Bebeklerde Bağırsak Tembelliği

Bebeklerde bağırsak tembelliği oldukça sık rastlanan bir sindirim sistemi rahatsızlığı olup bebeklerin kaka yapamaması, kaka yapmakta zorlanması, kabızlık gibi genel şikayetler ile karakterize bir durumdur. Bebeklerde görülen bağırsak tembelliğini normal kabızlık ile karıştırmamak gerekmektedir. Alelade kabızlık şikayetleri iyileştirilebilir ve birdaha tekrarlamaz. Ancak bebeklerde görülen bağırsak tembelliği şikayetinde kabızlık sürekli olarak tekrarlamaktadır. Bunun en önemli nedeni ise bebeklerin sindirim sistemlerinin erken dönemlerde henüz tam manasıyla etkinliğine kavuşamamış olmasıdır.

Bebeklerde sürekli kabızlık ve kaka yapamama durumunda bağırsak tembelliğinden söz edilir. Bebeklerde her kabızlık bağırsak tembelliği sayılmaz, barğısak tebelliği sürekli tekrarlayan kabızlık ve kaka yapamamadır.

Anne sütü alan bebeklerde bağırsak tembelliği az görülür, ancak bebeğin sindirim sisteminin gelişim sürecinde, 0-3 ay bebeklerde kaka yapamama durumu görülebilir. Bu bir rahatsızlık olarak görülmemeli ve değişik yöntemlerle bebek hırpalanmamalıdır. Anlınabilecek önlem bebeğin kaka yapmasını kolaylaştırıcı önlemler olmalıdır. İl üç aylık dönemde bebeğin seyrek kaka yapması, yani 3-4 gün bebeğin kaka yapmaması aslında normaldir. Herhangi bir tedavi gerekmez. Zaten bebek kakasını yaptığında kakasının sert bir kaka olmadığını göreceksiniz.

Bağırsak tembelliği 0-6 ay dönemden sonra ek gıdalara geçişle veya bebeğe inek sütü vermeye başlamanızla da görülebilmektedir.

Eğer bebeğinizde kabızlıkla birlikte;

Anne sütü almasında veya beslenmede isteksizlik
Kilo artışında düşüş
Huzursuzluk vb. durumlar yoksa bu durum bir rahatsızlık sayılmaz.

Evde alabileceğiniz önlemler ve uygulamalar;

bebeğe bir çay kaşığı zeyinyağı içirmek
rezene çayı vermek.
Karnına hafifçe masaj yapmak
Bebek ıkınmaya başladığında bezini açıp kaka yapmasını kolaylaştırmak.
Altı aydan büyük bebeklerde, lahana suyu, havuç suyu, elma suyu verilebilir.
1 yaşından büyük bebeklerde sürekli kabızlık görülüyorsa bir doktora danışıp;

Kansızlık
D vitamini eksikliği
primer barsak patolojileri vb. bir durumun olup olmadığı incelenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp