Bel Fıtığı Patlaması

Bel Fıtığı Patlaması hakkında bilgiler. Bel ve belde oluşan fıtığın anotomisi bu makalemizde yer almaktadır. Bel fıtığı teşhisi konulduktan sonra kişinin yapması gerekenler ve yapmaması gerekenler hakkında sitemizde bulunan uzmanlarımızdan bilgi edinebilirsiniz.

MR raporuna göre ; belinizde 5.bel omuru ile 1.sağrı omuru arasında bel fıtığı mevcuttur. Bu bel fıtığı , önünden geçen sinir damarına bası yaparak ezdiğinden önemli ve tehlikelidir. Kısaca bel anatomisi hakkında bilgi verelim;

Normalde belde 5 tane omur vardır ve bunlara Lomber omur denir. Lomber'in baş harfi olan L harfi ile numaralandırmak suretiyle kaçınçı bel omuru olduğu izah edilir. lomber omurların hemen altında sakrum ( sağrı ) omurları yer alır.Aynı şekilde sakrum ( sağrı ) bölgesindede 5 tane omur vardır. ve bunlarda sakrum'un baş harfi olan S harfi ile numaralandırmak suretiyle kaçınçı bel omuru olduğu izah edilir.

Yukarda açıkladığı gibi , sizde 5.bel omuru ile 1.sağrı omuru arasında bel fıtığı mevcuttur. (L5-S1 ) Bel bölgesinde 5 adet omur cismi olduğuna göre ; sağ tarafta 5 , sol taraftada 5 olmak üzere toplam 10 adet bel fıtığı çıkış yeri mevcuttur…

Başka bir deyişle ; normal bir insanda bel bölgesinde toplam 10 adet bel fıtığı çıkış yeri mevcuttur. Bel fıtığında sıkışan sinir kökleri organizmanın hareket etmesine sebebiyet veren oluşumlardır.

Bel fıtığı ameliyatı esnasında bu sinir kökleri serbestleşse de , ilerde orjinal yapısını kaybettiği için çevresine granulasyon dokusu oluşacaktır.
Kaba bir tabirle ; en mükemmel yapılan bel fıtığı ameliyatlarında bile 10 aralıktan birini iptal ettiğiniz için hastada % 10 hareket kaybı olması normaldir. Eğer 2 tane fıtık varsa %20 , 3 fıtık varsa % 30 , 4 fıtık varsa % 40 hareket kaybı olacaktır.

Bu nedenden dolayı , sanılanın tam aksine bel fıtığı ameliyatları radikal % 100 netice veren ameliyatlar değildir. Çünkü 10 adet bel fıtığı çıkış yeri bulunmaktadır. Bunlardan biri alınsa , geriye 9 tane daha bel fıtığına aday yer var demektir.

Nitekim bel fıtığından 2-3 kez ameliyat olduğu halde , ilerde tekrar bel fıtığı olan insanlarla karşılaşabilirisiniz. İşte bunun nedeni budur.Bel fıtığı ameliyatları diğer ameliyatlara benzemez. Apandektomi ameliyatı sadece 1 kez olur. safra kesesi ameliyatı da sadece 1 kez olur. Çünkü bir insanda bildiğiniz gibi , bir tane apandix , bir tane safra kesesi bulunur.

Bunlar radikal çözüm getiren ameliyatlardır. Oysa , normal bir insanda 10 adet bel fıtığı çıkış yeri olduğu için , bel fıtığı ameliyatları radikal sonuç getirmeyen ve ilerideki dönemlerde bir dizi komplikasyonuda beraberinde getiren ameliyatlardır.

Amerika ve Kanada da bel fıtığı ameliyatları 4 seneden beri çok kısıtlı olarak , ancak çok belirgin bazı şartlar meydana geldiğinde yapılmaktadır.

Fakat , ne yazıkki ülkemizde medyanında bilinçsizce yaklaşması neticesi peynir ekmek satılır gibi her yerde herkese bel fıtığı ameliyatları yapılmaktadır.

Günümüzde bel ve boyun fıtıklarına genel yaklaşım ; MR daki görüntü ne olursa olsun ameliyat dışı, konservatif tedavilerin uygulanması ve şikayetlerin ortadan kaldırılmasıdır.

Konservatif tedavilerin cevap vermediği ve hastanın şikayetlerinin ciddi oranda artığı durumlarda ameliyata gidilmektedir. Günümüzde ameliyatla sonuçlanan vakalarda ciddi olarak düşmektedir. örneğin İngiltere de bu oran binde sekizlere kadar düşmüştür.

Ameliyatlarda da şikayeti kaldırma oranı oldukça düşük kalmaktadır. Sıkça tartışılan ; ameliyat sonrası şikayetlerin geçmediği veya daha da arttığı "başarısız bel ameliyatı sendromu (fail back surgery sydrome)" çok ciddi oranlarda görülmektedir.

Bazı araştırmalar ise ; ameliyat olsun veya olmasın şikayetlerin tekrarlama şansının 1,5 -2 yıllık dönemde aynı olduğunu göstermektedir. Yine bazı araştırmalar ; konservatif tedavilerin başarı oranlarının ameliyatlarla aynı olduğu bildirmektedir.

Yerli , yabancı tıbbi araştırmalar ; fıtıkların başarılı geçen konservatif tedaviler sonrasında sinire baskıların azaldığını , böylelikle ameliyatsızda bel fıtıklarının tedavi edilebileceğini göstermektedir.

Eğer şikayetler ameliyat tedavilerle kalkıyor ve kısa sürede (bir ağrı kesici gibi birkaç saat sonra) geri dönmüyorsa tedavi başarılı olmuş demektir.

Esasen ; bel fıtıklarının öncelikle ameliyatsız tedavi edilmesi , eğer başarı sağlanamıyorsa ve belirli kriterlerde mevcutsa cerrahi tedavisi yapılması esastır.

Bel fıtığında bilinmesi gereken bazı gerçekler

1) Bel ve boyun ağrıları ; nerdeyse insanlık tarihi kadar eski ve yaygın problemlerden biridir. Kutsal kitaplarda ve hipokrat`ın yazılarında bile yer almaktadır.

2) Günümüzde dünya nüfusunun %70-80 yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kere bel ağrısı çektiği saptanmıştır.

3) ABD de nezleden sonra en çok doktara gitme sebebi ; bel fıtığıdır.

4) Bel ağrıları 45 yaş altı bireylerde en çok sakatlık nedenidir.

5) Türk milletinin %60.4 nün bel ağrısı şikayeti olduğu ve kadınlarda daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Bel ağrıları ameliyat sebebi olarak 3 sırada ve en çok hastanede yatarak tedavi edilen rahatsızlıklar içinde 5. sıradadır.

6) ABD ekonomisi her yıl teşhis ve tedavi masrafları ve işgücü kaybı sebebiyle 60-100 milyar dolar gibi bir ekonomik kayba uğramaktadır. (USA-National Center for Health Statistic 1990).

Bu kaybın ülkemiz için 10 milyar dolar (turizm gelirlerimizden fazla) olduğu tahmin edilmektedir

7) MR da görülen fıtıkların ağrı mekanizması üzerine etkileri pek açık değildir.Bel fıtıklarında sinir basısı sonucu kök ağrısının mekanizması açık değildir. Çoğu kez ameliyatlarda bile bu kök basısı bulunamaz. Ağrının tutulan kökün iltihaplanması sonucu oluştuğu konusunda fikir birliği vardır. Yaygın inanış ; disk içindeki jelimsi sıvının asitik yapısının sinirin dış zarı (dura) üzerine hasar verdiği yönündedir.

Başarılı bir ameliyat sonunda bile kalkmayan ağrılar (fail back surgery syndrome) gibi sebeblerle MR da görülen fıtıkların şikayetlerin gerçek sebebi mi sorusunu ön plana çıkarmaktadır.

8) MR sonucu görülen fıtıkların ne zaman oluştuğu belirlenememektedir.

9) Ayrıca yine yapılan araştırmalar ; hiçbir şikayeti ve ağrısı olmayan (asemptomatik) insanlarında (Dünya nüfusunun sadece %20 si ) MR görüntülerinde disk anormalitelerine %67 gibi ciddi bir oranda rastlandığını göstermektedir.

Yani ciddi fıtığı görünsede ,hiçbir şikayeti olmayan insanlar vardır.

O zaman , MR da görülen fıtığın mı ağrılara sebep olduğu sorusu akla gelmektedir.

Bu yüzden birçok uzmanın birleştiği nokta

1) Bel fıtıklarının öncelikle ameliyatsız tedavi edilmesi , eğer başarı sağlanamıyorsa ve belirli kriterlerde mevcutsa en son çare olarak cerrahi tedavisi yapılması esastır.

2) Bel fıtığında tedavi edilmesi gerekenin MR görüntüsü değil ; hastanın kendisi (ve tabiki şikayetinin) olması gerektiğidir.

3) Ameliyat olan bel fıtığı hastalarına ; ameliyatın radikal bir tedavi yöntemi olmadığı , ilerde bir başka yerden başka bir bel fıtığı çıkma riskinin her zaman mevcut olduğu hatırlatılmalıdır. Bu nedenle bel fıtığı ameliyatı olan hastalarda mutlaka bel kaslarını güçlendirici egzersizler yapmalıdır.

4) ameliyat edildiği halde tekrarlayan ya da başka yerden çıkan bel fıtıklarında en fazla 4 ameliyat yapılır..Çünkü 4 diskin alınması sonucu % 40 hareket kaybı ortaya çıkar. 5. bir ameliyatın olması demek ; hastayı "yatalak hasta" haline getirmek anlamına gelir ki ; bunu hiç bir doktor yapmaz..

O nedenle bel fıtığı ameliyatları en fazla 4 kez yapılır.

Yorumlar

  • Zey*** Dem*****
    7 yıl önce
    iyi günler.(MR SONUCUMA GÖRE AMELİYAT OLMAM GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ VE 19 AYLIK BİR ÇOCUĞUM VAR VE BU SÜREÇ İÇİERİSİNDE YARDIMCI OLABİLECEK KİMSE YOK AMELİYATSIZ TEDAVİ SÖZ KONUSU OLABİLİR Mİ LÜTFEN YARDIM CI OLUN BANA ))15.07.2014 tarinde LOMBER MR İNCELEMESİ SONUNUCUM T1A sagital.T2A sagital-aksiyal kesitlerden oluşan incelemede; lomber lordoz normaldir. lomber vertebra koprus yükseklikleri normaldir.L5-S2diskine bakan end plate\'lerde tip|| dejenerasyon ile uyumlu sinyal DEĞİŞİKLİKLERİ İZLENMİŞTİR. L5-S1 disk aralığı daralmıştır.İntervertebral disklerde yer yer hidrasyon kaybına bağlı sinyal değişiklikleri izlenmiştir. Vertebra korpu köşelerinde yer yer minimal dejenereratifsivrileşmeler mevcuttur.L3-4 DİSKİNDE DİFFÜZ ANNÜLER TAŞNA VE SOL PARAMEDİAN LOKALİZASYONDA İNFERİORA BELİRGİN EKSTÜDASYON GÖSTEREN POSTERİOR DİSK HERNİASYONU İLE UYUMLU GÖRÜNÜM İZLENMİŞTİR. TEKAL KESE VE SOL SİNİR KÖKÜĞ BASILANMAKTADIR.BİLATERAL NÖRAL FORAMENLER AÇIKTIR, L4-5 DİSKİNDE POSTERİOR TAŞMA İZLENMİŞTİR.TEKAL KESE MİNİMAL BASILMAKTADIR.BİLATERALNÖRAL FOROMENLAR AÇIKTIR. L5-S1 DİSKİNDE DİFFÜZ ANNÜLER TAŞMA İZLENMİŞTİR.TEKAL KESEYE BELİRGİN BASI SAPTANMAMIŞTIR.BİLATERAL NÖRAL FOROMENLER DARALMIŞTIR. SPİNAL KANAL GENİŞLİĞİ NORMAL OLUP,İÇİ PATOLOJİ İZLENMEMİŞTİR. KESİTLERE DAHİL MEDÜLLA SPİNALİS.KONUS MEDÜLLARİS VE KAUDAYA AİT PATOLOJİ İZLENMEMİŞTİR. PARASPİNAL ALANLAR NORMAL OLARAK İZLENMİŞTİR. SONUÇ: MİNİMAL SPANDİLOZ,DİSKOPATİ. BU TATKİT 3 SEKANSTAN OLUŞMUŞTUR.KONTRAST MADDE KULLANILMAMIŞTIR. UZMAN DEĞERLENDİRME MVCUT TEKNİK OLANAKLAR VE GÜNCEL TIBBİ BİLGİLER DOĞRULTUSUNDA YAPILMIŞTIR.İNCELEMENİN HASTANIN KLİNİK,MUAYYENE,LABORATUAR VE PATOLOJİ BULGULARI İLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMESİ ÖNERİLİR. İLGİNİZE TEŞŞEKKÜR EDERİM.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Öncelikle çok geçmiş olsun, omurilik sorunu yaşıyorsunuz, burda disklerle ve sinirler ilgili bir problem söz konusu. emzirmiyorsanız size özel tedavi yöntemimiz için linki inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Ays* Tav***
    7 yıl önce
    kalcalarıma yayılan oturmam ve egilmeme mani olan şiddetli bir agrı var belimde.emar çektirdim sonuç bekliyum.kas gevsetici agrı kesici iğne yaptırıyum bir haftadır hiç geçmedi.şimdiye kadar hiç böyle bi ağrı görmemiştim.üç küçük fıtık var zaten bende.yasım 27.kilom 58
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      herhangi bir teşhis olmadan birşey öneremiyoruz, yanlış yönlendirmek istemeyiz. bitkisel tedaviyle ilgili öneride bulunabilmek için teşhis olması gerekiyor. lütfen öncelikli olarak bir doktora gidin.. Bilgi hattı:0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Hü***** Mut**
    6 yıl önce
    Iyi günler size bisey danışmak istiyom 5 aydir falan bende gecmeyen bi agri var kalcadan bacagima kadar siddetli agri giriy yürüyemiyom egilemiyom oturramiyom MR çektim dokt fıtık patlamasi var dedi sinire baski yapiy ameliyat olman lazim dedi bende kkuyum ameliyattan agridanda duramıyom ameliyatsiz yönü yokmu size mr sonucunu yazim ben Teknik :aksiyal T2A, T1A. Lomber ldoz düzlesmistir Lomber vertebralarin kpus yükseklikleri doğal izlenmistir L5-S1 iintervertebral diskinde dejenerasyona sekonder sinyal ve yükseklik kaybı izlenmistir L1-2.L2-3.L5-S1 ve T12-L1 intervertebral diskine komsu5 end platelerde schml nodülleri izlenmistir. L5-S1 intervertebral disk mesafesinde subligamantöz sağ parasantral ekstrüde disk hernisi izlenmistir.sağda sinir kökü basılanmıştır. Spinal kd kaliblasyonu doğaldır. Konus medüllaris nmal lakalizasyonda izlenmistir. en kisa sürede cvp yazarsaniz çok sevinirim şimdiden tskkurler
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      detaylı görüşülmesi gereken bir sorun bu, sorulması gereken bir kaç soru olacak bu numaradan ulaşabilirsiniz Bİlgi Hattı : 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp