Balıkesir İli Şifalı Suları

Balıkesir İli Şifalı Suları :

Balıkesir ilimiz, şitalı sular açısından çok zengin bir potansiyele sahiptir. İlin hemen her köşesinde, değişik hastalıklara iyi gelen sıcak kaynak sulan vardır. Günümüzde modem tesisler kurularak değerlendirilen bu sular, iç ve dış turizmin canlandırılmasında, Balıkesir İli‘nin birer servet kaynağı sayılır.

Acı su Madensuyu:

Sıcaklık 18 OC.

Balıkesir'in, Susurluk ilçesi, Dere köyündedir. Dere kenarında, ağaçlık bir yerden kaynar. Gazlı sulardandır. Mide, karaciğer, safra yollan hastalıklarında büyük faydalar sağlar. İçimi fevkalade güzel bir sofra suyudur. Şişelenerek satışı yapılır.

Akçay Kaplıcası:

Sıcaklık 55 0C.

Edremit, ilçesi, Akçay istasyonundadır. Edremit'e 20 km. uzaktır. Suyun çıktığı yerde sıcaklık 56 derece olduğu halde, 1 km. uzaktan kaplıcaya geldiği zaman sıcaklık 42 dereceye iner. Ancak, değerinden hiç bir şey Yitirmez.

Deniz kıyısında, ağaçlık bir yerde bulunan kaplıcaya "Ilıca palas" adı verilir. Özel banyolar, oteli vardır.

İçmeye elverişli değildir. Asıl tedavi banyodur. Ziyaretçiler aynı zamanda denizden de faydalanır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına iyi gelir.

Asar köy Kaplıcaları:

Sıcaklık 50-84 OC.

Bigadiç ilçesi, Asar Köyü‘ndedir. Kayalıklar arasında birçok yerden kaynar. Türlü adlarla anılan 7 kaynak vardır. Sıcaklıklar 50 ile 81 derece arasında değişir. İçilmesi yanında, banyosu da çok faydalıdır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında büyük faydalar sağlar.

Balya Dağ Kaplıcası:

Sıcaklık 60 OC.

Balya ilçesi, Ilıca köyündedir. Bulunduğu yer, denizden 500 m. yüksektedir. Bir kaç yerden kaynar. Kadın ve erkeklere ait iki bölümlü bir hamamı vardır. Kaplıcada suya, kekik ve ceviz yaprağı atarak Yıkanmak geleneği yaygındır. Bu gelenek, birçok Alman ve Çekoslovak kaplıcalarında da görülür. İçmeye elverişli, değildir. Banyosundan romatizma, nevralji, kadın hastalıklar şifa bulur.

Bostancı (Derman) Kaplıcaları:

Sıcaklık 56 OC.

Edremit ilçesine 10 km. uzaklıkta, Bostancı Köyü‘ndedir. Frenk Ilıcası da denir. Bir km.lik alanda, yer yer çıkan sular, geniş bir sazlık ve bataklık oluşturur. Çok yerde çamur, hemen tedaviye hazır bir halde sıcak olarak bulunur. Bir hamamı ve havuzlan vardır. Bu hamamın hemen ilerisinde daha sıcak bir kaynak bulunmuş ve bunun üzerine "Derinen Kaplıcası" yapılmıştır. Oteli, özel banyolar faaliyettir.

Bostancı Kaplıcası çamuru çok değerlidir. İçmeye elverişli değildir. Romatizma, nevralji, nevrit ve kadın hastalıklarına iyi gelir.

Dere köy İçmesi:

Sıcaklık 18 OC.

Susurluk ilçesi, Dereköyün'dedir. Bir dere kenarında ağaçlık içinden kaynar. Suda CO2 gazı boldur. İçimi hoş bir sofra suyudur. Mide, karaciğer, böbrek hastalıklarında faydalıdır.

Ekşi dere Kaplıcası:

Sıcaklık 41 OC.

Gönen ilçesine 15 km. Balcı köyü yakınındadır. Bulunduğu yer ağaçlıktır. Bir hamamı vardır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına iyi gelir.

Emen dere Kaplıcası:

Sıcaklık 32 OC.

Sındırgı ilçesine 7 km. uzaklıkta, Ermen dere (Ilıca) köyündedir. Üç kaynaktan çıkar. Bulunduğu yer, çam ağaçlanıla kaplıdır. Sular birleşince, değirmen döndürecek kadar bollaşır. Radyoaktivitesi yüksektir.

Kaplıcanın doğal güzelliği insanı büyüler, görmeye değer, bir yerdir. Banyosundan, nekahet dönemindeki hastalar, zayıflar, yaşlılar çok fayda görür. Deri ve sedef hastalıklarına iyi gelir.

Gönen Kaplıcaları:

Sıcaklık 79 0C.

Gönen ilçesi merkezindedir. Gönen çayına yakındır. Bandırma iskelesine 40 km, Balıkesir'e 60 km. uzaklıktadır. Kaplıcanın bulunduğu yer, 600 metrekarelik bir alanı kaplar. Yüzyıllardan beri bilinen bir şifalı sudur. Suyun sıcaklığı yüksek olduğundan, banyo için açık havuzlarda soğutulmuş su kullanılır.

Kaplıca sulan, en çok sodyum sülfat ve sodyum bikarbonat taşır. Çok sıcaktır ve karışık acı sulardandır. Banyo kürleriyle her çeşit romatizma, kadın hastalıklar, felç, sinirsel ve ruhsal hastalıklar, içme kürleriyle karaciğer ve safra yollarının hastalıklarında etkiri şifa sağlar.

Mitolojiye göre, Gönen şitalı sularında Tanrılar bile yıkanmış. Sular çeşitli madensel eriyikler içerir. Bunlar, suyun içinde gözle görülmeyen elementlerdir. Suya girildiğinde, su ile deri arasında bir elektrik akımı oluşur.

Gönen Dağ Ilıcası:

Gönen ilçesine 13 km. uzaklıkta, doğal güzellikleriyle gidenleri büyüleyen ormanlık içindedir. Romalılar döneminden beri bilinir. Üstü açık bir havuzu vardır. Su yerden kaynar. Etrafında odaları, soyunma yerleri yapılmış-tır. Ayrıca, hemen yakınında Gençlik çeşmesi adıyla tanınmış bir de çeşme var.

Söylenceye göre bu çeşme "Kudret iksiri" imiş. Radyoaktivitesi yüksek, madeni içme suyudur.

Suyun yapılan analizinde, içinde cinsel hormonlar harekete geçiren ve idrar yollan hastalıklarına iyi gelen nitelikte olduğu belirtilmiştir. Gençlik çeşmesinin; müşterileri, çoğunlukla kırk-elli yaş arası kişileri oluştururmuş. Yaz boyunca bol ziyaretçileriyle ünlü bir ılıca ve dinlenme yeri olan Dağ Ilıcası, görülmeye değer bir şitalı sudur.

Güre Kaplıcaları:

Sıcaklık 64 OC.

Edremit İlçesi'ne 12 km. uzaklıktadır. İzmir-Çanakkale karayolu üzerinde, beş yüz metre içerdedir. Kaplıca sulan birkaç yerden kaynar. Bulunduğu yer, koyu zeytinliklerle kaplıdır. Güre köyü kaplıcalar, yüzyıllar dan dan bu yana bilinen bir kaplıcadır.

Eski adı "Afrodit Hamamı"dır. Güzellik Tanrıçası, Afrodit'in burada yıkanıp, güzelliğini kazandığı söylencesi yaygındır.

Kaplıca sulan kadın hastalıklar, romatizmalar, cilt, sedef, böbrek taş ve kumlan ile karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Güre kaplıcalar, sahip olduğu deniz, dağ ve orman havası ile sağlık dolu, görülmeye değer, güzel bir şifa merkezidir.

Akım, kaplıca suyundaki yararlı elementlerin, deriden geçerek, vücuda girmesini sağlar. Kan dolaşımıyla kısa sürede bütün vücuda yayılan bu maddeler, başta salgı bezleri olmak üzere, sinir sistemini, bütün doku ve hücreleri etkileyerek, yıpranmış organlar sağlığa kavuştururlar.

Hisaralar Kaplıcası:

Sıcaklık 98 OC.

Sındırgı İlçesi'ne 14 km. uzaklıktadır. Kaplıcanın bulunduğu yer, ağaçlık ve doğal bir güzelliğe sahiptir. Sular bir dağ eteklerinden değirmen döndürecek kadar bol akmakta, ancak yeteri kadar bu servetten yararlanılmamaktadır. Son gidişimizde yeni bir otelin yapıldığını gözledik. Değerlendirilmesi önemle gerekmektedir. Konaklama tesisleri yetersizdir. Kaplıca sularından, çevrede seracılıkta faydalanmak için çalışılmaktadır.

Sular, travertenler oluşturmuştur. Suların geçtiği alan üzerinde gezinirken, kayaların içinden suların kaynama sesi duyulur.

Birleşiminde en çok sodyum bikarbonat vardır. İçmeye elverişli değildir.

Hozluca Kaplıcaları:

Sıcaklık 80 OC.

Balya ilçesi, Camili Mevkii'ne 5 km. uzaklıktadır. Sulan kükürtlüdür. Romatizmalı hastalıklara çok iyi gelir.

Karaağaç Kaplıcası:

Sıcaklık 31 OC,

Burhaniye ilçesine 15 km. uzaklıktaki Karaağaç Köyü'ndedir. Su küçük bir havuzda toplanır. Üzerinde eski bir hamam vardır.

Suyu ılık olmakla birlikte, kükürdü nedeniyle deri hastalıklarında, uyuzlarda banyosundan çok faydalanılır. Gargara, buğulama ile boğaz, burun, teneffüs yollan hastalıklarında tavsiye'ye değer.

Kepekler Kaplıcası:

Sıcaklık 54 OC.

Susurluk ilçesi, Kepekler Köyü'ndedir. Susurluk Bandırma tren yolu buradan geçer. Yaklaşık 200 dönümlük bir alanda yer alan sular, büyük bir çamur tabakası oluşturur. Bu çamur, yirmi kaplıca suyunun kuvveti kadar bir çamurdur denebilir.

Uluslar arası literatürde bu çamını "Moor" denir. Dünyanın en şitalı çamuru olduğunda uzmanlar ortak görüşe varmışlardır. Çamur, taze toprak kokusu verir. Suyun litresinde çok yüksek radyoaktivite bulunduğundan, bu yönüyle ülkemizin doğal sıcak çamurlu, en üstün kaplıcası sayılır. Büyük bir hamamı ve havuzu vardır.

Radyoaktiviteli çamur uygulamalar kırık çıkıktan sonraki hareketsizliklerde, kadın hastalıklarında, çocuk felçlerinde, sinirlilik durumlarında çok yararlı sonuçlar verir. Yaz aylan boyunca açıktır. Badırma iskelesine 30 km. uzaklıktadır.

Kokarlar Kaplıcası:

Sıcaklık 50 OC.

Bigadiç ilçesi, Asar Köyü'ndedir. Banyo, koklama, gargara kürleriyle faydalanılır. Romatizma, nevralji ve solunum yolla n hastalıklarında yarar sağlar.

Sıcaklık 50 OC.

Bigadiç ilçesi, Asar Köyü'ndedir. Banyo, koklama, gargara kürleriyle faydalanılır. Romatizma, nevralji ve solunum yolla n hastalıklarında yarar sağlar.

Sıcaklık 30 OC.

Susurluk ilçesi, Ömer Köyü‘ndedir. Susurluk'a 16 km. uzaklıktadır. Düzlük bir yerden çıkar. Ülkemizin yüksek radyoaktiviteli kaplıcalarındandır. Banyo kürlerinden sinirli kişiler, yorgunlar faydalı sonuçlar alır.

Manyas Kum Kaplıcası:

Sıcaklık 51 OC.

Manyas ilçesine 4 km. uzaklıktadır. Kükürtlü bir sudur. Deri, cilt hastalıklarına iyi gelir.

Pamuklu-Bengi Kaplıcası:

Sıcaklık 54,5 0C.

Balıkesir'e 20 km. uzaklıktadır. İçildiğinde. Mide ve şeker hastalığına, banyo kürleriyle de, romatizma ve damar sertliğine iyi gelir. Oteli vardır.

Pelit köy-Zeytin pınar İçmesi:

Sıcaklık 20 OC.

Burhaniye ilçesine 15 km. uzaklıkta, Pelit Köyü‘ndedir. Deniz kıyısında kayalıklar oyularak çıkarılmış bir sudur. Halk tarafından büyük ilgi görür.

Orta tuzlu, sülfatlı sulardandır. İlinde CO2 gazı bulunduğundan, içimini kolaylaştırır. Bağırsakların düzensizliklerinde, karaciğer, safrakesesi hastalıklarında faydalıdır.

Sarısu İçmesi:

Sıcaklık 15 0C.

Sındırgı ilçesi, Akça kısrak Köyü‘ndedir. Suyu çok soğuk olduğu için içmesine ilgi büyüktür. Koklama ve solunum yolla n hastalıklarına çok iyi şifa sağlar.

Yıldız dağ Kaplıcası:

Sıcaklık 52 OC.

Susurluk ilçesi, Aziziye Köyü'ne 5 km. uzaklıktadır. Sular birleşince bir değirmen döndürecek kadar boldur. Eskiden, dere içindeki kaynaklar üzerine yapraklı ağaç dalları uzatılır, hastalar bunların üzerine yatılarak üzerleri yorganla örtülerek terletilirmiş.

Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında etkili bir kaplıcadır.

Zeytinli ada Kaplıcası Ve İçmesi:

Sıcaklık 26 OC.

Erdek ilçesi karşısında, deniz kıyısından 200 m. uzaklıktaki Zeytin Adası'nda mağaradan kaynar. Mermer kayalar arasında birkaç basamak merdivenle inilen iki mağaradan birindeki havuzda banyo yapılır. Diğer mağarada ise, "ayazma" denilen bir su, içme olarak tanınır.

Bu suyun eski tarihlerde şişelerle yurt dışına bile yollandığı söylenir. Çok tuzlu sodyum sülfatlı sulardandır. Bağırsak, karaciğer ve safra yolları hastalıklarında şifa sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp