Bebeklerde Bademcik İltihabı

Bebeklerde Bademcik İltihabı: Bebeklerde Bademcik hastalıkları bağışıklık sisteminin dirençsiz olması durumunda etili olur.Bu bölümde sizlere çocuklarda ve bebeklerde bademcik hastalığı hakkında bilgileri sunmaktayız.

Bebeklerde Bademcik Hastalığı

Boğaz ağrılarına genel olarak iltihaplar neden olur. Çoğunlukla da bunlar, antibiyotiklerin etkisiz kaldığı virüs iltihaplarıdır. Bu tür iltihaplar, genellikle birkaç gün içinde, kendiliğinden geçer. Belirtileri, acı ve yutkunma zorlukları ile hafif ateştir. Bakım, bademcik iltihapları için önerilene benzer ve yutkunma zorlukları ile acıyı gidermeyi amaçlar.

Çocuklarda Bademcik Hastalığı


Tıp dilinde tonsil adı verilen bademcikler, dilin arkasında, her iki yanda olmak üzere iki tanedir ve ağzın yanlarına bağlıdır.

Sağlıklı olduklarında pembemsi görünümü olan bademcikler, ağzın arkasını ve boğazı saran lenf bezlerinin birer parçasıdır. Bademcikler, hastalık yaratıcı organizmaları tutup, onların bedene yayılmalarını önleyerek, enfeksiyonlara karşı koruyucu bir işlev yerine getirirler.

İltihaplandıklarında kızarırlar, büyürler ve bazen de beyaz noktalarla kaplanırlar. Bademcik iltihabıyla beraber, boğazdaki lenf bezeleri de büyür ve hassaslaşır. Bunlar, bedenin enfeksiyonla savaştığını gösteren, sağlıklı belirtilerdir. Ve bu savaşım, enfeksiyonu gidermek açısından kendi başına yeterli olabilir.

Bademcikleri iltihaplanan çocuk, sıradan boğaz ağrısına benzeyen belirtilerin yanı sıra, karındaki lenf bezelerinin de işe karışması nedeniyle karın ağrılarından da şikâyetçi olabilir. Bu tür karın ağrıları, apandisit ağrılarıyla karıştırılmamalıdır.
Bademcik Hastalığının Tedavisi

Dinlenme: Çocuk, yorgunluk duyacaktır. Kendini fazla yormaması, dinlenip uyuması sağlanmalıdır.

Yiyecek: Çocuk, iştahsızlık nedeniyle yiyemiyorsa, fazla zorlanmamalıdır. Ancak yememenin nedeni, boğazın acımasıysa, çocuğun muhallebi, meyve püresi, jöle gibi çekici ve lezzetli yiyeceklerle yeterli gıda almasına özen gösterilmelidir.

İçecekler:
Çocuk, gıdasını olabildiğince içecekler yoluyla almaya özendirilmelidir. Meyve suları ve süt, bedenin beslenme gereksinimlerinin pek çoğunu karşılayacaktır.

Acının giderilmesi: Boğazdaki ve varsa karındaki acının giderilmesi amacıyla her dört saatte bir aspirin ya da benzeri ilaçlar uygun dozda verilebilir.

Gargara: Beş yaşından büyük çocuklar için uygundur. Suda eritilmiş aspirin ya da bu amaçla hazırlanmış müstahzarlarla yapılan gargara, acının giderilmesi açısından yararlı olur ve enfeksiyonu denetleyen, antiseptik bir işlevi yerine getirir.

Antibiyotikler:
Çok ciddi bademcik enfeksiyonlarında, bedenin kendi korunma mekanizmalarıyla enfeksiyona karşı yeterince savaş veremediğini gösteren belirtiler bulunması durumunda, doktorca verilebilir.
Ne zaman doktora başvurmalı?

Çocuğun durumu, yukarda önerilenlerin yapılmasına karşın, kötüleşirse, Hastalık, üç ya da dört günden uzun sürerse, Kulak, başağrısı veya başka rahatsızlıklar ortaya çıkarsa, Ateş, 38.8 santigrad derecenin üzerine çıkarsa, Bademcikler, aşırı büyük ve iltihaplı görünüyors

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp