Bebeklerde Çırpınma Nöbetleri

Bebeklerde Çırpınma Nöbetleri : Ufak bebeklerde saraya benzer zaman zaman çırpınma ve titremeler olabilir. Bu sara değildir. Bebek çırpınmasında, aşağıda izah edeceğimiz sebepler ortadan kalkınca, çırpınma da geçer. Sarada ise, çırpınma zaman zaman nöbet halinde gelir.Bebeklerdeki titremenin sebepleri çoktur. Bebekler, sinir sistemi çok hassas olarak doğarlar. Doğuşlarından sonragenellikle bebeklerde mide-barsak bozuklukları cok olur ve çırpınmanın % 90’nm sebebi budur. Doğduğu sırada anne sütü çok koyudur ve bebeği ishal ederek barsaklarının temizlenmesi sağlanır. Bir kaç gün sonra normale döner. Fakat gerek bez değiştirme sırasındaki üşütmeler, gerekse annenin beslenmesinde yediği bazı şeyler nedeniyle veya annenin sütü kesilerek sun’i beslenmelerle bebek sık sık ishal olur veya tam beslenemez. Böylece çocuk bu büyüme sırasında iyi beslenemez ve bundan sinir sistemi etkilenerek, onda zaman zaman titremelerin doğmasına neden olur.

Bebeğin kakasının pis kokması ve makatını yakması (asit oluşu), çok gaz yapması, hep titremeye neden olur.Bir de diş çıkarma sırasında çocuklarda sinirlilik ve titreme olur veya artabilir. Fakat gerek bebek iken ve gerekse diş çıkarma sırasında eğer bebek dengeli ve yeterli beslenirse (ne az ne de çok), titreme falan olmaz. Diş çıkarma sırasında ağzına kirli şeyleri götüren veya iyi bes- lenemiyen çocuk sık sık ishal olur ve titreme gelebilir, bunlar sinirli olurlar.Bebeklerde 1 yaş sonuna kadar titreme olabilir. Zira bu dönemde sinir sistemleri çok hassastır ve en ufak vücut zehirlenmesi (ishal, uygun şeyler yememe, kirli şeyleri ağzına sokma) onların sinirlerini etkiler.Bebeklerdeki titreme 5 - 6 yaşma kadar sürebilir. Fakat anne - baba daha ilk yıllarında bebeğin beslenme düzenini düzeltmezlerse, 5 - 6 yaşına kadar süren yıpratıcı ishaller, sinirleri yıpratır ve çocuk saraya doğru sürüklenebilir.Çoğunlukla titreme görülen çocuklarda raşitizm de görülebilir ve bu çocuklar en ufak ateşlendiklerinde sinirleri etkilenir ve çocukta titreme krizleri gelebilir. Aşırı antibiyo- tikli ilaçlar da çocukların mide ve barsaklarını bozar ve titremelerine heden olur.Bu arada sık sık titreme olan çocuklarda bazen felçler de meydana gelebilir. Bebek ve çocuklardaki titremeler biç bir ön işaret göstermeden gelebilir. Yalnız kakası normal iken çocuğa kriz pek gelmez. İshal görülürse, o gün veya ertesi gün kriz gelebilir.

Hemen ishali giderici çarelere başvurulmalıdır. Bunun en iyi ve zararsız ilacı şudur : Önce çocuğa bol su içirilmeli, içi temizlenmeli, sonra 1 fincan sıcak suya 1/4 kahve kaşığı toz tarçın katılmalı ve bunun üzerine çıkan suyundan çocuğa, günde 4 - 6 kahve kaşığı içirilmelidir. Büyüklere biraz daha fazla verilebilir. Tarçın zararsız bir şekilde ishali keser. Bebeklere ilk aylarında, 1 adet ufak hindistan cevizi, 4 kahve kaşığı şekerle ezilir ve her emzirmeden sonra parmak ucu ile bu tozdan 1 - 2 defa yalatılır. Bu, hem gaz ve ishali keser ve hem de hazım organlarının kuvvetlenmesini sağlar.Titreme gelen bebek veya çocuğun beslenmesi düzeltilir ve sakin bir yerde tutulursa, kriz gelmez olur ve 8-10 günlük bir bakım genellikle iyileşmeye yeter.Çocukta felç olmuşsa, vakit geçirilmeden doktora gidilmeli ve beslenme, ishal, kirli, bayat şeyleri yedirmeme gibi tedbirler hemen alınmalıdır. Felcin kısa sürede geçmesi sağlanmalı, aksi halde gecikince felç ilerler ve yerleşebilir.

Öneriler— Kusma varsa 2 - 3 saat bebeğe hiç bir şey verilmemelidir. Mide dinlenmelidir. Çocuğa 1 - 2 lavman yaparak bar sakları temizlenmelidir. (Lavman ılık tuzlu su ile yapılabilir).— Sonra sebze suyu çorbalar (bol limonlu) verilir, daha sonra 2 - 3 ncü günlerde normal beslenmeye geçilir.— Kriz anında bebek veya çocuk vücut sıcaklığında su içerisine yatırılmalı, başına ve alnına soğuk suya batırılmış mendil konulmalıdır. Titreme geçince, bebeğin ağzına 1 - 2tatlı kaşığı soğuk su verilmelidir.— Menenjit, barsak kurtları, kalsiyum eksikliği de titreme krizleri yapabilir. Beyin uru, başa vurma veya başın çarpılması, yanlış ve fazla ilaç kullanılmaları da keza titremelere neden olabilir. Bunlar da giderilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp