri von Hippel-lindau hastalığına eşlik eder.

Pyojenik Granülom

Kapiller hemanjiomun bu tipi, hızlı büyüyen saplı, kırmızı bir nodül şeklinde olup deri, gingiva ya da ağız mukozasında lokalizedir; kolaylıkla kan ar ve sıklıkla ülsere olur. Kabaca lezyonların üçte biri travma sonrası gelişir, birkaç hafta içinde 1-2 cm çapa ulaşır. Prolifere kapillerlere sıklıkla yaygın ödem ile akut ve kronik inflamasyon eşlik eder, görünüm abartılı bir granülasyon dokusuna çok benzer. Gebelik tümörü (granüloma gravidarum), gebe kadınların % 1' de gingivada görülen pyojenik granülomdur. Bu lezyonlar spontan olarak gerileyebilirler (özellikle gebelikten sonra) ya da fibrozise giderler; bazı olgularda cerrahi eksizyon gereklidir. Nüks nadirdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp