Basur Memeleri

Basur Memeleri

Rektum ve Anus'un Varisli Toplardamarlarıdır. Aşırı Şişmanlık, Fazla Ikınma Gibi Nedenler Sonucu Oluşan Hastalıktır.

Rektum ve anus‘un varisli toplardamarlarıdır. Dış basur memeleri, anus dışında olup, üzerleri deriyle kaplı olanlar; iç basur memeleri ise, rektum ile anus‘un birleşme yerinde bulunurlar ve üzerleri mukoza ile örtülüdür.

BASUR MEMELERİ OLUŞUM NEDENİ

Aşırı şişmanlık, knorik kabızlık ve dışkılama sırasında fazla ıkınma, kuvvetli müshil kullanma, gebelik, rektum ve komşu dokuların tümörleri ve çok ender olarak da, portal toplardamarda basınca neden olacak karaciğer hastalıklarıdır. Basur memesi oluşumunu hazırlayıcı, kalıtsal bir faktörün varlığı olasıdır.

BELİRTİLERİ

İç basur memeleri: Basur memeleri, hastayı rahatsız etme derecelerine göre sınıflandırılırlar: Birinci dterecede olanlar, anusta hiç belirmeyen, fakat zaman zaman kanayan basur memeleridir; ikinci derecedekiler, anus dışına çıkar, fakat kendiliklerinden geri, içeri girebilirler; üçüncü derece olanlar, anus dışına çıkıp, ancak itilmeyle içeri girebillenlerdir. Her üç tipte de sorunlar belirebilir. En sık görülen sorun, trombozdur (damar içi pıhtı oluşumudur). Bu durum, çoğ ağrılı olmakla birlikte, birinci ve ikinci derece basur memelerinde, tedavi edilebilir. Üüncü derece olanlarda, özellikle enfeksiyon (bkz.) ve strangülasyon (sıkışma-boğulma) görülebilir. Her üç tipte de, özellikle dışkılama sırasında kanama, anus çevresi kaşıntısı, akıntı ve tıkanma, boğulma ya da enfeksiyon oluştuğu zaman da ağrı görülür.

Dış basur memeleri: Tıkanma olmadıkça, fark edilmezler. Tıkanmalı durumda ise, çok ağrılıdırlar.

TEDAVİ

En fazla rahatsız eden belirti, anus çevresi kaşıntısıdır. Kaşıntıyı giderici türlü merhemin bulunmamasına rağmen, en iyi önlem, her dışkılama sonrası, anus çevresini su ile iyice yıkamaktır. Basur memelerinden gelen bir sızıntının varlığında ise, bu bölgenin daha da sık yıkanması gerekir. Dışkılama düzene sokulmalı ve dışkının yumuşak olması sağlanmalıdır. Başlıca şikayetin, kanama ve basur memelerinin birinci ve ikinci dereceden olmaları halinde; damarları büzen, tahriş edici bir madde, basur memelerine zerk edilebilir; bu biraz rahatsız edici, ama ağrı vermeyen bir tedavidir. Üçüncü derece basur memleerinin şikayet doğurmaları, bunların ameliyatla çıkartılmasını gerektirir. Bu tip basur memeleri, dışarı çıkıp, strangüle ve enfekte oldukları takdirde, hasta yatırılmalı ve anus çevresine soğuk kompres uygulanmalıdır; bu olay çok sancılı olabilir. Ameliyat yapmak için, enfeksiyonun iyileşmese beklenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp