Bebeklerde Karın Ağrısı

Bebeklerde Karın Ağrısı, Bebeklerde ve Çocuklarda Karın Ağrısı En Çok Rastlanan Şikayetlerin Başında Gelir. Bebeklerde Karın Ağrısı Probleminin Nedenleri, Belirtileri, Tedavi Yöntemleri Hakkında Bilgilerin Yer Aldığı Makalemiz Aşağıda Yer Almaktadır. Bebeklerde Karın Ağrısı Problemi Hakkında Öğrenmek İstediğiniz Bilgileri Makalemizi Okuyarak Öğrenebilirsiniz.

Bebeklerde Ve Çocuklarda Karın Ağrısı

Karın ağrısı çocuklarda en çok görülen şikayetlerden biridir. Esasında karın ağrısının kendisi bir hastalık değildir. Karın ağrısı başka hastalıkların bir belirtisidir. Genel olarak önemsiz sayılabilecek rahatsızlıklardan kaynaklanır. Ancak bazen karın ağrısı ciddi rahatsızlıkların bir belirtisi de olabilir.

Karın ağrısı kısa süreli veya uzun süreli olabilir. Ya da aniden veya yavaş yavaş başlayabilir. Aniden başlayan şiddetli karın ağrıları ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu nedenle bu tür ağrılarda doktora gitmekte büyük fayda vardır. Genel olarak görülen ise kronik karın ağrılarıdır. Yani uzun süre devam edebilen ve fazla şiddetli olmayanlar. Bu tip karın ağrıları genellikle sindirim sistemindeki bir rahatsızlıktan kaynaklanır. Yine de her iki durumda da doktora gitmek gerekir.

Çocuklarda karın ağrısı en çok aşağıdaki sebeplerden kaynaklanır:

Üşütme: Soğuk yiyecekler yemek veya içmek, soğuk yerlerde oturmak (beton, taş gibi), çıplak ayakla soğuk yerlerde dolaşmak başlıca sebeplerdir. Bu tür davranışlar karın ağrısı ve ishale sıklıkla sebep olmaktadır.

Kabızlık: Karın ağrısının başlıca sebebi denebilir. Genellikle düzensiz beslenme, çocuğun her bulduğunu yemesi nedeniyle oluşur. Beslenme şekli düzene sokulduğunda kabızlık sorunu da ortadan kalkar.

Zehirlenme: Zehirlenme en çok tavuk, balık ve mayonez gibi sebeplerle görülür. İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesi de zehirlenmeye yol açmaktadır. Mideye kramp girmesi şeklinde şiddetli ağrılara, kusmaya ve ishale neden olur.

Apandisit: Apandisit kaynaklı ağrı önce göbek çevresinde görülür. Bir süre sonra karnın sağ alt bölümünde yoğunlaşır. Çocuk kıvranmaya başlar ve yürüyemez hale gelir. Vakit kaybetmeden derhal en yakın sağlık merkezine gidilmelidir.

Bağırsakta tıkanma: Bağırsaklarda tıkanma sonucunda çocuk gaz çıkaramaz, kakasını yapamaz. Bu da şiddetli bir ağrıya neden olur. Kusmaya da yol açabilir.

Psikolojik: Hiç bir hastalık bulgusu yoksa ve genellikle hoşlanmadığı işler sonucunda çıkıyorsa psikolojik olabilmektedir. Gitmek istemediği bir yer, istemediği bir şeyi yapmak, bulunduğu ortamdan kaçmak, kıskançlık ya da ilgi ve şefkat için karın ağrısnı kullanabilir.

Çocuğunuz karın ağrısından şikayet ediyorsa öncelikle aşağıdaki şekilde davranmakta fayda vardır:

* Ağrının psikolojik olup olmadığını anlamaya çalışın.
* Ağrının yerini tarif ettirerek tam olarak belirlemeye çalışın.
* Başka şikayetler olup olmadığını öğrenmeye çalışın.
* İstemiyorsa zorla bir şeyler yedirmeyin.
* İçebilirse su içirmeye çalışın.
* Doktora gitmeden ilaç vermeyin.
* Kendisini rahat hissedeceği bir poziyonda yatırın.
* Ağrının sıklığını ve şiddetini öğrenmeye çalışın.
* Ağrının başka bölgelerde de bulunup bulunmadığını öğrenin.
* Tuvaletini rahat yapıp yapamadığını öğrenin.
* Kaka yapmasını veya gaz çıkarabilmesini denemesini sağlayın.

Sürekli kusma, ateş, sararma, tuvaletini yapamama, ishal, kusma gibi belirtiler de bulunuyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp